Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Innovative Leaders

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2024. április 2.   17:06

Azon vállalatoknak, melyek innovatív területekbe fektetnek, megvan a lehetőségük, hogy felforgassák, megreformálják a piacot új és fejlett termékekkel, megoldásokkal és szolgáltatásokkal. A US Innovative Leaders 5 Index olyan piacvezető vállalatokra keres kitettséget, melyek aktívan fektetnek hat innovatív tematika egyikébe, így lehetőséget szerezve arra, hogy túlteljesítsék versenytársaikat az innovációk segítségével.

I) Index általános leírása

A US Innovative Leaders 5 Index egy szabályokon alapuló index, melynek célja pozitív hozam generálása azáltal, hogy 50 olyan vezető vállalat részvényébe fektet, mely jelentős technológiai befektetések révén elöljáró az innovációban.

A beadott szabadalmak jellege alapján az amerikai vállalatokat hat különböző innovatív témába, illetve ezeken belül összesen 25 területre kerülnek besorolásra, mely irányok meghatározóak lehetnek a következő évek gazdasági növekedésében. A hat tematika a magasabb növekedési kilátások és jelentős piaci hatások alapján került kiválasztásra.

Mindezek mellett az Index kockázat kontrolláló (risk control) mechanizmussal rendelkezik a változó és illetve kevésbé stabil piaci körülmények alatti stabil teljesítmény érdekében.

 

II) A hat innovatív tematika a következő

  • Adatkezelés és -feldolgozás

Hatalmas mennyiségű nyers adat feldolgozása, és a megcélzott felhasználó számára szükséges információvá alakítása. Az automatizált adatfeldolgozás és -kalkuláció gyorsabb és hatékonyabb tervezést tesz lehetővé.

  • Mesterséges intelligencia (AI)

Számítógépek tanulásra és „gondolkodásra” tanítása, mely által új termelékenységi lehetőségek kerülhetnek kiaknázásra.

  • Autóipari innovációk

Az autóipari innovációk az iparág megújítását célozzák meg, mely fenntartható, új szabályozásoknak és vásárlói igényeknek megfelelő járművek előállításával érnek el.

  • Dolgok hálózata (IoT – internet of things)

Ez a terület a különböző eszközök, készülékek, gépek és berendezések kölcsönös összekapcsolódását, emberi közbeavatkozás nélküli kommunikációját foglalja magában.

  • Robotika

Robotok és azokat működtető számítógépek fejlesztése, mely emberi tevékenységek elvégzésére alkalmas, többek között termelési vagy akár üzleti területen.

  • Egészségügyi innovációk

Az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságának és minőségének javulását segíti elő, új vagy továbbfejlesztett eszközök, gyakorlatok vagy rendszerek kifejlesztésével.

 

III) Index működése

   1) Innováció tematikus besorolása

               A hat fő innovatív tematikán belül összesen 25 alterület meghatározása után a Nasdaq által szolgáltatott adatok alapján az index előállítója megállapítja, besorolható-e valamely fő tematikába, illetve a beadott szabadalmak vizsgálata után mely alterületre sorolható be adott vállalat az egyes témakörökön belül. A fő témakörök és alterületek:

 

 

2) Részvények kiválasztása

  • Innovatív nagy és közepes amerikai vállalatok kiválasztása: a kiindulási univerzuma mindazon nagy és közepes méretű piaci kapitalizációval rendelkező Egyesült Államokbeli vállalatok, melyek legalább egy szabadalommal rendelkeznek a fent felsorolt 25 innovatív terület egyikében.
  • Leginnovatívabb vállalatok kiválasztása: a beadott szabadalmakon alapulva a vállalatok sorrendbe rendezése az innováció mértéke szerint: értékelésre kerül adott vállalat innovatív területekbe fektetése egyrészt a vállalat összes befektetéséhez viszonyítva másrészt a versenytársaihoz viszonyítva Mindezek alapján a felső 50% (a leginnovatívabb vállalatok) kerülnek kiválasztásra.
  • Az 50 leginnovatívabb vállalat kiválasztása: végül az innovatív befektetések előbbi két pont alapján meghatározott intenzitása alapján az 50 legmagasabb értékkel bíró vállalat kiválasztása. A súlyok is ez alapján kerülnek meghatározásra azzal a megkötéssel, hogy egy részvény súlya nem lehet nagyobb, mint 2,5%.

 

   3) Kockázat kontrolláló mechanizmus

  • Az Index kockázat kontrolláló mechanizmust használ annak érdekében, hogy csökkentse a volatilitást és a visszaesés nagyságrendjét piaci korrekciók idején.
  • Az Index a részvényportfólió mellett tart 10 éves amerikai államkötvényeket is, illetve készpénzállományt a volatilitási cél elérése érdekében. A részvény, kötvény és készpénz portfólió súlyát 5% éves volatilitási cél megtartása alapján határozza meg naponta az Index.
  • Azaz magas részvény volatilitású környezetben csökken a részvénykitettség és nő a kötvénykitettség, míg alacsony részvény volatilitású környezetben épp ellenkezőleg, a részvénykitettség növekszik a kötvénykitettség csökkenésével egyetemben.
  • Alacsony volatilitású környezet esetén a teljes részvény- és kötvénykitettség akár 150%-ig is megemelkedhet.

 

4) Egyéb információ

  • Az Index Excess Return típusú, azaz az index értéke a részvények 3 hónapos USD Libor hozamot meghaladó teljesítményét tükrözi, a mögöttes részvények által fizetett osztalékok újrabefektetése mellett.
  • Az Index részvényportfóliója negyedévente kerül újrasúlyozásra

 

  1. IV) Index teljesítménye és összetétele

 

   1) Historikus és szimulált teljesítmény

        (Az index 2020. január 28-án indult)

 

A US Innovative Leaders 5 Index teljesíménye elérhető az alábbi honlapon:

https://innovativeleaders.bnpparibas.com/index-performance/

 

   2) Index statisztika (2024.március 28-i állapot alapján)

 

   3) Index összetétele (2024. február 29-i állapot alapján)

 

 

További információ elérhető az index honlapján

Index teljesítménye

 

 

 

Forrás: US Innovative Leaders 5 Index Brochure, Bloomberg

 

 

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben