Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szoros eredmény Németországban, benzin hiány Angliában

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 27.   09:46

Hosszadalmas kormányalakítás következhet A vártnál szorosabb eredményt hoztak a német választások. Az előrejelzéseknek megfelelően az SPD nyert, megelőzve a CDU/CSU pártszövetséget. Mindkét pártot némileg nagyobb...

Hosszadalmas kormányalakítás következhet

A vártnál szorosabb eredményt hoztak a német választások. Az előrejelzéseknek megfelelően az SPD nyert, megelőzve a CDU/CSU pártszövetséget. Mindkét pártot némileg nagyobb arányban támogatták, mint az előzetes felmérések mutatták, és a CDU/CSU-nak sikerült csökkentenie hátrányát, így végül szoros eredmény született. Az SPD a szavazatok 25,7%-át, a CDU/CSU pedig a 24,1%-át szerezte meg. A még nem végleges mandátumbecslések alapján az SPD 213, a CDU/CSU 200, a Zöldek 121, az FDP 98, az AfD 83, a Die Linke pedig 41 helyet szerezhetett a 756-ból, azonban még az összes parlamenti helyek száma is változhat. Ennek megfelelően az SPD próbálkozhat kormányalakítással, ami valószínűleg hosszas folyamat lesz. A kormányalakítás ideje alatt a Merkel-kormány ügyvivő szerepben vezeti az országot. A választási verség ellenére a CDU/CSU sem mondott még le a kormányalakítás lehetőségéről, elsősorban az FDP támogatására számíthatnak ebben. A kormányalakítási tárgyalásokat a voksok 14,8%-át kapó Zöldek várhatják a legkényelmesebb helyzetből, hiszen őket az SPD és a CDU/CSU is szeretné koalíciós partnernek. A baloldali Die Linke épphogy csak bekerült a parlamentbe, így ők valószínűleg nem jutnak szerephez a kormányalakításnál. Mivel az SPD és a CDU/CSU már korábban kizárta az együttműködés lehetőségét, így mindenképpen hárompárti koalíció alakul. Az új kormány legfontosabb feladata a német gazdaság felrázása lesz majd, elsősorban a digitális technológiák és az infrastruktúra fejlesztés.


A parlamenti választással párhuzamosan Berlinben népszavazást is tartottak, ahol megszavazták, hogy a lakhatási problémák csökkentése érdekében a város 226 ezer ingatlana kisajátítható legyen az ingatlanfejlesztőktől. A döntés leginkább a Deutsche Wohnen-t érinti jelentős berlini ingatlan kitettsége miatt. Az ingatlancégek nem örülnek a döntésnek, szerintük ez még rontani is fog az ingatlanpiaci helyzeten, hiszen csökkenti a beruházási aktivitásukat. A kisajátítást követően az ingatlanok tulajdonosa egy nem profit orientált közjogi alapítvány lenne.


Egyre súlyosabb az üzemanyag hiány Nagy-Britanniában. A probléma eredete a sofőr hiányra vezethető vissza, azonban a helyzetet tovább rontotta az elmúlt napok pánikszerű vásárlása. Mostanra például a BP kutak harmadánál kifogyott az üzemanyag. A helyzet enyhítése érdekében 5000 rendkívüli, rövidtávú vízumot terveznek kiadni kamionsofőröknek, és a logisztikai gondok enyhítése érdekében felmerült a hadsereg bevetésének a lehetősége is. Bizonyos versenyszabályokat átmenetileg fel is függesztettek annak érdekében, hogy a termelők, a szállítók és a kereskedői hálózat szorosan együttműködhessen egymással.

Nehéz hétre készülnek a demokraták

Nancy Pelosi hetekkel korábban azt ígérte a moderált demokratáknak, hogy a Szenátus által már elfogadott infrastruktúra csomagot legkésőbb szeptember 27-ig szavazásra bocsátja a Képviselőházban is. Szombaton azonban már azt mondta, hogy a szavazásra legkésőbb csütörtökig várni kell, előtte ugyanis alig négy nap alatt megpróbálják elfogadni a szeptember végén lejáró költségvetés meghosszabbítását, a 3.500 milliárd dolláros családtámogatási csomagot, illetve a hitelkeret megemelését. A demokraták között továbbra is rendkívül nagy nézetkülönbségek vannak a családi csomaggal kapcsolatban, így szinte lehetetlen, hogy a héten elfogadják az amúgy is félkész tervezetet.

Kína szeretne közeledni a világ felé, de erre most még kicsi az esély

Kína beadta a jelentkezését a Transz-csendes-óceáni Partnerségi Megállapodáshoz (CPTPP), de elemzők szerint egyelőre nem fog csatlakozni ahhoz. Az 11 országot tömörítő új kereskedelmi egyezséget 2018-ban az után hozták létre, hogy az USA kilépett a korábbi kereskedelmi szövetségből. A 11 tagállamnak egyhangúlag kell elfogadnia Kína jelentkezését, ám a kommunista ország valószínűleg nehezen tudja teljesíteni a csatlakozási feltételeket, hiszen a kínai kereskedelmi gyakorlat vélhetően nem felel meg az elvárásoknak.


Két évnyi áremelkedés után csökkenni kezdtek a sertés árak Kínában. Január óta több, mint 56%-ot estek az árak, míg korábban az afrikai sertéspestis terjedését próbálták megakadályozni a gazdák.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben