Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magas GDP, alacsony GDP!?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 18.   09:37

Erste kommentár Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt...

Erste kommentár

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és a francia 18,7 százalékos növekedés mögött. A hatalmas növekedés elsősorban a tavalyi gyenge teljesítménynek, azaz a bázishatásnak tudható be. Így ne lepődjünk meg, ha az elkövetkező hónapokban fokozatos lassulást láthatunk majd. A negyedév per negyedév adatok tekintetében a most látott 2,7 százalékot követően a növekedés egy százalék alá csökkenhet az elkövetkező negyedévekben, de így is 7-8 százalék között alakulhat az egész év tekintetében. S ez így van a nagyvilágban is. A BofA legutóbbi felmérése szerint a növekedési kilátásokba vetett hit jelentősen csökkent, s az infláció tekintetében is moderáltabb nézeteket vallanak az alapkezelők most már. Így a részvénykitettségük is egy éves mélypontra esett, ahogy a növekedési kilátásba vetett hitük is, de azért továbbra sem várnak recessziót. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi pesszimizmus egy kicsit több a szokásos gyors fellendülést követő lassulásba vetett hitnél, de mindenesetre egy picit aggasztó a piacok jövőbeli kilátásainak tekintetében.


A DAX enyhe emelkedéssel kezdte a mai napot, amit a rövidtávú indikátorok támogatnak. A BUX pedig moderáltabb mértékben folytatja a ralit, amit tegnap kezdett az OTP vezetésével.

Jövő héten tér vissza a Képviselőház a szünetről

Tegnap egy gyengébb kereskedési napnak lehettünk tanúi az USA-ban, a legfontosabb indexek igen nagyot estek. A Dow Jones 0,8%-kal, az S&P 500 0,7%-kal, a Nasdaq pedig 0,9%-kal értékelődött le.


A szokásos nyári szünetet követően augusztus 23-án folytatja ülésezését a Képviselőház Washington városában. Nancy Pelosi a hét folyamán szeretné jóváhagyni a Szenátus által már elfogadott 3.500 milliárd dolláros költségvetési keretemelést. 9 mérsékelt demokrata képviselő azonban azt nyilatkozta, hogy nem fogják támogatni Biden családtámogatási csomagját, amíg a Szenátusban már megszavazott infrastruktúra csomagot el nem fogadja a Képviselőház. Több mint 40 szélsőbaloldali demokrata képviselő ugyanakkor nem támogatná az infrastruktúra csomagot addig, amíg a Szenátus nem szavazza meg a végleges családtámogatás csomagot. Nancy Pelosi akár 3 demokrata szavazatot is bukhat a költségvetési keret megemelésénél, az infrastruktúra csomag megszavazásánál ugyanakkor kérdéses, hogy demokrata szavazatra lesz szükség, hiszen a csomagot számos republikánus is támogatja.


Médiaértesülések szerint a Fehér Ház arra a bejelentésre készül, hogy a maximális védettség fenntartása érdekében 8 hónappal a vakcina beadása után szükség egy ismétlő oltásra is.


Ma piaczárás után jelent az Nvidia és a Cisco Systems. A makrogazdasági adatok közül a jelzáloghitel igénylések illetve a kiadott építési engedélyek száma lehet fontos.

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A legfontosabb ázsiai indexek emelkednek a tegnapi sell-off után. A Nikkei 225 és a Hang Seng egyaránt 0,7%-ot, a Shanghai Composite pedig 0,6%-ot ugrott.


A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek. Japán exportja 37%-kal növekedett éves szinten, viszont március óta még így is ez a legkisebb növekedés, amit főként a gépjármű étékesítések csökkenése húzott le. Az elemzők 39,4%-os emelkedést vártak. Egy másik jelentés pedig azt mutatta, hogy a géprendelések 1,5%-ot csökkentek júniusban. Az export adatok azt mutatják, hogy a globális kereskedelmi momentum csökken, ahogy a delta variáns egyre gyorsabban terjed.

Határidős piacok

Pluszban vannak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben