Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson zárt a BUX

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 11.   10:24

Erste kommentár Negatív hangulat ide vagy oda, a BUX nem csak új csúcsra emelkedett pénteken, de új maximumon is zárt. Pedig az órás MACD alapján egy rövidtávú korrekció kezdődött az indexben napközben....

Erste kommentár

Negatív hangulat ide vagy oda, a BUX nem csak új csúcsra emelkedett pénteken, de új maximumon is zárt. Pedig az órás MACD alapján egy rövidtávú korrekció kezdődött az indexben napközben. Ma reggel ennek folytatódását láthatjuk. Mindent összevetve, a magyar piac továbbra is jól viselkedik, még ha nagy elmozdulásokat nem is láthatunk. A DAX konszolidál a sávban, ahova egy huszáros vágással visszatért, s ezzel azt üzente, hogy – majd valamikor később – inkább felfelé akarja elhagyni a sávot. Addig nincs is baj, míg a 15.000 pontos szint felett marad az index.


Az, hogy végül csatlakoztunk az OECD minimumadó kezdeményezéséhez, a magyar tőzsdei vállalatokat nem érinti szerintünk. Egyrészt az első pont szerint azok a vállalatok leszenek megadóztatva, amelyeknek a székhelye ugyan nem Magyarországon van, de itt folytatják tevékenységüket (Facebook, Google, stb.) Ugyanakkor a globális cégek még 10 évig élvezhetik a Magyarországon érvényes alacsonyabb társasági adót, csak utána kell szembenézniük egy külön adóval, ami 15 százalékra egészíti ki az adókötelezettséget. Ezért gondoljuk azt, hogy a tőzsdei cégeket ez a lépés nem érinti.


A meglepetésszerű cseh választási eredmény nem mozgatta meg a korona árfolyamát, illetve egy picit erősödött, mert a piaci szereplők szigorúbb fiskális fegyelemre számítanak a választások után. Így ez nincs hatással a forint árfolyamára. Ugyanakkor a lengyel zlotyi a pénteki mélypont óta egy picit erősödött, s a forint is mozgott vele, de továbbra is volatilis a kereskedés a két deviza piacán.


A DAX és a BUX is a negatív tartományban nyitott ma reggel.

Vegyesen zártak az indexek

Ázsiában emelkednek az indexek. Japánban a Nikkei 225 1,6%-ot emelkedik, míg Kínában a Shanghai Composite 0,4%-os, a Hang Seng pedig 2,2%-os pluszban van.


Pénteken gyengén teljesítettek az amerikai indexek, hiszen a Dow Jones változatlan volt, míg az S&P 500 0,2%-os, a Nasdaq Composite pedig 0,5%-os mínuszban zárt.


Európa vegyesen teljesített pénteken. A DAX 0,3%-os, a francia CAC 40 pedig 0,6%-os mínuszban zárt, viszont az angol FTSE 100 0,3%-os pluszban fejezte be a kereskedést.

A büntetés ellenére emelkedik a Meituan

A Meituan részvényei 9%-ot emelkednek annak ellenére, hogy az étel kiszállító óriást a trösztellenes vizsgálat eredményeként pénzbírsággal sújtották. Pénteken a kínai állami piacszabályozási hivatal azt állapította meg, hogy a Meituan visszaélt erőfölényével az ország online élelmiszer-szállítási piacán. A hatóság szerint a Meituan arra ösztönözte a kereskedőket, hogy kizárólagos együttműködési megállapodást írjanak alá velük, és büntető intézkedésekkel sújtotta azokat, akik erre nem voltak hajlandók. A céget 534 millió dollárra bírságolták.

Több hónapos mélypontra esett a forint

Az általánosan emelkedő inflációnak köszönhetően egyre több európai jegybank kezdett kamatemelésbe, így az MNB szigorítása már nem számít egyedinek. Az elmúlt napok cseh és lengyel kamatemelései mellett kifejezetten kedvezőtlennek tűnik az MNB visszafogottsága, ami relatív tekintetben csökkenti a forint iránti keresletet. Ennek megfelelően az euró-forint árfolyama 360,4-en zárta a pénteki kereskedést, amire július óta nem volt példa.

Enyhén csökkent a dollár

Az erős bérnyomásról és szűk munkaerő kínálatról beszámoló foglalkoztatási jelentés enyhe emelkedést eredményezett az euró-dollár árfolyamában. A világ leglikvidebb devizapárja 1,1552-ről 1,1569-re emelkedett a pénteki kereskedés során.

Masszív áremelkedés az olaj piacán, földgáz helyett olajtermékeket keresnek a szereplők

A Brent 83, a WTI pedig 80,8 dollárig emelkedett ma reggel. A piac egyre inkább az olajkereslet további emelkedését tapasztalja. A keresletnövekedés elsősorban abból ered, hogy a piaci szereplők nyersolajat és fűtőolajat vesznek a drága gáz, illetve kőszén helyett. A szaúdiak szerint ez a váltás már most 500 ezer hordó/nap kőolaj keresletnövekedést okoz, míg a Goldman Sachs szerint még ennél is többről lehet szó. Eközben Irán bárkinek ad el olajat és kondenzátumokat, aki az iszlám államnak termékeket vagy beruházási eszközöket szállít. Az ország vezetői és a nyugati nagyhatalmak a héten ismét tárgyalóasztalhoz ülnek hogy az ország nukleáris programjáról egyeztessenek. A magas olajárak a növekedést is visszavethetik: a Goldman Sachs 4,4%-ról, 4%-ra vágta vissza a jövő évi amerikai növekedési előrejelzését a csökkenő fogyasztói kereslet miatt, amit a magasabb kamatok és energiaárak okoznak.

Az arany stabil, a pénteki munkaerőpiaci jelentés után emelkednek a kötvényhozamok

Az arany ára alig változott, az 1.755 dolláros reggeli ár csak 1-2 dollárral van a pénteki szint alatt. Az USA szeptemberi munkaerőpiaci jelentése negatív meglepetést okozott, csak 194 ezer új munkahely jött létre az a piacon várt 500 ezerrel szemben. A piac most értékeli, hogy ez a jelentés mennyire fékezheti a Fed szigorító lépéseit. Az USA jegybankja novemberben szeretné először csökkenteni kötvényvásárlási programját. A befektetők aggódnak a gyengülő gazdasági aktivitás miatt is, mivel a magas energiaárak és a növekvő kamatok csökkentik a fogyasztói keresletet. A kisebb kamatemelés kedvezően hathat az arany árára.

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben