Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kemény lépés jöhet?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 7.   09:42

Erste kommentár A német DPA hírügynökség európai bizottsági forrásokra hivatkozva azt közölte tegnap délután, hogy az EB nem adja meg a jóváhagyást a 7,2 milliárd eurós...

Erste kommentár

A német DPA hírügynökség európai bizottsági forrásokra hivatkozva azt közölte tegnap délután, hogy az EB nem adja meg a jóváhagyást a 7,2 milliárd eurós újjáépítési alapok folyósításához Magyarország számára, elsősorban az LMBTQ kisebbségeket sértő törvény elfogadása miatt. Más hírforrások egyelőre nem erősítették meg a hírt, de egy ilyen lépés igen kellemetlen lenne az ország számára, hiszen már augusztustól lehetőség van ezekből az alapokból pénzek lehívására. Azaz a jelenlegi növekedési előrejelzésében szerepet játszanak ezek a pénzek, s azok hiánya értelemszerűen kisebb gazdasági növekedést eredményezne. Az pedig nyilván negatív a magyar eszközök tekintetében. Mindenesetre eddig más forrásból nem érkezett megerősítés a hírrel kapcsolatban. De ha igaz lenne, akkor az akár komolyabb forint gyengülést is indíthatna, s ilyen szempontból érdekes a forint tegnapi különös viselkedése, hiszen nem a régiós devizák hatásra gyengült a forint, hanem inkább a forint gyengülésének köszönhetően láthattunk gyengülést a zlotyi és korona esetében is.


A DAX a tegnapi esést követően erősen nyitott, amit támogatnak a rövid indikátorok is, de azt sugallják, hogy ez a felpattanás nem lesz annyira tartós. A BUX is a pozitív tartományban nyitott, de a tegnapi emelkedést követően kisebb magnitúdóval, mint pl. a DAX.

Rohamtempóban építik a készleteket a kiskereskedelmi láncok

Tegnap az amerikai piacok megtörték az elmúlt hét emelkedő trendjét, hiszen a Dow Jones 0,6%-ot esett, az S&P 500 pedig 0,2%-kal kereskedett lejjebb. A Nasdaq Coposite viszont folytatta emelkedését, 0,2% körüli felértékelődéssel.


A Pentagon törölte a JEDI felhőlapú pályázatot, ami 10 milliárd dollár értékben alakította volna át a Pentagon IT rendszerit. Ugyan a Microsoft nyerte el a pályázatot, de nagy jogi vita alakult ki az Amazon és a Microsoft között ez ügyben. A Pentagon elmondása szerint a 2019-ben kiírt pályázat már nem a legkorszerűbb rendszereket fedi le, ezért a Védelmi Minisztérium újabb pályázatot fog kiírni.


Az élelmiszeripari láncoktól kezdve a műszaki üzleteken át a játékboltokig a kiskereskedelem gyakorlatilag minden szereplője a készteletek felépítésén dolgozik. A készletek a bevételekhez képest több mint 40 éves mélypontra estek, azonban nemcsak ennek tudható be a vállalatok vásárlási láza. A fogyasztási cikkek forgalmazói a karácsonyi időszakra már most, a szokásos menetrendhez képest hetekkel korábban elkezdték megrendelni az importcikkeket, az élelmiszerláncok pedig az egyre növekvő beszerzési költségek miatt kezdték felhalmozni a készleteket. Nem lenne meglepő, ha az emelkedő árak közepette a készletfelhalmozások az árak további megugrásához vezetnének.

Továbbra is nyomott a hangulat Ázsiában

Ázsiában a mai nap folyamán is igen nyomott volt a hangulat, hiszen a japán Nikkei 225 index több, mint 1,3%-ot esett, a Hang Seng pedig 1,1%-kal kereskedett lejjebb. A Shanghai Composite 0,3%-kal tudott emelkedni.


A Hongkongban debütáló Xpeng Motors részvényei 1,5%-ot estek az első kereskedési napon. A vállalat az USA után Hongkongban is kibocsátotta részvényeit, számszerűsítve 85 millió darab A sorozatú részvényt, amivel 1,8 milliárd dollárt sikerült bevonnia.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

OTP: Zöld programot indít a jegybank

Augusztusban az MNB zöld jelzáloglevél vásárlási programot indít, melynek keretében 200 milliárd forint (~ 570 millió euró) értékben fog zöld jelzálogleveleket vásárolni, a kibocsátás 50%-áig.


Októberben pedig elindítja a zöldlakások programját 200 milliárd forint értékben. Az MNB 0% -os kamatlábon refinanszírozza a zöld jelzálogkölcsönöket. A zöld jelzálogkölcsönök fix költségének maximális kamatlába 2,5%, futamidejük pedig legfeljebb 25 év lehet az ügyfelek számára, akik legalább BB minősítésű lakásokat vásárolnak, legfeljebb 70 millió forint értékben.


A központi bank tárgyalást kezdeményez a bankszövetséggel az új, zöld hitel részleteinek meghatározásáról.


A lépés pozitívnak tűnik a bankok számára, de a további részletek fontosak lehetnek. Jelenleg a bankok által nyújtott havi új jelzálogkölcsönök volumene meghaladja a 100 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy ez a hír nem igazán változtatja meg az OTP P&L-jét és értékelését.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben