Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jerome Powell nem ismeri a kockázatkezelés fogalmát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 16.   09:47

Erste kommentár Jerome Powell saját bevallása szerint a megugrott infláció sokkal magasabb és sokkal tovább tart, mint amire az amerikai jegybank az év elején számított. Sőt mi több, mivel a jelenlegi gazdasági...

Erste kommentár

Jerome Powell saját bevallása szerint a megugrott infláció sokkal magasabb és sokkal tovább tart, mint amire az amerikai jegybank az év elején számított. Sőt mi több, mivel a jelenlegi gazdasági környezet precedens nélküli, ezért véleménye szerint a jegybankároknak nagyon alázatosnak kell lenniük előrejelzéseik tekintetében. Ennek ellenére csütörtöki szenátusi meghallgatása során a jegybankelnök azt nyilatkozta, hogy rövidtávon nem terveznek változtatni a jelenlegi rekord laza monetáris stratégián. A probléma abból adódik, hogy Powell hatalmas kockázatot vállal, amennyiben a megugrott infláció mégsem bizonyul átmenetinek. Ebben az esetben a jegybanknak egy óriási és hirtelen fordulatot kell vennie a monetáris politika terén, ami könnyen elképzelhető, hogy recesszióhoz vezetne. Befektetői szemmel nézve Powell hazárdjátéka teljesen érthetetlen, hiszen pocsék a kockázat hozam aránya. Rekord gazdasági növekedés mellett meglehetősen könnyen és kiszámítható módon lehetne szigorítani a monetáris kondíciókon, a hirtelen fékezés azonban katasztrófához vezethet a gazdasági teljesítményben.

Mégsem tetszik a republikánusoknak az infrastruktúra-tervezet

Enyhe csökkenéssel folytatódott a hét az amerikai tőzsdéken, Az S&P 500 Index 0,3%-os mínuszban zárta a kereskedést.


Több, a jelenlegi infrastruktúra csomagot korábban támogató republikánus szenátor is azt nyilatkozta az elmúlt napokban, hogy mégsem tetszik nekik a tervezet a jelenlegi formában. Az ok nem a költségelemekben, hanem azok finanszírozásában található. A republikánusok új álláspontja szerint az IRS feltőkésítése új hatásköröket biztosítana a hivatal számára, ami túlkapásokhoz vezethet. Chuck Schumer a jövő héten, nevezetesen szerdán tervezi szavazásra bocsátani az infrastruktúra javaslatot, azonban egyáltalán nem biztos, hogy a következő napokban sikerül ismét megállapodni a republikánus kollégákkal. A 3500 milliárd dolláros családi támogatási csomag elfogadásához szükséges új költségvetési keretet szintén szerdán tervezi szavazás elé állítani a szenátusi Demokraták vezetője.


A Reuters értesülése szerint Biden újabb 7 kínai politikus ellen tervez szankciókat bevezetni a hongkongi demokrácia letörése végett.


Az Intel tárgyalásokat tart a GlobalFoundries nevű vállalat felvásárlásáról, ami segítene a chipgyártónak növelni a gyártási sebességét, illetve ez lenne a legnagyobb akvizíciója a vállalatnak. A felvásárlás 30 milliárd dollárra értékelheti a GlobalFoundries vállalatot.

Ázsia a bizonytalanság markában

Az ázsiai indexek ismét vegyesen teljesítenek, miután egyre nagyobb az aggodalom a gazdasági növekedés kilátásaival kapcsolatosan, illetve a vírus delta variánsának a terjedésével kapcsolatban. A japán Nikkei 225 index 0,6%-kal esett, a Shanghai Composite index 0,2%-kal kereskedik lejjebb, illetve a Hang Seng tecnhológiai index 0,7%-kal emelkedik.


A Bank of Japan levágta az idei évi gazdasági növekedési előrejelzését, viszont tartja azt, hogy a japán gazdaság mérsékelten növekszik, ami azt jelentheti, hogy a monetáris politika nem fog változni. A központi bank egy új finanszírozási rendszerről is beszámolt, ami segítségével a bankok olyan vállalatoknak, akik az éghajlatváltozás elleni küzdelemre fókuszálnak, hosszú távú hiteleket adhatnak nulla százalékos kamattal. Ezt az új rendszert idén indítják, és egészen 2030-ig tarthat. Az előrejelzések szerint a japán gazdaság 3,8%-kal növekedhet idén, ami kevesebb, mint az előzetesen várt 4%-os növekedés.

Határidős piacok

Európában a pozitív tartományban, míg Amerikában jellemzően inkább a negatív tartományban tartózkodnak a határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben