Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A tankönyvi példa

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 1.   10:28

Erste kommentár A tegnapelőtti csúcsokat követően csökkentek tegnap az amerikai indexek, ma pedig újra emelkedést vetítenek előre a határidők, miközben pl. az MACD indikátor a pozitív tartományban van, néha eladási,...

Erste kommentár

A tegnapelőtti csúcsokat követően csökkentek tegnap az amerikai indexek, ma pedig újra emelkedést vetítenek előre a határidők, miközben pl. az MACD indikátor a pozitív tartományban van, néha eladási, néha vételi jelzést adva. Az S&P500 index mindeközben higgadtan emelkedik, olyan módon, ahogy azt régebben, a 2000-es évek elején láthattunk a minőségi részvényekben. Tavaly október vége óta úgy emelkedik kis volatilitással, hogy emelkedő hetek, hónapok után leteszteli az 50 napos mozgóátlagot, majd ugyanazzal a lendülettel folytatja az emelkedést. Ez pedig a javuló eredményeknek köszönhető. Míg pl. tavaly az idei eredményvárakozásokkal számított index P/E ráta 24 körül mozgott, addig mostanra ez az érték 22,6-ra csökkent, úgy, hogy közben az S&P500 index 3.800 pont környékéről 4.500 pont fölé emelkedett, azaz 18 százalékkal került feljebb. Ez pedig azt mutatja, hogy az átlagos eredményvárakozások körülbelül 25 százalékkal emelkedtek az év elejéhez képest. Ugyanakkor az elmúlt 30 év átlagos előremutató P/E rátája 17,6, azaz még mindig jóval e fölött van ez az érték. Mindez azt jelenti, hogy akik vásárolnak, azok arra fogadnak, hogy az eredmények, eredményvárakozások továbbra is emelkedni fognak, s akár részvényárfolyam emelkedésen keresztül is közelíthetünk a szokásos értékeltségi szintekhez, ahogy normalizálni fogják a jegybankok a monetáris politikát (lásd az utóbbi időszak Fed és a tegnapi EKB nyilatkozatokat). Aki pedig elad, az arra fogad, hogy az eredmények már nem fognak olyan mértékben javulni, hogy az elmúlt mintegy egy év emelkedő trendje fennmaradjon az indexben, hanem árfolyam csökkenéssel fog a piac értékeltsége helyreállni. Egyelőre az előbbiek állnak nyerésre, de ne feledkezzünk el arról, hogy az elmúlt időszakban a gazdaság jelentősen magára talált, amit alulbecsültek az elemzők. Ugyanakkor a javulás sokat lassulhat az elkövetkező időben, miközben a normalizálódás nagy valószínűséggel megkezdődik a jegybankok részéről. Ez pedig egy „új világ” eljövetelét sugallja.


A DAX a pozitívba fordult nemzetközi hangulatnak köszönhetően dinamikus emelkedéssel kezdte a mai napot. A BUX is kisebb emelkedéssel kezdte a napot. Az OTP közelíti a nem oly régen felállított történelmi maximumot, míg a Richter annak ellenére, hogy célár emelés érkezett rá, inkább csak stagnál.

Rekord mértékben emelkednek az ingatlanárak Amerikában

Az amerikai részvénypiac az elmúlt napok robosztus emelkedése után enyhe oldalazást mutatott a keddi kereskedés során, az indexek 0,1%-os mínuszban fejezték be a kereskedést.


Az S&P CoreLogic Case-Shiller országos lakóház index év per év alapon 18,6%-ot emelkedett júniusban, amire az index 1987-es indulása óta nem volt példa. Sőt mi több, májushoz képest is emelkedett 1,83%-ot az árindex, ami szintén rekordnak számít.


Ma több gazdasági adatot is figyelünk az USA-ból. Ezek közül az ISM feldolgozóipari index, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index és az ADP foglalkoztatottsági adat változása lehet érdekes.

Lassul a kínai gazdaság

Az ázsiai piacok annak ellenére emelkednek, hogy a kínai gyári aktivitás lassult augusztusban. Japánban a Nikkei 225 index 1,1%-ot emelkedik, míg Kínában a Shanghai Composite 0,5%-kal, a Hang Seng pedig 0,6%-kal van magasabban.


A Caixin feldolgozóipari index 49,2 pontig esett vissza a júliusi 50,3 pontról, ami rosszabb, mint a várt 50,1 pont. Ez továbbra is azt mutatja, hogy a kínai gazdaság lassul, miután több óvintézkedést hoztak a delta variáns terjedésének megállítására. Elemzők szerint ez azt is mutatja, hogy a kisebb cégek szenvednek, hiszen a Caixin index több kisebb és magán vállalatot kérdez meg, nem úgy, mint az állam felmérése, ami főleg nagy, állami tulajdonban lévő vállalatok véleményét tükrözi.


A kínai okostelefon gyártó hivatalosan is bejegyeztette az elektromos autó gyártó leányvállalatát, és elmondta, hogy a Xiaomi EV vállalatnak már 300 alkalmazottja van. A Xiaomi 10 milliárd dollárt szeretne ebbe az üzletbe fektetni az elkövetkezendő évtizedben. A vállalat a hónap elején jelentette be, hogy felvásárolta a Deepmotion nevű céget, hogy az elektromos jármű üzletágának technológiai versenyképességét növelje.

Határidős piacok

Pluszban vannak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek.

Horvát biztosítót adott el az OTP

2021. augusztus 31-én megtörtént a még tavaly decemberben bejelentett tranzakció pénzügyi zárása, melynek eredményeképp az OTP eladta horvát leányvállalatát, az OTP Osiguranje nevű biztosítót. A vevő a Groupama Biztosító Zrt.

Vezetői struktúraváltás a Waberer’s-nél

A Waberer’s rendkívüli közgyűlése tegnap jóváhagyta a tavasszal megtartott „közgyűlés” határozatait, emellett igazgatósági taggá választotta Erdélyi Barnát. Az igazgatóság Barna Zsolt személyében új vezérigazgatót neveztek ki. Barna Zsolt korábban a cégcsoport Regionális Kontrakt Logisztikai (RCL) szegmensének vezetője, vagyis a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft ügyvezetője volt. Erdélyi Barna a jövőben a társaság további sikeres terjeszkedéséért és partnerkapcsolataiért felel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben