Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elromlott a hangulat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 30.   10:16

Erste kommentár Azon túlmenően, hogy Kínában a tegnapi felpattanást követően újra estek az árfolyamok, a fejlett világban sincs ok az örömre. Az Egyesült Királyságban cirka egy heti csökkenést követően,...

Erste kommentár

Azon túlmenően, hogy Kínában a tegnapi felpattanást követően újra estek az árfolyamok, a fejlett világban sincs ok az örömre. Az Egyesült Királyságban cirka egy heti csökkenést követően, két napja újra emelkednek az új esetszámok. Az USA-ban pedig jön az „n-dik” hullám, és Biden már 100 dollárt adna, ha valaki beoltatja magát. Közben a makrogazdasági fronton is rossz hírek láttak napvilágot. Ugyan a piac tegnap még nem reagált a vártnál gyengébb második negyedéves amerikai GDP adatra, de úgy tűnik, hogy az európai inflációval sem lehetünk komfortosak, hiszen a németeknél a várt 2,9 százalékkal szemben 3,1 százalékkal növekedtek az árak az előző havi 2, 1 százalékos emelkedés után. Ugyan a visszaemelt áfa miatt amúgy is ugrást vártak, de ez az ugrás nagyobb lett, és év végére az 5 százalék közeli infláció sem lehetettelen Európa legnagyobb gazdaságában. Vagyis van ok az aggodalomra, ami a ma reggeli részvényárfolyamokon is látszik, annak ellenére is, hogy tegnap az S&P500 még új csúcsra is tudott menni. S akkor még az amerikai vállalati eredményekről nem is beszéltünk, hiszen sem a Printerest, sem az Amazon eredménye nem adott örömre okot a befektetőknek.


A DAX ma reggel jelentősen csökken. Jön ez az után, hogy tegnap a technikai indikátorok alapján akár nagyot is emelkedtethetett volna., de nem tette. Azaz már a tegnapi viselkedés is gyenge volt, akárcsak az USA-ban a fekete gyertyák sugallta kép. Ez pedig azt sugallja, hogy ez a negatív hangulat megmarad a mai napon, sőt akár tovább is. Itthon sem tudjuk kivonni magunkat a negatív nemzetközi hangulat alól, pedig a jövő héten kezdődő gyorsjelentési szezon valószínűleg nem fog teljesítményben nagyon elmaradni a fejlett piacon korábban látottaktól.

A hétvégén lejár a kilakoltatási tilalom Amerikában

Pluszban zártak tegnap az amerikai indexek. A Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,4%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,1%-kal zárt feljebb.


A legfelsőbb bíróság szerint a járványügyi hatóságnak nem áll jogában kilakoltatási tilalmat elrendelni, így augusztus 1-től a főbérlők ismét szabadon lakoltathatják ki azon bérlőket, akik nem fizetnek bérleti díjat. Egy felmérés szerint július elején 8,2 millió amerikainak volt bérleti díj hátraléka. A tilalom feloldását csak a Kongresszus tudná megakadályozni, az idő azonban rendkívül rövid. A meghosszabbítás azért lenne célszerű, mert a korábbi mentőcsomagok során a jogalkotók már létrehoztak egy 47 milliárd dolláros alapot, ami a fizetésképtelen bérlők helyett fizetné a múlt és jövőbeli díjakat. Ez a pénz azonban a bürokrácia miatt még nem jutott el a rászorulókhoz, június végéig összesen 3 milliárd dollárt használtak fel a keretből. A Philadelphia-i Fed tavaszi felmérése szerint a fizetésképtelen albérlők 80%-a már megállapodott a bérleti díj rendezéséről, így a főbérlők a tilalom lejártát követően vélhetően nem kezdeményeznék rögtön a kilakoltatást.


Biden arra szólította fel az állami és helyi önkormányzatokat, hogy a jövőben fizessenek 100 dollárt minden amerikai állampolgárnak, aki hajlandó beoltatni magát.


Tegnap piaczárást követően több nagyobb cég is közzétette számait. A Pinterest vegyes eredményeket jelentett, aminek hatására a részvény több, mint 10%-ot esett piaczárást követően. A második negyedévben a vállalat bevételei 125%-kal 613 millió dollárra emelkedtek éves bázison, míg a nettó eredmény 100 millió dolláros veszteségről közel 70 millió dollár pluszra nőtt. A befektetők azért kezdték el adni a részvényt, mert a felhasználók számának a növekedése csalódást okozott. A havi aktív felhasználók száma az USA-ban 96 millióról 91 millióra csökkent. Az se tetszett a befektetőknek, hogy a bizonytalanság miatt a vállalat nem adott előrejelzést a következő negyedévre.


Az Amazon is tegnap piaczárást követően tette közzé jelentését, ami nem érte el az elemzői várakozásokat. A bevétel 113,08 milliárd dollár lett, ami kevesebb, mint a várt 115,06 milliárd dollár. A bevételi előrejelzések sem kenyerezték le a befektetőket, hiszen a vállalat 105 és 112 milliárd dollár közé saccolja a bevételt a harmadik negyedévre, a korábban várt 118,9 milliárd dollár helyett. Az Amazon felhő részlege, az AWS, ismét kiemelkedően teljesített, hiszen éves bázison 37%-os növekedést mutatott, így elérve a 14,8 milliárd dollárt. Kiemelkedően teljesített a vállalat hirdetési üzletága, ami a tavalyi negyedévhez képest 87%-kal, 79 milliárd dollárra nőtt. Mivel a vállalat nem érte el az elemzők által várt teljesítményt, piaczárást követően 5%-ot esett a papír.

A rekord fertőzések újabb korlátozásokat hoznak

Az ázsiai piacok ismét esnek, miután a technológiai papírok lejjebb húzzák a teljes piacot. A japán Nikkei 225 index 1,6%-ot, a Shanghai Composite index 1%-ot, a Hang Seng index pedig 2,4%-ot csökkent.


Japán azt tervezi, hogy a szükségállapotot egészen augusztusig kiterjeszti a Tokiót körbevevő településekre is, mivel az olimpia alatt rekord nagyságúra nőtt az új fertőzöttek száma. A kiterjesztésről azért döntöttek, mert az országban három egymást követő napon át rekord mértékben nőtt a fertőzöttek száma, elérve a napi 10.000 főt.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Az INA II. negyedéves eredménye erős lett, ami pozitív indikáció a MOL eredményére is

Az INA tegnap hozta nyilvánosságra 2021. II negyedéves számait. A cég 633 millió horvát kuna tisztított, CCS alapú eredményt ért el, ami jóval magasabb, mint a tavalyi 366 millió kunás eredmény. A kutatás-termelés üzletág 510 millió kuna EBITDA-t ért el az egy évvel ezelőtti 131 millió kunás eredménnyel szemben, míg a feldolgozás-kereskedelem EBITDA nyeresége 368 millió kunára rúgott, ami felette van a 2020 II. negyedévi 263 millió kunának. A nettó nyereség 484 millió kuna volt az idei II. negyedévben, míg tavaly ilyenkor 168 millió kuna nettó veszteséget könyvelt el a cég. A MOL jövő pénteken jelent, az INA eredménye nagyon erős II. negyedéves MOL számokat ígér.

A Fitch felülvizsgálja Magyarország adósbesorolását

Ma vizsgálja felül Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítésünk jelenleg BBB, stabil kilátásokkal. Nem várható, hogy változtatnak a besoroláson.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben