Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aggodalom

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 13.   09:46

Erste kommentár Június közepe óta a legnagyobb heti esést szenvedték el a piacok múlt héten az USA-ban. Ez annak volt betudható, hogy a tőkepiaci szereplők egyre jobban aggódnak a lassuló növekedés miatt, amit még a...

Erste kommentár

Június közepe óta a legnagyobb heti esést szenvedték el a piacok múlt héten az USA-ban. Ez annak volt betudható, hogy a tőkepiaci szereplők egyre jobban aggódnak a lassuló növekedés miatt, amit még a potenciális mennyiségi lazítás csökkentése is tarkít. Persze ez a csökkenés pl. az S&P500 esetében 1,7 százalékra rúg, ami egyáltalán nem a világ vége. Ugyanakkor egyre erősebbek a hangok a mennyiségi lazítás kivezetése kapcsán. Most a Philadelphiai Fed elnök, Patrick Harker szólalt meg, aki jelenleg egyébként nem szavazó tag. Szerinte a mennyiségi lazítás visszafogása még az idén el kellene, hogy induljon, és 8-12 hónap alatt be is kellene hogy fejeződjön, hiszen a mennyiségi lazítás (havi 120 milliárd dollár) már elérte a célját. Azt is elmondta, hogy jövő év végén, 2023 elején kezdődhet el a kamatemelési ciklus az Egyesült Államokban. Ugyanakkor nem kommentálta azt a kérdést, hogy a Fed szeptember 21-22-i ülésén megszülethet-e az ezzel kapcsolatos döntés.


Ma a DAX emelkedéssel kezdett, de a technikai kép az elmúlt héten elég sokat romlott, annak ellenére is, hogy csak valamivel az egy százalékot meghaladó csökkenést láthattunk az indexben. Mindenesetre a reggeli kereskedésben csak két részvény árfolyama csökken az immár 40 tagú indexben. A BUX oldalazással kezdte a napot, miközben a napon belüli dinamikus indikátorok inkább lefelé mutatnak.

Az USA vizsgálatot indít a kínai állami támogatásokkal kapcsolatban

Jelentős veszteséggel zárult a pénteki kereskedés Amerikában, mindhárom vezető részvényindex 0,8%-os mínuszban fejezte be a napot. A koronavírus körüli bizonytalanság és a lenti fejlemények a pesszimista hangulat terjedését segítették elő.


Ahogy annak idején a Trump adminisztráció idején, úgy a kereskedelmi törvénykönyv 301-es cikkelyét kihasználva most a Biden kormányzat is vizsgálatot indít a kínai állami támogatásokkal kapcsolatban. Amennyiben a jelentés arra a következtetésre jut, hogy a kínai támogatások sértik az amerikai vállalatok érdekét és rontják teljesítményüket, úgy az USA újabb vámokat vezethet be. Biden Japán, az EU és a kelet-ázsiai partnerek támogatására is számít, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül együtt lépjenek fel a kínai állami támogatásokkal szemben. Katherine Tai, a jelenlegi adminisztráció kereskedelmi biztosa egyelőre nem fejezte be a kínai kereskedelmi kapcsolat felülvizsgálatát, ami részben a jelenlegi vámok szükségességét és káros hatását vizsgálja. Elképzelhető, hogy a következő hónapok során visszavonnak bizonyos termékeket érintő vámokat.


A Bloomberg felmérése szerint rekord szintre ugrott a Los Angeles kikötőjében állomásozó áruszállító hajók száma, így egyhamar aligha szűnik meg a logisztikai láncok fennakadása. Az ipari vezetők szerint legalább a jövő év feléig velünk maradhat a probléma, ami rendkívül magas szállítmányozási költségekhez vezethet.


Egyre közelebb kerül a Képviselőház adóreformokért felelős „Ways and Means” tanácsa a Biden 3.500 milliárd dolláros családtámogatási csomagjához szükséges adóemelési terv elkészítéséhez. Legfrissebb értésülések szerint a tanács a vállalati adórátát a jelenlegi 21%-ról 26,5%-ra tervezi emelni, az 5 millió dollár feletti személyi jövedelmekre pedig 3%-os rendkívüli adót tervez kivetni. A tanácsban részt vevők elmondása alapján a tőkenyereség adó a legfelsőbb kategóriában 23,8%-ról 28,8%-ra emelkedhet, fontos azonban megjegyezni, hogy ezek még csak tervek, egyáltalán nem biztos, hogy el is fogadják azokat, hiszen a moderált demokraták nem támogatják az adók masszív emelését.


Az Apple holnap mutatja be a legújabb iPhone modelljeit. A cég a virtuális eseményen új, nagyobb kijelzőjű órákat, új laptopokat és jobb audio készülékeket is bemutathat.

Folytatódik a szabályozási hadjárat Kínában

Ázsiában vegyesen teljesítenek a fontosabb részvényindexek, miután több negatív hír is sújtja a technológiai szektort. A Financial Times szerint Peking meg akarja szűntetni az Ant Group Alipay részlegét és egy külön hitelalkalmazás létrehozását támogatná. A hírre az Alibaba részvényei 4,5%-ot estek Honkongban. Japánban a Nikkei 225 index változatlan értéken áll, még Kínában a Shanghai Composite 0,1%-kal emelkedik, a Hang Seng viszont 2,3%-os mínuszban van.


Nagyot estek a kínai elektromos autó gyártók, miután az ország ipari minisztere azt nyilatkozta, hogy konszolidációra lenne szükség a szektorban, hiszen túl sok elektromos autó gyártó van Kínában. A BYD 3,8%-ot esett, míg az Xpeng 2,7%-kal kereskedik lejjebb a hírre.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben