Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A szeptemberi félelem

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 2.   10:02

Erste kommentár Jeles dátum a mai. Tavaly szeptember 2-án ért el egy új csúcsot az S&P500 index, amit egy kicsivel több mint 10 százalékos korrekció követett. A korrekció eltartott 3 hétig, s csak az után...

Erste kommentár

Jeles dátum a mai. Tavaly szeptember 2-án ért el egy új csúcsot az S&P500 index, amit egy kicsivel több mint 10 százalékos korrekció követett. A korrekció eltartott 3 hétig, s csak az után talált magára a piac. Most sokan arról beszélnek, hogy a szeptember a legrosszabb hónap az S&P500 életében. A stratégák arra figyelmeztetnek, hogy azon túlmenően, hogy tipikusan a szeptember a legrosszabb hónap (vagy éppen az október, legalábbis 10 éve még mindenki egyöntetűen ezt mondta, és szerintünk ez még ma is inkább igaz lehet), számos faktor szerepet játszhat a csökkenésben. Ezek: (i) a magas értékeltségi szintek, (ii) a Fed szeptemberi 21-22-i ülésének kockázata (a monetáris szigorítás megkezdése), (iii) az inflációs aggodalmak (az előzőhöz kötődően), (iv) az iskolakezdéssel a delta variáns erőteljesebb felfutása, (v) az amerikai adósságplafon probléma, valamint (vi) a négyszeres opciós és határidős lejárat a hónapban.


Szóval van mitől félni. Ugyanakkor az index semmi jelét nem mutatja a korrekciónak, hanem ahogy azt már tegnap is írtuk, tankönyvszerű trendben emelkedik. Azért a fenti aggodalmak alapján nem árt az óvatoság.


A DAX index oldalazva kezdte a mai napot. Alapvetően a napos MACD indikátor alapján korrekcióban van, de a napon belüli mutatók szerint akár emelkedhetne is. Ennek eredőjeként láthatjuk ezt a mozgást. A BUX index is korrekciós fázisban van, de itt a napon belüli indikátorok nem támogatók, ez látjuk is, hiszen csökkenéssel nyitotta  a napot.

New York államában meghosszabbították a kilakoltatási tilalmat

Nagy mozgás nélkül ért véget a szerdai kereskedés Amerikában. Az S&P 500 változatlan értéken zárta a napot, a Dow Jones 0,1%-ot esett, a Nasdaq Composite pedig 0,3%-kal emelkedett.


Miután a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy érvényteleníti Biden kilakoltatási tilalmának meghosszabbítását, New York állam január közepéig meghosszabbította az adott államban érvényes moratóriumot. Nem New York az egyetlen, hiszen egy felmérés szerint 13 államban és Washington D.C.-ben is saját tilalommal van érvényben, további négy állam pedig egyéb támogatásokat biztosít a bajbajutott bérlőknek. A Census Bureau felmérése szerint 3,5 millió felnőtt állampolgárnak van bérleti díj hátraléka, az Urban Institute szerint ebből 2,1 millióan kerülhetnek az utcára a következő két hónap során. A közelgő kilakoltatási hullám azért felháborító, mert a Goldman Sachs számítása szerint országszinten 12-17 milliárd dollárnyi tartozást halmoztak fel a fizetésképtelen bérlők, s ennek fedezésére a Kongresszus tavasszal el is különített 47 milliárd dollárt. A rendkívül lassú bürokrácia miatt azonban a keretösszegből augusztus végéig csak 5,1 milliárdot használtak fel, így annak ellenére fognak az utcára kerülni az állampolgárok, hogy a szövetségi kormány tudná és akarná is fedezni a tartozásukat.


A piaci szereplők közül sokan gondolják úgy, hogy a Gamestop ismét bekerülhet az S&P 500 indexbe, ami nagyobb ugrást eredményezhet az árfolyamban. A cég jelenleg háromszor annyit ér, mint a legkisebb S&P 500 részvény. A Gamestop 2016-ban esett ki a benchmark indexből, de csak idén tízszeresére nőtt a piaci kapitalizációja, és elérte a 15 milliárd dollár körüli értékeltséget, ami bőven megfelel az indexbe kerülés követelményének. A papír likvid, az egyetlen kritérium, aminek nem felel meg az az, hogy a vállalat még mindig veszteséges, és a szabályok szerint a legfrissebb negyedévben pozitív EPS-t kell jelentenie a cégnek, illetve az elmúlt négy hónap EPS eredményének az átlagának is pozitívnak kell lennie. Ugyanakkor több elemző szerint azért nem fog pozitív döntést hozni az index bizottság, mert a vállalat piaci kapitalizációját nem támogatják a fundamentumok.


Ma több fontos gazdasági adat is napvilágot lát. A legfontosabb a munkanélküli-segély kérelmek száma lesz, illetve a Bloomberg fogyasztói elégedettség indexe.

A chip-hiány lesújt az elektromos autó gyártókra is

Az ázsiai határidős piacok vegyesen teljesítenek. Japánban a Nikkei 225 index 0,2%-ot emelkedett, míg Kínában a Shanghai Composite 0,5%-kal kereskedik feljebb. A tech-nehéz Hang Seng 0,1%-ot esik.


A kínai szabályozók 11 fuvarmegosztó céget – köztük a Didi-t, a T3-t és a Meituant – szólítottak fel, hogy orvosolják a nem megfelelő üzleti gyakorlatot. A hatóságok szerint a szolgáltatók olyan sofőröket és járműveket alkalmaznak, akik nem rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel. Az érintett fuvarmegosztó cégek azt mondták, hogy minden problémát meg fognak oldani.


A Nio és az Xpeng Motors szállításai a chip-hiány és az ellátásiláncbeli problémák miatt csökkentek augusztusban. A Li Auto volt az egyetlen, melynek sikerült hó/hó alapon növelni a szállításokat. A Nio 5.880 autót szállított le augusztusban a júliusi 7.931 darab után, míg az Xpeng 7.214 autót az előző havi 8.040 darab után.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek többsége mínuszban van, egyedül a Nasdaq van pluszban ma reggel.

Augusztusban tovább javultak a MOL marzsai

A MOL augusztusban 6,0 dollár/hordó finomítói és 681 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el, ami magasabb van az előző havi 4,3 dollár/hordó illetve 670 euró/tonna marzsoknál. A második negyedévben a cég 4,4 dollár/hordó finomítói és 949 euró/tonna petrolkémiai árrést ért el. Véleményünk: A marzsok javulása kedvező előjel, és növekvő nyereségre utal az időszakban. A cég kilátásai továbbra is kedvezőek. A javulás elsősorban a dízel és benzin, illetve a nyersolaj közti árkülönbség növekedése miatt következett be.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben