Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fellélegezhetnek a banktulajdonosok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 2.   10:33

Erste kommentár Tegnap az Európai Központi Bank elnöke és az EKB bankfelügyeleti szárnyának elnöke is üzent a piacnak. Nevezetesen, azt, hogy ha a helyzet nem változik jelentősen, akkor július 23-án bejelenthetik, hogy...

Erste kommentár

Tegnap az Európai Központi Bank elnöke és az EKB bankfelügyeleti szárnyának elnöke is üzent a piacnak. Nevezetesen, azt, hogy ha a helyzet nem változik jelentősen, akkor július 23-án bejelenthetik, hogy október 1-jei hatállyal megszüntetik az osztalékfizetési tilalmat. Ez pedig pozitív a banktulajdonosok számára, hiszen egyes bankok esetében akár még a korábban elmaradt osztalék kifizetésére is lehet számítani. Ilyen például az OTP is, amely az első negyedéves eredményének közzétételekor azt mondta, hogy a 2019-es és 2020-as eredmény után mintegy 119 milliárd forintot szándékozik kifizetni. Ez pedig a dolgok jelenlegi állása szerint be is következhet október elseje után. Az összeg részvényenként cirka 440 forintot jelentene, ami a jelenlegi részvényárfolyammal számolva mintegy 2,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg.


Mindeközben dübörög a hitelezési piac, az új kihelyezések mintegy 40 százalékkal haladják meg a két évvel ezelőttit, és a magyar bankrendszer egészét tekintve jelenleg havi 200-250 milliárd forint közötti összeget tesznek ki. Ráadásul az elindult kamatemelés is stabilizálhatja a kamatmarzsokat, sőt még növelheti is egy picit. Így összeségében jók a kilátások. A legjelentősebb kockázat talán továbbra is a hitelmoratórium végső kimenetele. Mind a kivezetés módja, mind a ténylegesen bajban levő adósok után képzendő céltartalék mértéke bizonytalan. Ezek pedig még tudnak meglepetést okozni.


Közben azt is megtudtuk, hogy létrejött a MOL és az állam közös alapítványa. Így megtörténhet az 5 százaléknyi MOL részvény transzfer, és reményeink szerint az osztalékfizetés is. A korábbi határozat alapján a MOL 75,875 milliárd forintot fizet ki osztalékként a részvényesek számára, ami a transzfer nélkül mintegy 100 forint lenne részvényenként, viszont a transzfert követően 95 forintra csökken. Így a részvényesek ilyen mértékű osztalékra számíthatnak szerintünk. Ez különben egy egészen magas, 4 százalék körüli osztalékhozamot jelent.


A mai napon a DAX is és a BUX is emelkedéssel kezdte a napot. A rövid indikátorok alapján a DAX a tegnapi napon belüli korrekciót követően megmaradhat a pozitív tartományban.

Beindultak a részvénykibocsátások

A tegnapi nap folyamán emelkedést mutattak az amerikai részvénypiacok. A Dow Jones index közel 0,4%-ot emelkedett, míg az S&P 500 0,5%-kal kereskedett feljebb, a Nasdaq Composite index pedig 0,1%-ot növekedett.


A Virgin Galactic vezére, Richard Branson július 11-én utazik az űrbe. Érdekes, hiszen Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa, illetve a Blue Origin vezetője július 20-án indul űrutazásra.


A fánkokat árusító Krispy Kreme 17 dollárra tette a részvénykibocsátási árát, ami bőven a 21-24 dolláros cél alatt volt. A vállalatnak 500 millió dollárt sikerült bevonnia a kibocsátással, amit az adósság csökkentésére fog fordítani.


Tőzsdére megy a Robinhood retail befektetői platform, amit már régóta vártak. A cég tegnap benyújtotta a teljesítményét részletező formanyomtatványt a tőzsdefelügyeletnek. Sok hasonló céggel ellentétben a Robinhood már most is profitábilis, mintegy 18 millió felhasználója van. A vállalat 100 millió dollár körüli összeget szeretne bevonni a kibocsátással, piaci kapitalizációja 40 milliárd dollárra tehető.

Ázsia összeomlik

Ázsiában vegyesen teljesítettek a részvények a kereskedés második felében. A japán Nikkei 225 0,2%-os emelkedést produkált, azonban a kínai részvények nem tudták tartani az iramot. A Shanghai Composite index 1,8%-ot esett, míg a Hang Seng közel 1,9%-kal kereskedett lejjebb.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Az OTP visszavonta a horvát állam elleni keresetét

Az OTP és a horvát állam közösen kérte a nemzetközi választottbírósági eljárás megszüntetését a Befektetési Viták Rendezésének Nemzetközi Központjától (ICSID). Az eljárás a svájci frank devizahitelek 2015-ös euróra történő kötelező átváltásával volt kapcsolatos.


Az OTP vesztesége az átváltáson 224 millió horvát kuna, vagyis mintegy 9 milliárd forint (részvényenként 33 forint) volt, de a megállapodások valószínűleg lehetővé teszik a megfelelő összeg teljes vagy részleges visszafizetését. A bankok (köztük az OTP, a Raiffeisen, az Erste, az Unicredit) és a horvát állam közötti megállapodás még februárban jött létre.


Vélemény: Az ügylet nagysága és a megállapodás hónapokkal ezelőtti megkötése miatt a hírnek nincs hatása a részvények értékelésére és az eredmény előrejelzésre.

A negyedév leggyengébb marzsa a MOL-nál

Júniusban 3,3 dollár/hordó finomítói és 807,8 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el a MOL, szemben a májusi 4,7 dollár/hordóval és 1003,5 euró/tonnával. A második negyedévben így összességében 4,4 dollár/hordó és 949,1 euró/tonna volt az árrés. A marzsok az áprilisi csúcs óta csökkennek, de még mindig magasabbak, mint az első negyedévben voltak. A finomítói árrés a második félévben a kereslet élénkülésével párhuzamosan tovább javulhat, ugyanakkor az emelkedő olajárak semlegesíthetik a késztermék iránti magasabb keresletet.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben