Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Átlökheti a MOL az 50.000 pontos szinten a BUX-ot?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 6.   09:34

Erste kommentár Tegnap már átmenetileg járt a lélektani 50.000 pontos szint fölött a BUX index, de nem tudott ott megkapaszkodni. A MOL mai kiváló eredménye újabb lendületet adhat a BUX indexnek is az újabb...

Erste kommentár

Tegnap már átmenetileg járt a lélektani 50.000 pontos szint fölött a BUX index, de nem tudott ott megkapaszkodni. A MOL mai kiváló eredménye újabb lendületet adhat a BUX indexnek is az újabb csúcsdöntéshez. A MOL eredményét nagymértékben segítette, hogy mindhárom szegmens (kutatás-termelés, feldolgozás-kereskedelem, fogyasztói szolgáltatások) egyszerre szerepelt jól, ami igen ritkának számít. A MOL megemelte idei évi eredményvárakozását is: a korábbi 2,3 milliárd dollár helyett 3 milliárd dollár tisztított CCS-alapú EBITDA-t vár a menedzsment 2021-ben. Bár a héten már 4,4%-ot emelkedett a részvény, így a jó eredmény várakozás az elmúlt napokban már legalább részben beépült az árfolyamba, azonban a jelentést követően még lehet tere a további árfolyam emelkedésnek.

A foglalkoztatottsági adatokat figyeljük

Tegnap az amerikai indexek igen jól teljesítettek, hiszen a Dow Jones és a Nasdaq Composite is 0,8%-ot emelkedett, az S&P 500 pedig 0,6%-kal zárt magasabban.


Neel Kashkari, a Minneapolis-i Fed vezér optimista az amerikai munkaerőpiaccal kapcsolatosan, viszont az egyetlen dolog, ami aggodalmat okoz, az a vírus delta variánsa. Kashkari szerint az ország nem tett elég nagy lépéseket a foglalkoztatottság téren, hiszen 7-9 millió embernek még mindig nincs munkája. Jobb képet láthatunk majd, ha kijönnek a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottság adatai, az elemzők várakozása szerint júliusban 858.000 új állás jöhetett létre.


Az AIG biztosító társaság tegnap piaczárást követően tette közzé második negyedéves eredményét, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat. A vállalat részvényenkénti eredménye 1,52 dollárra emelkedett, ami nagymértékben felülmúlta az elemzők által várt 1,19 dolláros szintet, illetve a tavalyi 0,66 dolláros eredményt is. A 11,99 milliárd dolláros bevétel közel 4%-kal haladta meg a várakozásokat.


A Carvana is tegnap jelentette a második negyedéves eredményét. A 0,26 dolláros EPS felülmúlta a várt 0,37 dolláros veszteséget. A cég bevétele elérte a 3,34 milliárd dolláros szintet, ami több, mint 30%-kal múlta felül az elemtői várakozásokat. A vállalat több, mint 100.000 autót értékesített, ami 96%-os emelkedés éves bázison. Piaczárást követően több, mint 11%-ot emelkedett a részvény.


Makro téren a munkaügyi hivatal foglalkoztatottsági adatait érdemes figyelni piacnyitás előtt, ami jobb képet adhat a gazdasági fellendülés alakulásáról.

Ázsia még mindig vegyesen teljesít

Az ázsiai piacok ismét vegyesen teljesítenek ma. Japánban a Nikkei 225 0,3%-kal emelkedik, míg a kínai Shanghai Composite 0,6%-os, a Hang Seng pedig 0,1%-os mínuszban van.


Az Xpeng Motors-hoz hasonlóan a Li Auto nevű, elektromosautó gyártó is debütálni fog a hongkongi tőzsdén, amivel 1,5 milliárd dollárt kaszálhat a cég. A hírek szerint a részvényeket 118 hongkongi dolláros áron fogja értékesíteni. A részvényekkel a kereskedés augusztus 12-én kezdődik.


Az indiai központi bank 4%-on, változatlanul hagyta az alapkamatot és a repo kamatlábat is, ahogyan azt az elemzők várták. Az RBI elnöke megjegyezte, hogy a jelenlegi inflációs nyomás aggodalomra ad okot, de ezek csak ideiglenes problémák, és folyamatos gazdasági támogatás kell a gazdasági növekedés fenntartásához.


Az ausztrál központi bank elnöke szerint az ausztrál gazdaság gyorsabban lendült vissza a vártnál, a legszembetűnőbb fellendülést a munkaerőpiac mutatta. A jegybankelnök örülne az alacsonyabb ausztrál dollár szinteknek, viszont ez nem célja a központi banknak. A jegybankelnököt nem különösebben érdekli az inflációs nyomás a szigetországban.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek többsége mínuszban volt ma reggel, egyedül a DAX volt pluszos.

A MOL második negyedéves eredménye jócskán felülmúlta a várakozást, mindhárom fő üzletág hatalmas nyereséget termelt

A MOL az idei második negyedévben 262,9 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-t ért el, ami felette van a 249,8 milliárd forintos piaci konszenzusnak.


A vállalat mindhárom fő szegmense nagyon erős számokat hozott. A kutatás-termelésben 98,9 milliárd forintos eredménye megfelel a várakozásoknak. A MOL napi 111,2 ezer hordóegyenértékest hozott felszínre, míg a realizált olaj- és gázár 55,2 dollár/hordóegyenértékesre nőtt.


A feldolgozás-kereskedelem üzletág 131,9 milliárd forint EBITDA eredményét a nagyon erős petrolkémiai marzsok dobták meg: a 949 euró/t árrés felette van az előző negyedév 668 euró/t értékének. A MOL finomítói marzsa is 4,4 dollár/hordóra nőtt, miközben az eladott üzemanyag és petrolkémiai volumen is 4,7 millió tonnára emelkedett.


A fogyasztói szolgáltatások divízió 48,1 milliárd forintos EBITDA eredményét a magasabb volumenek és az erősebb üzemanyag és nem-üzemanyag árrések segítették. A járványt követően ismét autóba ültek az emberek és ez meglátszott a kutak forgalmán. A marzsok emelkedését segítette a prémium üzemanyagok nagyobb forgalma is.


A földgázüzletág 6,8 milliárd forintos eredménye alatta maradt a 8,7 milliárd forintos várakozásnak. A cég jelentős, 24,2 milliárd forintos pénzügyi eredményt ért el az árfolyamnyereség következtében. A nettó eredmény így 185,9 milliárd forint lett, ami jócskán meghaladta  122,2 milliárd forintos piaci konszenzust.


Véleményünk: A MOL rekord eredményéhez hozzájárult, hogy mind a három fő divízió (kutatás-termelés, feldolgozás-kereskedelem, fogyasztói szolgáltatások) egyszerre lett erős, ami nagyon ritka együttállás. A két nagy üzletágban, a kutatás-termelésben és a feldolgozás-kereskedelemben általában egymással ellentétes folyamatok zajlanak. A cég megemelte idei évi eredményvárakozását is: a korábbi 2,3 milliárd dollár helyett 3 milliárd dollár tisztított CCS-alapú EBITDA-t vár a MOL menedzsmentje 2021-ben, míg a szabad készpénzáramlás 1,1-1,3 milliárd dollár lehet. Ez bőven megengedi, hogy ha a menedzsment is úgy dönt, akkor a MOL a 2020-as eredményből kifizetendő 95,02 forint után jövőre megemelje az osztalékot. Ma emelkedésre számítunk a MOL részvények esetében.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben