Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Átmeneti?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. szeptember 30.   11:14

Erste kommentár A Sintrában felszólaló jegybankárok szerint az infláció emelkedése csak átmeneti, „nincs itt semmi látnivaló, kérem sétáljanak tovább”. Pedig számos olyan folyamat van a...

Erste kommentár

A Sintrában felszólaló jegybankárok szerint az infláció emelkedése csak átmeneti, „nincs itt semmi látnivaló, kérem sétáljanak tovább”. Pedig számos olyan folyamat van a gazdaságban, amiről nehéz megmondani, hogy tényleg csak átmeneti lesz-e, s talán inkább arról kellene beszélni, hogy az inflációs kockázatok tovább emelkedtek. Gondolunk itt arra, hogy a földgáz tőzsdei ára 300 forint fölött van köbméterenként, vagy hogy egy kWh zsinóráram 55 forintba kerül. Igaz, az előbbi esetében éppen most írtunk alá egy hosszútávú megállapodást az oroszokkal, de a részleteket nem ismerjük. Azt azért nehéz elhinni, hogy a világpiaci árhoz képest harmad-, negyedáron adnák a gázt. Mindenesetre itt nem magyar eseményről van szó, ez az árrobbanás mindenkit sújt, és nem csak Európában, hanem az egész világon. Az is igaz, hogy ez a jegybankárok hatáskörén kívül eső dolog, s inkább strukturális, beruházási problémák vannak a háttérben, amik idővel vagy megoldódónak, vagy nem. Ugyanis beruházni továbbra is kockázatos, hiába magas az ár. S így máris megérkeztünk a 22-es csapdájához, ami magasan tarthatja az árakat. Persze az is igaz, hogy ha kellően hosszú ideig magasak az árak, akkor azért csak megjönnek a szükséges beruházások legalább részlegesen, de a magas kockázat miatt mégiscsak visszafogottan. Azaz egy magasan bekövetkező stabilizációt követően sem feltétlenül esnek vissza az árak a korábbi alacsony szintre. Így pedig megjelenik a tovagyűrűző hatás, amire viszont már lenne ráhatási lehetősége a jegybankároknak, hiszen az így megjelenő inflációnak köszönhetően a társadalom inflációs várakozásai megemelkedhetnek, ami egy magasabb inflációs pályához vezet. Az pedig komoly kockázattá tud válni.


A DAX és a BUX is enyhe emelkedéssel kezdte a napot, majd picit beleerősített. A grafikonok és indikátorok alapján a DAX egy kisebb emelkedési hullám elején van, míg a BUX esetében akár egy komolyabb emelkedési hullám is kialakulhat az elkövetkező hetekben.

Európa felülteljesíti a világot

Ázsiában a piacok vegyesen teljesítenek, viszont a vártnál rosszabb feldolgozóipari adat nyomást helyez a helyi pénzügyi piacokra. Kínában a Shanghai Composite index 0,8%-kal emelkedik, viszont a Hang Seng 0,5%-kal értékelődött le. Japánban a Nikkei 225 0,1%-kal kereskedik lejjebb.


Amerikában nem teljesítettek olyan jól a piacok tegnap, mint ahogy a határidős indexek jelezték. A legfontosabb indexek vegyes képet mutattak. A Dow Jones 0,3%-kal, az S&P 500 0,2%-kal zárt magasabban, míg a Nasdaq Composite 0,2%-os mínuszban fejezte be a kereskedést.


Az európai piacok jól teljesítettek tegnap, felülmúlva Amerikát. Az Euro Stoxx 50 index 0,5%-kal zárt magasabban, a német DAX és a francia CAC 40 egyaránt 0,8%-kal emelkedett, míg az angol FTSE 100 1,1%-kal zárt magasabban.

A vírus marad

A BioNTech társalapítója, Dr. Ozlem Tureci azt nyilatkozta, hogy a Covid-19 idővel kezelhető lesz, és nem kell félelemben élniük az embereknek. Azt is elmondta azonban, hogy egy új normát kell kialakítanunk, hiszen a vírus évekig velünk marad, és egyre több mutációval találkozhatunk a közeljövőben. A vezető szerint az is elképzelhető, hogy évente, vagy akár 18 havonta újabb és újabb emlékeztető oltásokat kell majd beadni, hogy teljesen védve maradjunk.

Sikeresen nyitott a Warby Parker

A Warby Parker nevű amerikai szemüveggyártó cég részvényei tegnap debütáltak a New York-i tőzsdén. A részvény a kibocsátást követően elérte a 6,8 milliárd dolláros értékeltséget. A részvény 54,5 dolláron zárt, ami 36%-kal magasabb, mint a 40 dolláros referencia érték. A vállalat még veszteséges, de 535 millió dolláros bevétellel számolnak az idei évre. A cég nem a hagyományos kibocsátást választotta, hanem a közvetlen tőzsdei jegyzést, ami a bankok és a közvetítők megkerülését jelenti. A vállalat 92,5 millió darab „A” sorozatú részvényt értékesített. Egyre elterjedtebb ez a fajta kibocsátás, a Roblox, a Spotify és a Coinbase is ezt a megoldást választotta.

Tovább gyengült a forint, nagyot erősödött a dollár

A régiós devizáktól elszakadva gyengült a forint az euróval szemben a tegnapi kereskedésben. A ma reggeli, egyelőre illikvid kereskedésben a zlotyi és kisebb mértékben a forint is némi erősödést mutat, de kérdéses, hogy ezt képesek lesznek-e megtartani a kereskedés felpörgésével. Az EURHUF jegyzése a lélektaninak tekinthető 360-as szint fölött jár, ma reggel 360,2-n jegyzik az EURHUF devizapárt. Az MNB tegnap és ma is euró likviditást nyújtó swap tendert tart, megkönnyítve a bankok negyedév végi mérlegalkalmazkodását.


1,16-ra esett az EURUSD jegyzése a tegnapi kereskedés végére, míg tegnap reggel még 1,168 fölött jegyezték a devizapárt. A jelentős dollár erősödés több tényező együttesének eredménye, szerepet játszott benne, hogy decemberig megoldódni látszik az USA költségvetésének a helyzete, és a negyedév végi flow-k is a dollárt támogatták.

A meglepetésszerű nyersolaj készlet csökkenésre gyengült a WTI

A WTI 74,7 dollárig gyengült ma reggel, ami már a második napi árcsökkenés. Az esés főleg annak volt betudható, hogy az EIA adata is megerősítette a korábbi iparági értesülést, mely szerint 4,6 millió hordóval esett az USA nyersolaj készlete a múlt héten. A benzinkészlet enyhén, 193 ezer hordóval nőtt. A piac egyre inkább a kínai energiakrízissel foglalkozik, mivel az ázsiai országban jelentős  áramkimaradások voltak. Kínában elégtelen a kőszén hazai kínálata, emiatt gondok vannak az áramellátással, ami visszahat a kőolaj keresletére is. A világ nyersolaj kínálata időközben továbbra is alulmúlja a keresletet, a becslések szerint a globális kőolaj kínálat jelenleg 1,2 millió hordóval marad el a jelentkező igénytől. Emiatt a szakértők nem várják a WTI gyengülését. Ugyanakkor egyre több az olyan vélemény, hogy a 80 dollár feletti olajár rombolja a keresletet, nemcsak a fejlődő piacokon, de a fejlett világban is.

Tovább tart az arany vesszőfutása, jövőre alacsonyabb árat vár a piac

Az arany 1.729 dollárig gyengült ma reggel, főleg a várható amerikai monetáris szigorítás következtében. Az ezüst is az év legalacsonyabb árfolyamára esett amiatt, hogy a dollár 11 havi csúcsra futott. Úgy tűnik, hogy a piacon eltűnőben van az a félelem, hogy az amerikai törvényhozók október közepéig nem tudnak megegyezni az adósságplafon emeléséről. A legfrissebb hírek biztatóak voltak, hogy sikerülhet megállapodni. A nagy bankok közül a Morgan Stanley jövőre csak 1.621 dolláros átlag aranyárat vár, mivel szerintük az inflációs hatás nem lesz elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a magasabb reálkamatokat és az erősödő dollárt.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben