Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Működőképes marad az amerikai kormány

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. október 1.   09:21

Megszavazták a tervezetet Néhány órával a határidő lejárta előtt Joe Biden aláírta azt a tervezetet, aminek segítségével elkerülhető kormányzati leállás, így december 3-ig...

Megszavazták a tervezetet

Néhány órával a határidő lejárta előtt Joe Biden aláírta azt a tervezetet, aminek segítségével elkerülhető kormányzati leállás, így december 3-ig működőképes maradhat az USA kormánya. A Szenátus 65:35 arányban, míg a Képviselőház 254:175-ös arányban szavazta meg azt a tervezetet, ami a mostani szinten tartja a költekezést addig, amíg a törvényhozók meg nem egyeznek a teljes éves költségvetésről. Ezt a problémát ugyan sikerült megoldani, de október 18-ig még meg kell emelni az adósságplafont, vagy fel kell függeszteni az adósságszabályt annak érdekében, hogy ne következzen be az államcsőd.


Az USA-ból ma inflációs és feldolgozóipari adatokat tesznek közzé.

Jövőre kezdődhet a fiskális konszolidáció is

Az EKB kormányzótanácsának spanyol tagja, Pablo Hernandez de Cos szerint jövőre, ahogy magunk mögött tudjuk a járvány negatív hatásait, a fiskális konszolidációt is meg kell kezdeni, nem csak a monetáris szigorítást. Az EKB ezzel nyitott kapukat dönget, hiszen az Európai Bizottság pont tegnap jelentette be, hogy jövő év közepén kifut a vállalatokat támogató EU-s program, és nem tervezik annak meghosszabbítását. A költségvetési szabályok valószínűleg 2023 elejétől léphetnek majd újra életbe.


Új csúcsra, 4,1%-ra emelkedett szeptemberben a harmonizált német inflációs mutató, amit 1997 óta tart nyilván a Bloomberg. Ez csak enyhén több, mint a 4,0%-os várakozás, de jelentős emelkedés a korábbi 3,4%-hoz képest. A kiugróan magas infláció fő oka a továbbra is a magas energiaárak, és, hogy Németországban kivezetésre került a kedvezményes áfa. Ugyanakkor a magas európai inflációs adatok egyre nagyobb kockázatot jelentenek arra nézve, hogy beépülnek az inflációs várakozásokba is, ezen keresztül pedig az infláció akár tartósan is a cél fölötti szinten ragadhat.


Európa a tengeralattjáró beszerzések okozta feszültségek miatt egy hónappal elhalasztotta a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Ausztráliával. A tárgyalások következő fordulóját október helyett majd csak novemberben tartják.


Augusztusban a várakozásoknak megfelelően 7,6%-ról 7,5%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta az Eurozónában.

Az áramkimaradás nagyobb probléma, mint az Evergrande

Az egyik alapkezelő szerint a Kínában tapasztalható áramkimaradások sokkal nagyobb aggodalomra adnak okot, mint az Evergrande krízis. A kínai energiaválság hatása átgyűrűzhet a globális ellátási láncon, és tovább ronthatja a fogyasztási cikkek kínálatát, ami az infláció emelkedését idézheti elő. Az áramkimaradásokat a szénhiány, a szigorúbb kibocsátás csökkentési célok és a gyártók nagyobb villamosenergia-igénye okozza. Egyes gyárak, köztük az Apple-t és a Tesla-t ellátók is kénytelenek voltak leállni, hogy csökkentsék az energiafelhasználást. Hszi Csin-ping elnök tavaly szeptemberben jelentette be, hogy Kína célja, hogy 2030-ra elérje a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, 2060-ra pedig karbonsemlegessé váljon.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben