Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB-n a piac szeme

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 9.   10:28

Erste kommentár Ma ülésezik az EKB, és a várakozások szerint 80 milliárdról 70 milliárd euróra csökkenti a havi kötvényvásárlások mennyiségét. Két jegybankár is meglepő...

Erste kommentár

Ma ülésezik az EKB, és a várakozások szerint 80 milliárdról 70 milliárd euróra csökkenti a havi kötvényvásárlások mennyiségét. Két jegybankár is meglepő kijelentést tett tegnap. Az osztrák Holzmann szerint a piaci várakozásoknál is gyorsabb szigorításra van szükség, míg szlovén kollégája továbbra is a laza monetáris politika mellett érvelt. Ez azért szokatlan, mert az EKB ülés előtt egy héttel a jegybankárok már nem szoktak a sajtón keresztül üzengetni sem a piacoknak, sem egymásnak. Ráadásul Holzmann ezt már másodjára teszi meg egy héten belül. Mindenesetre a részvénypiacokon egyre inkább félnek a szigorítástól. Az USA-ban is az látható, hogy a munkaerőpiac egyre feszítetteb lehet a jövőben, hiszen 10,9 millióra emelkedett a betöltetlen állások száma, ami már több mint 2 millióval haladja meg az álláskeresők számát. Ugyanakkor Yellen megkongatta a vészharangot, hogy a kincstár már októberben kifuthat a forrásaiból, ha a képviselők nem emelik meg az álamadósság plafont. Mindeközben a Bézs Könyv szerint a delta vírus terjedése miatt lassult az amerikai gazdaság, mivel a turizmus és utazás visszaszorult. Ugyanakkor az elmúlt napok adatai azt sugallják, hogy csökkenő pályára kezd állni az USA-ban az új megbetegedések száma.


Itthon sem volt feszültségmentes a tegnapi nap. A befektetők megtalálták az EUR-HUF swap piacot, azok után, hogy a kereskedelmi többletünk deficitbe fordult át, és a piaci hangulat is igencsak negatív volt. Az implikált hozamok 0,2-0,6 százalék környékére estek a korábbi 1 százalék fölötti szintekről, ami szintén a forint gyengülésének irányába hatott. Erre a jegybank szóban interveniált. A hó végén (szeptember 22-én, 28-án, 29-én és 30-án) korlátlan euró likviditást fog nyújtania piac stabilitásának érdekében. Erre megnyugodott a swap piac, de az implikált hozamok így sem tértek vissza teljesen a korábbi szintre, és messze elmaradnak a jegybanki alapkamattól (s az egyhetes betéti rátától), pedig a hónap során még egy további 30 bázispontos emelést borítékol a piac.


Így talán nem meglepő, hogy a DAX és a BUX is a negatív tartományban nyitott, és egész Európában, illetve az amerikai határidős piacon is negatív a hangulat.

Yellen szerint októberben kiürül a Kincstár

További enyhe esésekkel folytatódott a hét Amerikában, ahogy a piaci szereplők figyelme egyre inkább a hitelkeret körüli bizonytalanság felé irányul. A S&P 500 index 0,1%-os, a Dow Jones 0,2%-os, a Nasdaq Composite pedig 0,6%-os mínuszban fejezte be a kereskedést.


Janet Yellen levélben figyelmeztette a Képviselőház és a Szenátus demokrata és republikánus vezetőit a Pénzügyminisztérium legfrissebb becsléséről, miszerint várhatóan októberben kiürül a Kincstár, s egyúttal megszűnik az állam finanszírozási képessége. A demokraták továbbra is kétpárti megállapodást terveznek, azonban a közelgő 3.500 milliárd dolláros partizán csomagnak köszönhetően 46 republikánus szenátor hallani sem akar a hitelkeret megemeléséről, ugyanakkor a felfüggesztésről eddig nem nyilatkoztak.


Ismét rekord szintre emelkedett az álláshirdetések száma Amerikában. A várt 10 millió helyett 10,9 millió betöltetlen állásról számoltak be a vállalatok júliusban, ami több mint 2,2 millióval haladja meg a munkanélküliek számát. Ekkora különbözetre az adatsor indulása óta nem volt példa.


A Federal Reserve Bézs Könyve továbbra is erős aggregát keresletről számolt be, ugyanakkor a delta variáns negatív hatása egyértelműen érezhető a legjobban érintett iparágakban. A széleskörű hiány miatt az árak továbbra is erősen emelkednek, a munkaerőpiacon a rendkívüli kereslet és visszafogott kínálat között pedig még mindig nagy a szakadék.


Az Axios értesülése szerint Joe Manchin hajlandó lenne egy 1-1.500 milliárd dolláros költségvetési csomagot támogatni. A Fehér Ház továbbra is optimista, hogy Manchin a korábbi precedensekhez hasonlóan ismételten támogatni fogja Biden tervezetét.


A PayPal bejelentette, hogy 2,7 milliárd dollárért megvásárolja a japán Paidy-t. A japán cég úgynevezett „buy now, pay later” szolgáltatással foglalkozik, ami lehetővé teszi, hogy a vásárlók a termék hazavitele után fizessék ki azt részletekben, lényegében a hagyományos hitelformák alternatívájaként. Az elmúlt időszakban több hasonló felvásárlást is láthattunk. Augusztusban a Square jelentette be, hogy 29 milliárd dollárért megveszi az ausztrál Afterpay-t, az Affirm Holdings pedig partnerségre lépett az Amazonnal.


A munkanélküli segély kérelmek számának alakulásáról tesznek közzé ma adatokat.

A kínai hatóságok ismét léptek

Japánban a Nikkei 225 index 0,6%-ot csökken, míg Kínában a Hang Seng 1,9%-ot esik. A Shanghai Composite 0,1%-ot emelkedik.


A kínai szabályozó több videójáték gyártó céget, köztük a Tencent-et és a NetEase-t is a szabályok betartására figyelmeztetett. Az említett részvények 5,7%-ot, illetve 6,8%-ot estek a hírre. A magán oktatási cégek is nagyot estek, miután Kína szerdán betiltotta, hogy magántanárok online és a nem regisztrált helyeken órákat adjanak.


Kínában az infláció 0,8%-ot emelkedett éves bázison, ami elmaradt az elemzők által várt 1%-tól.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben