Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglepetés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. szeptember 27.   10:51

Erste kommentár A Moody’s meglepetésre Baa2 stabilra emelte a magyar szuverén osztályzatot a korábbi Baa3 pozitívról. Erre alapvetően nem számítottak a piaci szereplők, hiszen a költségvetés éppen erős...

Erste kommentár

A Moody’s meglepetésre Baa2 stabilra emelte a magyar szuverén osztályzatot a korábbi Baa3 pozitívról. Erre alapvetően nem számítottak a piaci szereplők, hiszen a költségvetés éppen erős költekezésben van. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Moody’s eddig le volt maradva Fitch és az S&P besorolásaihoz képest. A hitelminősítő ráadásul úgy látja, hogy a beruházásoknak köszönhető erős növekedés segítheti a költségvetést visszatérni a szigorúbb pályára. A kormány egyébként igencsak jelentős készpénzzel rendelkezik, hiszen van a számláján 2.800 milliárd forint, s a hitelfelvételnek köszönhetően 4,25 milliárd dollár és 1 milliárd euró. Ez pedig körülbelül 12,4 milliárd euró, ami a GDP több mint 8 százaléka. Ez pedig erős pénzügyi pozíció. Ráadásul a hitelminősítő azt gondolja, hogy előbb vagy utóbb, de megkapjuk a 2021-2027-es pénzügyi ciklusra vonatkozó támogatásokat, s így a pénz visszatartás csak átmentinek tekinthető. Azt meg a fentiek alapján ki is lehet finanszírozni. Idén decemberben különben 2 milliárd jüan (310 millió dollár) értékű kötvény jár le, 2023-ban pedig s 3,6 milliárd dollárnyi. Sokan azt gondolják, hogy a 2023-as lejáratot esetleg előtörleszti a kormány.


Annak ellenére, hogy a felminősítés meglepetés volt, ez nem hatja meg a forintot és ma reggel tovább gyengül, amivel már cirka 1 forinttal elhagyta az EURHUF 200 napos mozgóátlagát (256,8). Ugyanakkor holnap, holnapután és szeptember utolsó napján is jönnek az MNB részéről az euró likviditást növelő swap-ok, amelyek megállíthatják, sőt akár meg is fordíthatják a forint gyengülését.


Ma a DAX és a BUX is észak felé vette az irányt, habár a BUX erősödése igencsak haloványnak mondható.

Menetelünk felfelé

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek, a befektetők még mindig az Evergrande sztorit figyelik. Japánban a Nikkei változatlan, Kínában a Shangahi Composite 0,7%-ot esik, a Hang Seng pedig 0,5%-ot emelkedik.


Európában a DAX és a CAC 40 is változatlan szinten zárta a pénteki napot, a FTSE 100 0,4%-kal értékelődött le.


Amerika is vegyesen teljesített pénteken, a Dow Jones 0,1%-kal, az S&P 500 0,2%-kal értékelődött fel, viszont a Nasdaq Composite változatlan volt.

A héten is stresszelhet az Evergrande vezetése

Az Evergrande még mindig hallgat a kupon kifizetésekkel kapcsolatban, ennek ellenére a vállalat részvénye 6%-kal kereskedik magasabban. Szerdán is esedékes egy kifizetés, méghozzá 47,5 millió dollár értékben a 2024-es lejáratú kötvény után.

A Tesla tovább terjeszkedne Kínában

Elon Musk, a Tesla vezére ismét hangsúlyozta, hogy cége tovább terjeszkedne Kínában, és további befektetéseket fog eszközölni. Szeptemberben már másodszor hangsúlyozta az ázsiai országgal kapcsolatos elhivatottságát Musk. Kínában a legerősebb a verseny az elektromos autógyártók között, és a kormány hatalmas összegeket költ arra, hogy az ország globális vezető szerepet töltsön be a digitalizációban.

Év végéig pont kerülhet a Banca Monte dei Paschi di Siena értékesítésére

A Bloomberg értesülései szerint még idén megállapodás születhet arról, hogy az UniCredit megvásárolja a Banca Monte dei Paschi di Siena bankot. Az olasz állam 2017-ben mentette ki a Siena-i bankot, melynek azóta fő tulajdonosa, de régóta próbálja értékesíteni. Vevőként leginkább az UniCredit jöhet szóba, de a kockázatok miatt nem megy könnyen a megállapodás. Az UniCredit várhatóan adókedvezményeket kér majd cserébe azért, hogy átvegye a problémás olasz bankot, e nélkül ugyanis számukra nem igazán lenne értelme a tranzakciónak.

Tovább gyengül a forint, nem változott a dollár

A vártnál gyengébb kamatemelésnek köszönhetően a forint tovább gyengül, a pénteki kereskedés végére 356,8- ig emelkedett az euró-forint árfolyama, ami megegyezik a devizapár 200 napos mozgóátlagával.


Pénteken 1,1739-ről 1,1720-ra csökkent az euró-dollár értéke, így tovább folytatódott az elmúlt napok sávos kereskedése. Az egyik oldalon a Federal Reserve közelgő szigorítása csökkenti a devizapár iránti keresletet, a másik oldalon viszont a reálkamatok az eurót favorizálják.

A WTI tovább emelkedik a globális energiaválság miatt

A WTI 75,1 dollárig tudott emelkedni, miután a világban egyre nagyobb mértékű az energiaárak szárnyalása és a globális energiaigény. A földgáz, a szén és az urán áremelkedése a nyersolaj piacra is kihat, részben azért, mert a többi nyersanyag hiányát a piac kőolajtermékekkel szeretnék pótolni. A Goldman Sachs szerint idén télen akár 1,8 millió hordó/nap mértékű is lehet a kőolaj globális többlet kereslete, amit a gázolaj áramfejlesztők vagy a fűtőolajjal működő erőművek hajtanak. Több szakértő szerint ez a mostani helyzet arra ösztönözheti az OPEC-et, hogy novembertől az eredeti 400 ezer hordó/nap kínálat növelés helyett akár 1 millió/nap mértékben is növelje a kínálatot, mivel a fűtési szezon közeledtével egyre nagyobb az olajkereslet. Angliában a munkaerőhiány miatt felvásárlási láz kezdődött, melynek eredményeképpen a hétvégén a BP kútjainak harmadánál elfogyott az üzemanyag. A kormány tegnap felfüggesztette a versenytörvényt, és kérte a cégeket, hogy dolgozzanak közösen a probléma megoldásán.

Az arany stagnál

Az arany 1.758 dollár volt ma reggel. A befektetők két fejleményt figyelnek leginkább, hogy mi lesz az Evergrande hitelezőivel, illetve hogy a Fed valóban előkészíti-e a kötvényvásárlás lassítását novemberben. A dollár gyengült a hétvégén, ami némileg segített az árfolyamon. Az USA jelentős infrastrukturális beruházásokra készül, ami jelentősen befolyásolhatja a monetáris politikát. Nancy Pelosi házelnök szerint az 550 milliárd dolláros törvényt még a héten megszavazhatják a döntéshozók, de a teljes csomag nagysága elérheti a 3500 milliárd dollárt. A csomag elfogadása valószínűleg gyengíti a dollár és erősítheti az aranyat.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben