Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hoppá!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 8.   10:38

Erste kommentár Hoppá! Kétszer is hoppá! Egyrészt a DAX index végül nem csak bennmaradt a sávban, ahova tegnap ugrott vissza, hanem még sikerült is csúcson zárnia. Ezt segítette az amerikai adósságplafonnal...

Erste kommentár

Hoppá! Kétszer is hoppá! Egyrészt a DAX index végül nem csak bennmaradt a sávban, ahova tegnap ugrott vissza, hanem még sikerült is csúcson zárnia. Ezt segítette az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos pozitív hír, hiszen a Szenátus elfogadta a plafon megemelését december harmadikáig. Most már a Képviselőházban pattog a labda, ahol valószínűleg elfogadják, Biden pedig hamarosan aláírhatja. Így a fizetésképtelenség réme elkerülheti az USA-t. Mindenesetre a technikai formáció elég erős indikáció arra nézve, hogy az év végéig komolyabb emelkedés készül kialakulni a DAX piacán, miközben az értékeltségek nem tekinthetők alacsonynak. Ez egy újabb győzelem lehet a likviditásnak.


Másrészt hoppá, mert a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy a lengyel alkotmány szerint nem az uniós jog az elsődleges érvényességű Lengyelországban. Így még az Európai Bíróság döntéseit is felül fogják vizsgálni. Az EU szerint ez nem elfogadható, míg a lengyel kormányzó párt szerint ők nem akarnak Polexitet. Ez pedig így patthelyzet. Normális esetben ez azt jelentené, hogy a lengyel alkotmányt úgy kellene módosítani, hogy az megfeleljen az uniós elvárásoknak. E nélkül jelenleg a lengyelek nem is léphetnének be az EU-ba, ha most akarnának csatlakozni. A hírre gyengült a zloty, ami ma reggel húzza magával a forintot is. Egyelőre nem látható, hogy miként fog megoldódni a patthelyzet, de a 24 milliárd eurós pénzeső fényében nem tűnik valószínűnek a lengyelek kilépése. Ugyanakkor az EU akár a helyzet tisztázását is kérheti, mielőtt ennek a pénznek az első részletét kiutalná. Ennek elhúzódása pedig továbbra is kihatással lehet a zlotyi árfolyamára, illetve a régiós devizák árfolyamára is negatívan hathat.


A DAX a negatív tartományban kezdett ma, ami egy természetes korrekciónak tudható be a tegnapi jelentős emelkedést követően. A BUX szintén enyhe csökkenéssel kezdte a napot, a tegnapi történelmi csúcsdöntést követően.

Szárnyaltak az indexek

A többnapos ünnep után ismét kinyitott a kínai tőzsde, és vegyes teljesítménnyel zárja a mai kereskedést. A Shanghai Composite index 0,2%-os pluszban van, viszont a tech fókuszú Hang Seng 0,2%-ot csökken. Japánban a Nikkei 225 1,7%-kal emelkedik.


Tegnap kiemelkedő teljesítményt produkáltak az európai indexek, hiszen a német DAX 1,9%-kal emelkedett, a francia CAC 40 1,7%-kal kereskedett feljebb, az angol FTSE 100 pedig 1,2%-kal zárt magasabban. Az Euro Stoxx 50 pedig 2,1%-kal értékelődött fel.


Amerika is szárnyalt tegnap, hiszen a Dow 1%-kal, az S&P 500 0,8%-kal, a Nasdaq Composite pedig 1,1%-kal zárt magasabban.

Osztalékot emelhet a BNP Paribas

A BNP Paribas új stratégiájának keretében mérlegeli annak lehetőségét, hogy az osztalékkifizetési rátát a jelenlegi 50%-ról 60%-ra, vagy esetleg a fölé emelje fel. Erről azonban egyelőre még nem született döntés. Egy másik lehetséges alternatíva, hogy az osztalékon nem változtatnak, de megemelik a sajátrészvény visszavásárlások összegét.

Kiemelkedő negyedévről számolhat be a Samsung

A Samsung Electronics részvényei több, mint 1%-ot emelkedtek a vállalat azon nyilatkozatára, hogy a harmadik negyedévben a működési eredmény elérheti a 13,26 milliárd dolláros szintet, ami 28%-kal több, mint tavaly. Ez az elmúlt három év legmagasabb eredménye lehet, viszont még így is elmarad a 13,5 milliárd dolláros elemzői várakozásoktól. A cég bevétele valószínűleg 9% körül emelkedhet éves bázison. A vezetőség azt is elmondta, hogy a tevékenységükre nagy nyomást helyezett a chiphiány, és a vírus több gyárukat is tönkretette.

Stabil maradt a forint

Az EURHUF tegnap stabil maradt, mindössze 358,9-ről 358,8-ra változott az árfolyam, és ma reggel sem tapasztalható jelentősebb mozgás. Nem úgy a lengyel zlotyinál, amely a tegnapi alkotmánybírósági döntés óta jelentősen gyengült, hiszen az végső soron akár Lengyelország EU-ból való kilépéséhez is vezethet.

Kis lépésekben erősödik a dollár

Kis lépésekkel, de tovább erősödött a dollár. Az EURUSD jegyzése 1,155 alá esett mostanra. A dollárt segítette, hogy december elejéig megoldódni látszik az amerikai költségvetés finanszírozása. Ugyanakkor az inflációs félelmek miatt tovább folytatódott a hozamemelkedés az USA-ban és Európában is.

A WTI ismét erősödik, közel a 80 dollár

A WTI 79,5, a Brent 82,4 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy az olaj már a hetedik heti emelkedésén van túl. A tegnapi kereskedés volatilitását erősítette az amerikai bejelentés, miszerint 60 millió hordó nyersolajat dob a piacra az állam a stratégiai készletekből, hogy letörje a spekulációt. Később a kormány cáfolta ezt az információt, ami viszont komoly ár ugrást okozott. Az olaj elmúlt hetekben tapasztalt áremelkedése mögött elsősorban a globális energiapiaci összeomlás áll. Kínában a párt felszólította az olajcégeket, hogy tartalékoljanak a télre, míg Európában némileg csillapodtak a kedélyek, miután Putyin orosz elnök többlet gázt ígért a kontinensnek. Közben az indiai finomítók növelik tevékenységüket, miután az országban nő a finomított termékek iránti kereslet. Az olajár emelkedés jó eséllyel folytatódhat a jövő héten.

Az arany stabil, a mai munkaerőpiaci jelentés lesz a figyelem középpontjában

Az arany ára stabilan 1.760 dollár volt a ma reggeli kereskedésben. A befektetők a mai amerikai munkaerőpiaci jelentésre figyelnek, ami meghatározó lehet a jegybanki politikára. Az arany árának a magasabb infláció hosszú távon jót tehet, mint amit a 70-es években is tapasztalhattunk. Másrészt viszont az emelkedő kamatlábak, különösen a növekvő reálkamat, negatívan hathat. A befektetők most azt próbálják előrejelezni, hogy a Fed mennyivel emeli majd meg a rövid hozamokat, és ez vajon mekkora reálkamatokat jelent. Érdekesség továbbá, hogy a befektetők kevésbé figyelik az arany/ezüst árkülönbséget, mivel az ezüst ipari felhasználása előtérbe került, emiatt más keresleti okok is közrejátszanak az ezüst emelkedésében. Korábban általában 65 körül volt az átlag, de az utóbbi időben inkább 40-re csökkent ez a ráta az ezüst relatív drágulása miatt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben