Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Drága árak!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 16.   10:16

Erste kommentár Az emelkedő árak egyre inkább növelik a feszültséget a gazdaságokban. Elsősorban az emelkedő energiaárak fájnak egyre jobban a piaci szereplőknek. Például a New York-i tőzsdén jegyzett földgáz...

Erste kommentár

Az emelkedő árak egyre inkább növelik a feszültséget a gazdaságokban. Elsősorban az emelkedő energiaárak fájnak egyre jobban a piaci szereplőknek. Például a New York-i tőzsdén jegyzett földgáz ára április óta duplázódott. Ez azért van, mert a magas árak miatt a cégek halogatták a gáztározók feltöltését, s a tél közeledtével most rohamtempóban töltik őket. Emiatt több mint 30 százalékos áremelkedést láthatunk augusztus vége óta. Egy angliai műtrágya gyár például már arra kényszerült, hogy leállítsa a termelését, mert a magas alapanyagárat (gáz) nem tudja tovább hárítani a vevőkre. Nyilván ennek előbb vagy utóbb meglesz a hatása a mezőgazdasági termelőkre és az élelmiszer árakra is. Ha pedig elszáll a gáz ára, akkor az áram ára sem marad érintetlenül. Az európai árak rég nem látott magasságba emelkedtek. Tavaly óta több, mint háromszorozódott az ár, az elmúlt néhány hétben pedig több mint 50 százalékos áremelkedést láthatunk. Ráadásul a széndioxid kvóta árak is tovább emelkedtek, az 50 euró körüli szintről 60 euró környékére. Így igencsak „horrorisztikus”, 140 euró per MWh áram árakat (49 forint/kWh) láthatunk a piacon. Mindeközben jelenleg kevesebb, mint 40 forintot fizetünk az otthon felhasznált áramért, ami tartalmazza a szállítási díjat és az áfát is. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen magas marad az ár, akkor jelentős veszteség keletkezik a rendszerben, ami elsősorban az államot fogja érinteni, hiszen itthon a piaci szereplők inkább kiszállnak. Ez pedig tovább növeli a költségvetési hiányt. Vagy elengedik az árakat, ami viszont komoly inflációt fog generálni, és nyilván lakossági morgolódást, s végül a lakossági fogyasztás csökkenését hozza magával, ami gazdasági lassulásban csúcsosodik ki. Félreértés ne essék, az általános következtetések nem „csak” Magyarországra vonatkoznak.


Erre szembeszökő példa az autóipar. Nem csak a chiphiány miatt esett vissza az európai gépjárműértékesítés 18 százalékkal, hanem azért is, mert a magas chip és egyéb áraknak betudhatóan felszökő gépkocsi árak hatására csökkenőben van a kereslet is.


A tegnapi esést követően a DAX ma a pozitív tartományban nyitott, és a BUX is emelkedik egy picit, de az OTP továbbra is szenved, az elemzői ajánlások alapján, érdemtelenül.

Az amerikai gyógyszerhatóság szerint egyelőre nincs szükség az oltások ismétlésére

Az előző 6 kereskedés napból 5 alkalommal csökkent az S&P 500 index értéke, így nem meglepő, hogy a tegnapi napon egy felpattanást láthattunk az amerikai részvénypiacon. A vezető benchmark 0,9%-os pluszban zárta a kereskedést.


Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) szerdán azt nyilatkozta, hogy a beoltott emberek továbbra is megfelelő védettséggel rendelkeznek a COVID-19 okozta kockázatokkal szemben, így egyelőre nincs szükség az oltások ismétlésére. Biden már a jövő héten el szerette volna kezdeni az emberek újraoltását, amihez a járványügyi hivatal (CDC) és a gyógyszerhatóság jóváhagyása is szükséges.


A Canadian Pacific Railway vasúttársaság 27 milliárd dollárért felvásárolja a Kansas City Southern vasúttársaságot. Ez az elmúlt két évtizedben ez az első nagyobb konszolidáció az amerikai piacon. Az így létrejövő vasúthálózat összeköti Kanadát, az USA-t és Mexikót.

A kaszinó részvények lehúzzák egész Ázsiát

Ázsiában tovább esnek az indexek. A Nikkei 225 0,7%-ot, a Shanghai Composite 0,1%-ot, a Hang Seng pedig 2%-ot veszített értékéből. Az esést a kaszinó részvények okozzák, hiszen a tegnapi sell-of után ma tovább csökkent ezen cégek árfolyama arra a hírre, hogy a kínai kormány korlátozhatja működésüket.


A kávé árak egészen 2022-ig magasak maradhatnak, hiszen Vietnámban még az eddigieknél is gyorsabban terjed a koronavírus. A délkelet-ázsiai ország Brazília után a világ második legnagyobb kávé exportőre. Júliusban az export 8,7%-kal csökkent. Az export és a termelés csökkenése azt eredményezi, hogy megemelkedtek a kávé árak. A benchmark arabica kávé határidős ára több, mint 45%-ot emelkedett idén eddig.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pedig pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben