Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BNP Protect Express OneStar Renewable Energy EUR 21-24

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2021. augusztus 4.   10:34

A 2021-es World Economic Forum legnagyobb globális kockázatokat vizsgáló jelentése (The Global Risk Report 2021) szerint jelenleg a második legnagyobb hatású globális kockázat a klímavédelmi lépések kudarca, illetve az ötödik legsúlyosabb kockázat a természetes erőforrások válsága. Mindkét kockázatban, illetve annak csökkentésében kulcs a megújuló energiaforrások használata, feldolgozásuk hatékonyságának növelése. A részvénykosár vállalatai vezető szereplők a megújuló energia, illetve az azzal kapcsolatos megoldások, szolgáltatások piacának.

Siemens Energy AG

  • A Siemens Energy egy müncheni központú megújuló energiával foglalkozó vállalat, mely elsősorban áramtermelő és áramszállító egységeket (szél és napenergia, illetve gázturbina) gyárt, ezeket üzemeli, karbantartja és kiépítési tanácsot ad.
  • A cég 2020-ban, a Siemens Group gáz és energia üzletágának leválásával jött létre. A Siemens Group 40%-os tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban.
  • Piaci kapitalizációja 17,1 milliárd euró, 88 ezer embert foglalkoztat.
  • Siemens Games Renewable Energy leányvállalata a világ vezető szélenergiai vállalata, mely megoldásait világszerte értékesíti. Már több mint 114 GW szélerőművet installált a világ 75 országában.
  • A bevétel 67%-a a Siemens Games Renewable Energy cégből származik, ami globálisan is egyik legnagyobb megújuló energia cég, főleg szélenergiában. A fennmaradó 33% a hagyományos Siemens gáz és gőzturbinás termelést, transzformátor, kompresszor és áramgenerátor gyártást foglalja magában.  
  • A cég árbevétele a világ  minden részéből származik: 2020-ban a teljes árbevétel 51,5% jött Európából, Afrikából és a Közel-Keletről, 30,5% Amerikából, 18%-a pedig Ázsiából és Ausztráliából.
  • A cég csökkentette 2021-es várakozásait a közelmúltban a magasabb árak termelési költségek miatt.
  • Forward P/E: 74.4x (2021F) – 24.1x (2022F)
  • Árfolyam:https://www.bloomberg.com/quote/ENR:GR?&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=dsa&utm_term=&gclid=EAIaIQobChMIvcvUpceU8gIVj7h3Ch3-uQROEAAYASAAEgKvwPD_BwE&gclsrc=aw.ds
  • A Bloomberg-en szereplő konszenzus célár EUR 33.11
  • A részvényt 17 elemző javasolja vételre és 2 tartásra
  • Kockázatok: A fő kockázat a zöld átalakulás sebessége a világban, új áramtermelési technológiák megjelenése, illetve a verseny, melyben erősen jön fel India (Suzdal), illetve a kínai szélenergia cégek (Goldiwnd, Envision). Emellett az alapanyagok költsége (vasérc, réz, egyéb színesfémek) lettek a figyelem középpontjában az utóbbi hónapokban.

 

Electricite de France SA

  • Franciaország vezető elektromos áram termelője, export-importőré, disztribútora és szállítója. 30 millió francia és 10 millió külföldi ügyfele van.
  • Piaci kapitalizációja 33,4 milliárd euró, majdnem 155 ezer embert foglalkoztat.
  • Az alacsony karbonkibocsátással működő vállalat 2030-ra duplájára tervezi emelni a megújuló energiaforrások részesedését az energiatermelésben.
  • A nukleáris energia mellett a második legnagyobb energiaforrása Franciaországban a vízerőművek. Európa egyik legnagyobb vízerőművét működteti a vállalat, valamint Franciaország belföldi felszíni vizeinek 75%-át kezeli. Vízenergia előállíítást tekintve az EDF az Európai Unió vezető vállalata.
  • A vízenergia mellett olyan megújuló energiával is dolgozik a vállalat, mint a szélenergia, napenergia, biomassza, geotermikus energia. Ezek felhasználásnak bővítésével és a hatékonyság növelésével kíván 2050-re karbonsemlegesen működni az EDF csoport.
  • A termelés/ellátás szegmens adja a bevételek 60%-át, míg a disztribúció (kis és közepes feszültség) 40%-ot jelent.
  • Az árbevétel 62%-a Franciaországból származik, míg Olaszország és Nagy-Britannia részaránya 13% illetve 20%. A maradék 5% egyéb európai országokból származik.
  • A francia állam 82%-os tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban.
  • Forward P/E: 11.06x (2021F) – 10.06x (2022F)
  • Árfolyam:https://www.bloomberg.com/quote/EDF:FP?&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=dsa&utm_term=&gclid=EAIaIQobChMIkdq7rL6U8gIVgZqGCh05cgsREAAYASAAEgLOYPD_BwE&gclsrc=aw.ds
  • A Bloomberg-en szereplő konszenzus célár EUR 15.15
  • A részvényt 15 elemző javasolja vételre, 3 tartásra és 1 eladásra
  • Kockázatok: A fő kockázat a termelésben az európai áramkereslet alakulása, a szabályozási környezet, a karbonadók változása. Érzékeny még a nyersanyagok áremelkedésére és a béremelkedésre Franciaországban. Mivel az EDF birtokolja a francia nukleáris erőműveket, illetve építi az angol Hinkley Point 3-at, számos kockázat függ össze a nukleáris ipar változásával, illetve az erőművek lebontásával/tevékenységük hosszabbításával.

 

 

Forrás: edf.fr, edf-renouvelables.com, bloomberg.com, reuters.com, siemens-energy.com

 

2021.08.03

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben