Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Evergrande a globalizáció újabb példája

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. szeptember 24.   10:43

Erste kommentár Az Evergrande sztori tökéletes példája annak, hogy mennyire össze vannak kötve a világ pénzügyi piacai. A világ legjobban eladósodott ingatlanfejlesztőjének ugyan Kínán kívül nincsennek...

Erste kommentár

Az Evergrande sztori tökéletes példája annak, hogy mennyire össze vannak kötve a világ pénzügyi piacai. A világ legjobban eladósodott ingatlanfejlesztőjének ugyan Kínán kívül nincsennek ingatlanjai vagy projektjei, mégis az egész világ figyeli a történéseket, és a külföldi befektetők is kénytelenek voltak komolyabb veszteségeket elszámolni. Ugyan a cég papírjai már tavaly június óta esnek, de valójában csak idén márciusban kezdődött el a vérfürdő, mióta 87% körüli esést produkált az árfolyam. Először tegnap lélegezhettek fel a befektetők, hiszen a cég papírja több, mint 17%-ot emelkedett, miután kiderült, hogy a vállalat tudja fedezni a 36 millió dollárnyi kupon kifizetést a jüanban denominált kötvényére, illetve a kínai vezetők „megkérték” a céget, hogy fizesse ki a dollárban denominált kötvény kötelezettségét is. Természetesen tegnap óta a cég csendben van, és egy befektető sem látott semmit a kupon fizetésből, amire 13%-os árfolyamcsökkenéssel válaszolt a piac. Jelenleg a cégnek 30 napja van, mielőtt elkezdődik a hivatalos csődeljárás. Sajnos nem túl fényes a jövő, hiszen még ha ki is tudja fizetni a jelenlegi 110 millió dollár körüli tartozását, az elkövetkezendő hetekben, hónapokban további kupon fizetések várnak rá, az ehhez szükséges likviditás előteremtése pedig folyamatos kihívás lesz majd. A bizonytalanság Európát és az USA-t is nyomás alatt tartja, hiszen a helyi piacok is rosszul teljesítenek annak ellenére, hogy az EKB vezetője, Christine Lagarde elmondta, hogy az európai közvetlen kitettség kicsi, és ez elmondható az USA-ra is. Mégis a negatív kínai hangulat sötét felhőket borít a globális piacokra is, és leghamarabb a 30 nap lejárta után láthatunk tisztán.


A BUX és a DAX is emelkedéssel kezdte a napot, viszont pár perccel nyitás után letörtek az árfolyamok.

A bizonytalanság vegyes teljesítményt hoz a globális piacokon

Európában a DAX 0,9%-ot, a francia CAC 40 pedig 1%-ot emelkedett tegnap, míg a FTSE 100 0,1%-ot csökkent.


Amerika tegnap szépen zakatolt előre, és az összes indexnek sikerült 1% fölötti emelkedéssel zárni a napot. Az Evergrande kockázat csökkenése, illetve a Fed találkozó utáni hatás újra vonzóvá tette a kockázatosabb befektetéseket. Az S&P 500 1,2%-kal zárt magasabban.


Ázsia ma vegyesen teljesít, a japán Nikkei 225 több, mint 2%-os felértékelődést mutat, utolérve a többi piacot a tegnapi zárva tartást követően. Kínában a Shanghai Composite index 0,4%-kal esik, a Hang Seng változatlan.

Az Evergrande-nak 30 napja van a csődig

Az Evergrande részvényei 11%-kal estek. Egyes források szerint a kínai hatóságok arra figyelmeztették a helyi vezetőket, hogy készüljenek a vállalat bukására. Még mindig bizonytalan az is, hogy mikor lesz kupon kifizetés a tegnap lejárt, dollárban denominált kötvényre. Ugyan a vállalatnak az esedékesség napjától van 30 napja, mielőtt hivatalosan is elindul a csődeljárás, viszont a befektetők szemében ez még nagyobb bizonytalanságot jelent. További problémát jelent az is, hogy jövő héten egy következő, 47,5 millió dolláros kifizetés is esedékes. 

Rosszak a kilátások a Nike-nál

A tegnapi első negyedéves jelentést követően a Nike részvényei közel 4%-os mínuszban voltak zárás után, miután a vállalat azt nyilatkozta, hogy az ellátási lánc-beli problémák sokkal nagyobb mértékben rontják a vállalati teljesítményét, mint azt előzetesen gondolták. A 2022-es kilátásokat a növekedő várakozási idő, illetve a munkaerőhiány miatt csökkentették. A vállalat 1,16 dolláros EPS eredményt jelentett, felülmúlva az elemzők 1,11 dolláros várakozását. A bevétel, 12,25 milliárd dollár volt, ami elmarad a várt 12,46 milliárdtól.

Közös vállalattal az akku kapacitás fejlesztéséért

A Daimler, a Stellantis és a Total Energy egy 7 milliárd eurós közös projekt keretében tervezi növelni az európai akkutermelést. A cél, hogy az évtized végére 120 GWh kapacitást érjenek el. Összehasonlításképpen ez hatszoros kapacitás lenne, mint amire a Tesla már működő Gigafactory-ja képes.

Ma mond véleményt a Moody’s

Jelentősebb napon belüli kilengéssel tovább gyengült a forint az euróval szemben, miközben a lengyel zlotyi és a cseh korona is inkább enyhe erősödést tudott felmutatni. Az EURHUF 355,2-ről emelkedett 356,1-ig, sőt napon belül gyakorlatilag meg is érintette a 200 napos mozgóátlag 356,7-es szintjét. A Moody’s ma este fog véleményt mondani a magyar államadósság besorolásáról. A hitelminősítő várakozásunk szerint nem változtat a jelenlegi Baa3 besoroláson, ahogy korábban az S&P és a Fitch is változatlanul hagyta a besorolást.

Felpattant az EURUSD

Egy lokális mélypont közeléből, 1,168-ról felpattant az EURUSD árfolyama, és 1,174-en zárt a devizapár. A tegnap hajnali mélypontot követően egész nap egyenletesen erősödött az euró az alapvetően pozitív befektetői hangulat közepette.

A szűkülő piacon tovább emelkedik a WTI

A WTI 37,4 dollárig emelkedett ma reggel. Az olajpiac egyre feszesebb állapotba kerül, miután a fogyasztók aggódnak az idei tél ellátása miatt, ami növelheti az olaj iránti igényt is, miközben az OPEC kínálata csak kismértékben nő. Az energiakereslet meghaladhatja a kínálatot, a földgáz és a szén piacán is hatalmas áremelkedés volt az elmúlt hónapokban főleg Európában, de az USA-ban és Ázsiában is. Ez az olaj keresletére is hathat, a Goldman Sachs szerint a dízel generátoroknak és a nagyobb fűtőolaj felhasználásnak köszönhetően akár 1,8 millió hordó/nappal is nagyobb lehet a téli hónapokban a nyersolaj kereslet. Kína megtartotta az első aukciót, melynek keretében 7,38 millió hordó kőolajat kínált fel stratégiai készleteiből. Ez a mennyiség kisebb, mint az ország napi importja. A becslések szerint összesen 82,5 millió hordó olajat ad el az ország, hogy csökkentse az olajon a spekulációs nyomást. Korábban már más nyersanyagok esetében is tett hasonló lépéseket az ázsiai ország, vegyes eredménnyel. 

Az arany a hathetes minimum szint elérése után javított

Az arany 1.755 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy a hathetes mélypontot követően emelkedni tudott az árfolyam. A befektetők továbbra is mérlegelik, hogy az Evergrande csődje mit okozhat a piacokon, miközben az USA állampapírok hozama emelkedik. A 10 éves irányadó dollár hozam 1,43%-on áll jelenleg. A piac emészti Jerome Powell szavait, mely szerint novemberben elindulhat a kötvényvásárlási program visszafogása, a Fed pedig 2022 végén kamatot is emelhet. A hozamgörbe gyakorlatilag kezdi beárazni ezt a forgatókönyvet. A növekvő kamatszint kisebb érdeklődést hozhat az arany iránt a következő hónapok során.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

PODCAST

Nagyot bukott a Tesla, de a Musk varázslat még mindig működik

A gyorsjelentési szezon legfontosabb hete zajlik épp az Egyesült Államokban. A világ legértékesebb cégei közül többen is közzéteszik első...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben