Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs megállás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. szeptember 28.   10:21

Erste kommentár Tovább tart a mizéria az energiapiacon. A kőolaj ára újra megközelítette a július eleji csúcspontját, többek között annak is köszönhetően, hogy a világjárvány negyedik...

Erste kommentár

Tovább tart a mizéria az energiapiacon. A kőolaj ára újra megközelítette a július eleji csúcspontját, többek között annak is köszönhetően, hogy a világjárvány negyedik hulláma lecsengőben van már hetek óta, s ez igaz az Egyesült Államoka is. Emiatt például az S&P olajkitermelő ETF-je is a lokális csúcs, 100 dollár közelébe ugrott. Mindeközben továbbra is feszültség van a gáz- és a széndioxid kvóta piacon is. Az utóbbi újra csúcs-közelben, 63 euró fölött tartózkodik, míg a német zsinóráram történelmi csúcson van, 154 eurót kell adni 1 MWh áramért, ami 55 forintnál magasabb nagykereskedelmi árat jelent 1 kWh tekintetében. Ez pedig növeli az inflációs kockázatokat, ami ellen a jegybankok is csak limitáltan tudnak küzdeni.


A DAX délnek vette az irányt ma reggel, míg a BUX emelkedni tud, mégpedig úgy, hogy gyakorlatilag minden részvény emelkedik.

Európában emelkedtek tegnap az indexek

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek, miután több elemzőház is csökkentette Kína GDP növekedési előrejelzését. A Shanghai Composite 0,7%-os, a Hang Seng 1,8%-os pluszban van. Japánban a Nikkei 225 0,2%-kal értékelődött le.


Az amerikai indexek szintén vegyesen teljesítettek tegnap, miután a kötvény hozamok elkezdtek emelkedni. A 10 éves amerikai kötvény egészen 1,5% fölé emelkedett. A Dow Jones 0,2%-kal értékelődött fel, az S&P 500 0,2%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,5%-kal ért kevesebbet.


Európában magasabban zártak a főbb indexek. A befektetők a német választások kimenetelét emésztették. A DAX 0,3%-os, a CAC 40 0,2%-os, az Euro Stoxx 50 pedig 0,2%-os pluszban zárt.

Lehet, hogy mégse megy csődbe az Evergrande?

Az Evergrande részvénye magára talált, több, mint 5%-kal emelkedik, miután a pekingi központi bank közleménye a fogyasztók védelmét ígéri a lakáspiacon. A piac ezt talán úgy értelmezi, hogy mégsem hagyják csődbe menni az eladósodott vállalatot. A következő fontos határidő a szerdán esedékes 47,5 millió dolláros kötvény kupon kifizetés lesz.

Terjeszkedik a Ford

A Ford és az SK Innovation akkumulátorgyártó cég a tervek szerint több, mint 11,4 milliárd dollárt fektetne új elektromos autó és akkumulátor gyártó létesítményekbe, összesen 11.000 új munkahelyet hozva létre.

Újabb konszolidáció a sportfogadási szektorban

Az Endeavor Group Holdings szórakoztató óriás 1,2 milliárd dollárért megveszi a Scientific Games-től az online sportfogadó OpenBet-et. A vételárból 1 milliárd dollárt készpénzben, 200 millió dollárt pedig részvényekben fizetnek. Az felvásárlás várhatóan 2022 második negyedévében zárul le.

A MOL egy évvel meghosszabbította a hitelkeret szerződést

A MOL egy évvel, 2025. szeptember 26-ig meghosszabbította egy svájci hitelintézettel kötött hitelkeret szerződést, mely 760 millió euróról szól. Az eredeti, ötéves megállapodás 2024-ben járt volna le. A hír semleges a MOL részvényekre nézve.

Tovább gyengül a forint, emelkedett a dollár

A tegnapi kereskedés során a 200 napos mozgóátlag fölé emelkedett az euró-forint árfolyama, amivel tovább folytatódott az elmúlt napok forintgyengülése. Szeptember 28. és 30. között az MNB euró likviditást biztosító swap ügyleteket fog kötni a piaci szereplőkkel, amik növelik az euró kínálatát, és ezáltal gátat szabhat a devizapár további emelkedésének.


A hét első napján 1,1720-ról 1,1695-re csökkent az euró-dollár értéke, ami részben az amerikai rövid hozamok emelkedésének köszönhető.

Tovább folyik a kőolaj áremelkedése, a WTI 76 dollár felett

A WTI 76,3 dollárig tudott emelkedni ma reggel. A drágulásnak nem volt különösebb fundamentális oka, a piaci szereplők a nyersanyag jegyzések további növekedésére számítanak. A nagy elemzőcégek közül a Trafigura és a Goldman Sachs is további árugrást jelez előre: a Goldman Sachs már 90 dolláros olajárról beszél a negyedik negyedévben. Az OPEC ma hozza nyilvánosságra havi jelentését, melyből megtudhatjuk, hogy az olajtermelők szerint milyen a globális piaci helyzet. A Brent árjegyzése megközelítette a 80 dollárt, a határidős görbe backwardation állapotban van: jelenleg 81 cent az árkülönbség a két közeli határidő között, ez két héttel korábban 63 cent volt. Ez azt jelenti, hogy még optimistábbá váltak a befektetők az árváltozással kapcsolatban. Sokan találgatják, hogy a következő hónapok során mennyire állnak át a drága földgázról olajtermékekre: az Energy Aspects napi 160 ezer hordó többlet fűtőolaj felhasználására számít a tél során, míg a Commonwealth Bank Australia szerint napi 500 ezer hordóval is nőhet a kereslet.

Az arany árfolyama stabil

Az arany 1.741 dollár volt ma reggel. Nancy Pelosi házelnök szerint a héten dönthetnek az 550 milliárd dolláros infrastrukturális beruházásról a törvényhozók, ami a része a teljes 3.500 milliárd dolláros csomagnak. A Szenátus várhatóan csütörtökön szavaz a kérdésről. A 10 éves amerikai dollár hozam 1,5%-ra ugrott, amire június óta nem volt példa. A fiskális költekezés mellett a növekvő inflációs félelmek is hozzájárulnak a kamatok megugrásához, mivel a nyersanyagárak töretlenül nőnek a világban. Az arany befektetők figyelik a Fed lépéseit is, a piac teljesen beárazta, hogy a jegybank novembertől visszafogja az állampapírok vásárlását.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben