Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB konferencia második napja sem hozott újdonságot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 30.   09:29

Enyhülő brit üzemanyaghiány Az EKB konferenciájának második napja sem hozott különösebb izgalmakat, pedig négy meghatározó jegybankelnök (Christine Lagarde, Jerome Powell, Andrew Bailey és Haruhiko Kuroda) is felszólalt. Az EKB...

Enyhülő brit üzemanyaghiány

Az EKB konferenciájának második napja sem hozott különösebb izgalmakat, pedig négy meghatározó jegybankelnök (Christine Lagarde, Jerome Powell, Andrew Bailey és Haruhiko Kuroda) is felszólalt. Az EKB vezetője ismét az infláció átmenetiségéről és a gazdasági felpattanás jellegének egyediségéről beszélt. A BoE kormányzója megismételte, hogy a szigorítást a kamatok emelésével fogják kezdeni, és elismerte, hogy a brit gazdaság a vártnál lassabban áll helyre.


A brit gazdaság a munkaerőhiánytól is erőteljesen szenved. Eddig főleg a sofőrhiánytól volt hangos a sajtó, de a szakember hiány egyre több foglalkozás esetében jelentkezik, többek között már a pénzügyi szektorban is.


Enyhül a brit üzemanyaghiány, miután a kormány feloldotta a tartalékok egy részét, és az üzemanyag kutakhoz való eljuttatásába a katonaság is besegít. A javulás ellenére a benzinkutak negyede továbbra sem üzemel, de már ez is jelentős előrelépés a csúcshoz képest, amikor minden második kút volt zárva. A brit energetikai cégeknél továbbra sincs jele a javulásnak, tegnap három kisebb vállalat jelentett csődöt a magas gázárak miatt. Ezek együttesen 233 ezer háztartást látnak el.


Vegyesen alakult az üzleti bizalom az Eurózónában. Míg a szolgáltatóiparban az index értéke 16,8 pontról 15,1 pontra csökkent, addig az iparban 13,7 pontról 14,1 pontra emelkedett.

Lejár a határidő, vajon mi lesz az amerikai adósságplafonnal?

A Képviselőház megszavazta az adósságszabály felfüggesztését, viszont a republikánusok még elvethetik a Szenátusban. A jobboldaliak elleneztek minden törekvést, ami a hitelkeret megemelését célozza. A képviselők 219:212 arányban fogadták el az adósságszabály felfüggesztését. A demokratáknak két fontos kérdést is meg kell oldani a héten. Először csütörtökön a költségvetési tervezetet, hogy a kormányzat ne álljon le, majd ezt követően az adósságplafonnal kapcsolatos problémát kell megoldaniuk. Csütörtökön a Szenátus egy rövidtávú előirányzati tervről szavazhat, ami működésben tarthatja a gazdaságot december elejéig, majd ezt követően a Képviselőháznak is meg kell szavaznia. 1960 óta 78-szor emelték meg vagy függesztették fel az adósságplafont, utoljára 2019-ben. Janet Yellen pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány október 16-a után nem fogja tudni fedezni a kiadásait. Ha a kongresszus nem emeli meg vagy függeszti fel az adósságplafont, akkor csőd  több millió munkahelyet dönthet be, és a részvénypiacok is összeomolhatnak.

Újabb krízis Kínában

A hivatalos szeptemberi kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index 49,6 pont lett, ami elmaradt az 50,1 pontos várakozástól. Az 50 pont alatti érték kontrakciót jelent, tehát ez az adat igen negatív képet fest a jelenlegi gazdasági aktivitásról. Egy kicsivel jobb képet mutat a Caixin/Markit feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe, hiszen az augusztusi 49,2 pont után szeptemberben 50 pont lett.


A feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatokat leginkább a jelenleg zajló kínai energia válság húzza vissza. Az ország egyes részein tapasztalható hirtelen áramkimaradások arra késztetnek néhány külföldi vállalatot, hogy inkább más országokba fektessenek be. Az elmúlt néhány napban a hatóságok helyi szinten többfelé is korlátozták az energiafelhasználást, és korlátozták, vagy akár teljesen leállították a gyári termelést. Az intézkedéseket azért kellett elrendelni, mert az országban kevés a szén az energiatermeléshez, ráadásul hatalmas a nyomás a helyi kormányokon, hogy megfeleljenek a központi kormány által elvárt szén-dioxid csökkentési tervezetnek. Az energia krízis hatására több tízmillió dollár értékű befektetés maradt el, és több kínai közgazdász is csökkentette a GDP várakozását.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős indexek is pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben