Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jegybanki tumultus

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. szeptember 23.   10:18

Szoros eredményt jósolnak a közvéleménykutatások A DAX 1,0%-ot, a CAC40 1,3%-ot, a FTSE100 1,5%-ot emelkedett tegnap. Ma kamatdöntő ülést tart a brit, a svájci, a norvég és a török jegybank is. A várakozások szerint a...

Szoros eredményt jósolnak a közvéleménykutatások

A DAX 1,0%-ot, a CAC40 1,3%-ot, a FTSE100 1,5%-ot emelkedett tegnap.


Ma kamatdöntő ülést tart a brit, a svájci, a norvég és a török jegybank is. A várakozások szerint a norvég jegybanktól várható a monetáris kondíciók megváltoztatása. Az elemzői várakozások szerint a jelenlegi 0%-ról 25 bázisponttal emelhetik meg az alapkamatot.


A fizika törvényei szerint az energia nem vész el, csak átalakul. Hasonló a helyzet a jegybankok eszközvásárlási programjaival is. Az EKB monetáris tanácsának tagja, az észt jegybankelnök, Madis Muller szerint ugyanis a PEPP program lezárását követően a jegybanknak növelnie kéne a normál eszközvásárlási program havi vásárlásainak összegét. A PEPP program a jelenlegi formájában várhatóan márciusban kifut, ezt követően dönthetnek az átalakítása mellett.


A hétvégi német választások előtti utolsó közvéleménykutatás alapján szorosabb a helyzet a vezető pártok között. Az SPD támogatottsága 25%, a CDU/CSU-é pedig 22%. A zöldeket 17%, az AfD-t 11%, a Bal oldalt pedig 6% támogatja. Minél szorosabb lesz a választás eredménye, annál inkább hosszan elnyúló kormányalakítás várható, mivel több forgatókönyv is szóba jöhet. A legvalószínűbb, hogy 3 párt koalíciójaként alakulhat majd meg az új kormány, ami szintén nem teszi könnyűvé az egyeztetéseket.


A lengyel alkotmánybíróság ismét, ezúttal szeptember 30-ára halasztotta a Lengyelország és az EU viszonyát alapjaiban meghatározó jogi döntést. Az ügy arról szól, hogy az EU-s jogszabályok, illetve az Európai Bíróság döntései felülírhatják-e a lengyel törvényeket, valamint a lengyel bírósági ítéleteket. Amennyiben nemleges döntés születik, az alapjaiban rengetheti meg Lengyelország EU-s tagságát.

Ismét gyengült a forint, tovább erősödött a dollár

Az FRA piac alapján a befektetők 23 bázisponttal kevesebb kamatemelésre számítanak az idei év során, mint az MNB keddi ülése előtt, ami megnövelte az eladói nyomást a forinton. Az euró-forint 352,6-ról egészen 355,2-ig emelkedett.


A Federal Reserve vártnál magasabb kamatpálya előrejelzése meglepte a befektetőket, aminek hatására 1,1726-ról 1,1687-ig csökkent az euró-dollár árfolyama.

A WTI tovább emelkedett, az USA nyersolaj készlete csökkent

A WTI 72,4 dollár volt ma reggel a soron következő, novemberi határidőre. A kőolaj áremelkedéséhez hozzájárult a tegnapi EIA jelentés, ami alapján 3,48 millió hordóval csökkent a múlt héten az USA nyersolaj tartaléka. Jelenleg 414 millió hordó az USA teljes kőolaj tartaléka, ami 2018 óta a legalacsonyabb érték. A benzinkészlet a múlt héten meglepetésre 3,47 millió hordóval nőtt szemben a piaci által várt 1,47 millió hordós csökkenéssel. A magas földgáz árak miatt a piacon egyre erősebb a vélekedés, hogy a téli időszakban jelentős többlet dízel kereslet jelenthet meg a piacokon, mivel a földgáz ára meghaladja a kőolaj termékek jegyzését. A dízel-nyersolaj árrés szétnyílt, ami kedvező hír az európai finomítói szektor számára. A Citibank szerint ha hideg lesz a tél, az az olajárakat a fenti hatás miatt további 10 dollárral, a 90 dolláros szintre repítheti.

Az arany gyengült

Az arany 1.763 dollárig gyengült, miután tegnap a Fed elnöke, Jerome Powell elmondta, hogy a jegybank a következő, november 2-3-án tartandó ülés után kezd neki a monetáris lazítás kivezetésének. A teljes folyamat 2022 év közepén érhet véget, a döntéshozók a magasabb kamatok felé hajlanak a jövő évben. A Fed ezzel együtt nyitott maradt arra is, hogy később indítsa el ezt a folyamatot, ha a gazdasági helyzet ezt indokolja. Az Evergrande csődje miatti félelem is enyhült, mivel a cég láthatóan hajlandó fizetni, és a kínai hatóságok is mindent megtesznek a károk enyhítésére. Az Evergrande helyzete közvetlenül nem hat az amerikai pénzügyi rendszerre, de közvetett módon komoly befolyása lehet rá.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben