Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem hozott megnyugvást

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 15.   10:05

Erste kommentár A várva várt tegnapi amerikai inflációs adat ugyan jobb lett a vártnál, de nem hozott megnyugvást a piacokra. Az infláció augusztusban 5,4 százalékról a vártnak megfelelően 5,3...

Erste kommentár

A várva várt tegnapi amerikai inflációs adat ugyan jobb lett a vártnál, de nem hozott megnyugvást a piacokra. Az infláció augusztusban 5,4 százalékról a vártnak megfelelően 5,3 százalékra csökkent. A maginfláció viszont jobban alakult, hiszen „csak” 4 százalék lett a várt 4,2 százalékkal és az előző havi 4,3 százalékkal szemben. Ez pedig nem volt akkora eltérés, ami ténylegesen megváltoztatta volna az összképet. Így továbbra is ott a félelem a piacokon a jövő heti Fed kamatdöntő üléssel kapcsolatban. Kérdéses, hogy a mennyiségi lazítás visszafogása napirenden lesz-e. Az EKB esetében is ez volt a sejtés, és a döntés előtt a piacok komolyabb negatív reakciót is mutattak, aztán a döntést követően, a kommunikációnak is köszönhetően jött egy megnyugvás a részvényekben. Most is valami hasonlóra lehet számítani, azaz a szerdai döntés előtt a piacok továbbra is félelem üzemmódban maradhatnak.


A DAX esetében az elmúlt napokban a kivárás volt a jellemző, ami mára is igaz. Az enyhe pozitív nyitást követően kissé a negatív tartományba fordultak az árak, azaz oldalazást láthatunk. A rövid indikátorok kisimultak nulla környékén, míg a napos MACD még relatíve messze van a vételi jelzéstől. Még akármi is lehet belőle, nem árt az óvatosság. A BUX indexben akár a nap folyamán is jöhet egy vételi jelzés a napon belüli indikátorok tekintetében. Itt enyhén pozitív elmozdulást láthatunk.

Egyelőre nem lesz amerikai-kínai csúcstalálkozó

Kedden is folytatódott az elmúlt napok csökkenése, az S&P 500 index 0,6%-os mínuszban zárta a napot. Különösebb negatív hír nem érkezett, ami tovább rontotta volna a hangulatot, a nyitás előtt publikált augusztusi inflációs jelentés moderált áremelkedésről számolt be júliushoz képest.


A várva várt korrekció már itt lehet a sarkon, hiszen a delta variáns terjedése egyre nagyobb nyomás alá helyezi a gazdaságot, és a részvények túl régóta emelkednek bármi fajta visszahúzódás nélkül. Az S&P 500 az elmúlt hét kereskedési napból hatszor esett.


A Financial Times értesülései szerint a múlt heti beszélgetésük során Joe Biden személyes találkozóra invitálta Xi Jinping-et, a kínai vezető azonban nem volt túl lelkes az ötlettől. A résztvevők szerint Kína először azt szeretné látni, hogy az USA változtat a hangnemén, és kevésbé agresszív módon közelíti meg a két ország kapcsolatát. Az októberben megrendezésre kerülő G20 csúcstalálkozó Amerika szerint ideális helyszín lenne, Xi Jinping azonban nem biztos, hogy részt vesz a konferencián.


Tegnap az Apple megtartotta éves termék bemutató eseményét, ahol lerántották a leplet az új iPhone és iPad modellekről, illetve egy új Apple Watch-ról is. Az új modellek nem sokban különböznek a tavalyiaktól. Az árfolyam 1%-os mínuszban zárt tegnap.

A delta variáns tovább pusztít Kínában

Az ázsiai piacok esnek, miután Kína rosszabb kiskereskedelmi adatokat közölt, mint azt az elemzők várták. A Shanghai Composite 0,3%-kal, a Hang Seng 1,4%-kal, míg a Nikkei 225 0,6%-kal csökken.


Kínában a kiskereskedelmi eladások 2,5%-kal növekedtek augusztusban éves bázison, ami elmarad a várt 7%-os emelkedéstől. A nagy különbség a delta variáns pusztításának tudható be, hiszen 2020 eleje óta most volt a legelterjedtebb a fertőzések száma, és a kormány több intézkedést (például utazási korlátozásokat és lokális lezárásokat) is bevezetett. Az ipari termelés szintén elmaradt a várakozásoktól, 5,3%-os emelkedést produkált, míg a várakozás 5,8% volt.


A hongkongi tőzsdén szereplő kaszinó részvények is nagyot estek, miután Makaóban elindult a játék konzultáció, ahol esetleges szabályozásokról tárgyaltak. A Wynn Macau és a Sands China részvényei több, mint 25%-ot estek, míg a Galaxy Entertainment Group árfolyama 17%-kal csökkent.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Az OTP visszahívja az OPUS kötvényeket és rendkívüli közgyűlést tart

Az OTP felmondja az OPUS Securities-ről szóló swap szerződését, és 14,5 millió részvényt visszavásárol, amelyek fedezetül szolgáltak az 514,3 millió euró értékű örökkötvényekhez (2016-ig átváltható), amelyek 3% -os kuponnal rendelkeznek a 3 hónapos LIBOR fölött. A hatálybalépés időpontja október 29. Az OTP (OPUS) ezen időpont után a tőkét és a felhalmozott kamatot kifizeti a kötvénytulajdonosoknak.


A lépés révén az OTP tőkemegfelelése nagyjából 175 milliárd forinttal csökken, de a bank tőkemegfelelése még így is rendben lesz.


Az OTP rendkívüli közgyűlésre hívja a részvényeseket. A napirendi pontok a következők: (i) saját részvények eladása az OTP alkalmazottai által létrehozott speciális munkavállalói társtulajdonosi programnak (SECOP, ami teljesen különálló szervezet az OTP-től), és (ii) támogatás nyújtása a SECOP számára.


A tranzakció semlegesnek vagy enyhén pozitívnak tűnik, mivel évente mintegy 2,5%-os effektív kamatlábat (13 millió euró, 4,5 milliárd forint) takarítanak meg. Feltételezzük, hogy ezeket a részvényeket részben vagy egészben eladják a SECOP-nak. Másfelől a SECOP számára nyújtanak valamilyen támogatást, ami feltételezésünk szerint megegyezik a fent említett megtakarításokkal. Összességében a tranzakció révén a cash-flow várhatóan nem változik, de az alkalmazottak elkötelezettebbek lesznek. A részletekről az OTP később a részletes közgyűlési meghívóban ad tájékoztatást, ami fontos lesz.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben