Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BNP Protect Express OneStar 3D Printing USD 21-24

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2021. október 1.   10:51

Mögöttes termékleírás a BNP Protect Express OneStar 3D Printing USD 21-24 (XS2309737687) strukturált értékpapírhoz

A korábban még futurisztikusnak tűnő 3D nyomtatási technológia mára már egyre több területen számít az alapvetőmegoldások közé (pl. sebészet, építészeti modellezés, prototípusok gyártása, alkatrészek). Legutóbb pedig már egész házakat építettek 3D nyomtatási technológia segítségével. Mivel a technológiával gyors építkezés, alacsony költség érhető el környezetbarát módon, így az építőipar gondjaira (alacsony produktivitás, munkaerőhiány, magas szén-dioxid kibocsátás) jó megoldást jelenthet. Az iparág teljes piaca 2020-ban közel 14 milliárd dollár volt, míg 2028-ra ez akár 63 milliárd dollárra is növekedhet a várakozások szerint.

 

Hogyan működik a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtatási technológia lényege, hogy digitális tervekből fizikai tárgyakat hoz létre különböző rétegek (pl. folyadék, porózus anyag, fém vagy akár cement) egymásra helyezésével és összeolvasztásával. Ez eltér a hagyományos előállítási módszerektől, melyek egy kidolgozatlan anyagból indulnak, s részek eltávolításával érik el a kívánt formát.

Milyen előnyei vannak a technológiának?

A technológia számos előnye közé tartozik:

  • a tervezés és megvalósítás közötti idő jelentős megrövidítése,
  • alacsony előállítási költség és hulladék,
  • prototípusok gyors előállítása
  • magas személyre-szabhatóság
  • sokrétűség és rugalmasság a kivitelezésben.

Milyen részvényeket tartalmaz a részvénykosár?

A részvénykosárban szereplő HP Inc a 3D-s nyomtatás hardvereinek fejlesztésében jelentős szereplő, míg az Autodesk a számítógéppel segített tervezésben (Computer Aided Design, CAD) és egyéb szoftveres megoldásokban vezető vállalat.

Autodesk

A vállalatot 1982-ben hozták létre és azóta több, mint 11.000 alkalmazottja lett. Piaci kapitalizációja 64 milliárd dollár.

Az Autodesk 2D-s és 3D-s vizualizációs termékeket, földrajzi információs rendszereket és tervező szoftvereket gyárt. Legismertebb termékei az AutoCAD és a Revit szoftverek. A vállalat termékei több iparágon belül, így az építőiparban is a leghasználtabb szoftverek.

Hogyan oszlanak meg a vállalat bevételei?

A vállalat bevételeinek a 85 százaléka előfizetésből származik.

Szegmensek szerint:

  1. A bevételek 73%-a AEM szegmensből származik. Itt olyan szoftvereket fejleszt a cég, amit az építőiparban tervezéshez, építkezéshez, és menedzsmenthez használnak különböző iparágakon belül.
  2. A gyártási szegmens a bevétel 21%-át generálja és prototípus készítő programokat fejleszt. Ide tartoznak az AutoCAD szoftverek.
  3. A média és szórakoztatás szegmens a bevétel 6%-át produkálja és itt animációs szoftvereket, vizualizációs szoftvereket és videójáték fejlesztő programokat fejlesztenek;

 

Földrajzilag a legjelentősebb régiók:

  1. Az USA a vállalat legnagyobb piaca és körülbelül az összbevétel 35%-ért felelős.
  2. Az EMEA régió a bevételek 40%-át teszi ki.
  3. Az Ázsiai régió 20%-át generálja a bevételeknek.

További piaci inofrmáció

  • Forward P/E: 42
  • Árfolyam: https://www.bloomberg.com/quote/ADSK:US
  • Bloomberg-en szereplő célár: $347,25
  • A részvényt 13 elemző javasolja vételre, 4 tartásra, 2 eladásra;
  • Kockázatok: Egyre nagyobb a verseny a gyártással foglalkozó szoftverek és az építőipari projektmenedzsment szoftverek piacán. A cég 25%-os üzemi marzsa túlságosan ambiciózus és nem biztos, hogy eltudja érni.

 

HP Inc.

A vállalatot 1938-ban alapították Kaliforniában és jelenleg 53.000 főt számlál. A vállalat piaci kapitalizációja 33 milliárd dollár.

A vállalat irodai eszközöket és technológiákat fejleszt, illetve értékesít. Termékeit – mint a nyomtató, szkennerek, fax gépek, laptopok, illetve bármi, amit az irodában megtalálunk – globálisan értékesíti.

Az év második felében emelkedhet a vállalat bevétele, hiszen a számítógépek és a nyomtatók backlog-ja magas. A cég költségcsökkentési és részvényvisszavásárlási tevékenysége segíthet, az EPS növekedésben 2022-ben. A vállalati kiadások emelkedhetnek a jövő évben a válság helyzet után. A személyes számítógépek utáni kereslet növekedése folytatódhat, ami miatt a vállalat tovább növelheti a piaci részesedését. 

Hogyan oszlanak meg a vállalat bevételei?

Szegmensek szerint:

  1. A cég három szegmensen keresztül tevékenykedik. A személyes rendszerek szegmens asztali számítógépeket, laptokokat, tableteket, mobilitási eszközöket, POS rendszereket és szoftvereket fejleszt. Ez a szegmens a bevételek 66%-ért felelős.
  2. A nyomtatással foglalkozó szegmens a bevételek 34%-ért felelős és nyomtatókat, kiegészítőket és szolgáltatásokkal foglalkozik.
  3. A vállalati beruházások szegmens pedig a fejlesztésekkel illetve inkubációs projektekkel foglalkozik. Bevételt szinte nem generál.

 

Földrajzilag a legjelentősebb régiók:

  1. A cég a bevételeinek a 36%-át az USA-ból szerzi, míg a maradék
  2. 64%-ot pedig globálisan

 

További piaci inofrmáció

  • Forward P/E: 7,60
  • Árfolyam: https://www.bloomberg.com/quote/HPQ:US
  • Bloomberg-en szereplő célár: $32.06
  • A részvényt 7 elemző javasolja vételre, 8 tartásra, 3 eladásra.
  • Kockázatok: Ellátási lánc beli kockázatok, logisztikai problémák. A nyomtató iparág érett fázisban van és csökken az iparág nagysága. Újabb technológiák veszik át a nyomtatás helyét. Növekvő verseny.

 

 

 

 2021.09.29

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben