Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig az infláció, de ….

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 30.   10:03

Erste kommentár Tegnap a Bloomberg TV-nek nyilatkozott az egyik Fed kormányzó, Christopher Waller. Elmondta, hogy a 2023-as kamatemelés elindításának előfeltétele a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási...

Erste kommentár

Tegnap a Bloomberg TV-nek nyilatkozott az egyik Fed kormányzó, Christopher Waller. Elmondta, hogy a 2023-as kamatemelés elindításának előfeltétele a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási program kivezetése, ami már idén elkezdődhet. Sőt, azt sem zárta ki, hogy akár már idén is bekövetkezhet kamatemelés, ha a munkanélküliség drámaian csökken, vagy az infláció magas szinten ragad be. Mindeközben a német infláció a májusi 2,4 százalékról a várt 2,1 százalékra csökkent júniusban, ami elsősorban a bázishatásnak (kőolaj ára) köszönhető. Az elemzők arra számítanak, hogy a ma megjelenő EMU infláció 2 százalékól 1,9 százalékra csökken. Így talán nem is meglepő, hogy a dollár erősödött az euróval szemben, amit viszont pl. az arany rosszul viselt.


Mindeközben egyre inkább a delta variáns kerül a figyelem középpontjába, ahogy Franciaországban és Németországban is kezd egyre dominánsabbá válni az újonnan megfertőzöttek körében. Ez is inkább az amerikai devizát segíti.


A DAX a negatív tartományban nyitott a mai napon, és ez a rövid indikátorok alapján így is maradhat. Ugyanakkor a tegnapi esést követően a BUX emelkedéssel kezdte a napot. A Richter emelkedéssel próbálkozik megint, amit a rövid indikátorok támogatnak is. Egy kis baj azért van ezzel: az, hogy az MACD minden időhorizonton (napi és annál kisebb) a negatív tartományban van, ami általában nem jelent jót.

Amerika kivár

Az amerikai indexek újabb csúcsokat értek el a tegnapi nap folyamán. Az S&P 500 és a Dow Jones is minimálisan, 0,03%-ot emelkedett, míg a Nasdaq Composite index 0,2% körüli emelkedést mutatott.


A legfrissebb Wharton tanulmány szerint Joe Biden infrastruktúra tervezete 2050-ig 0,1%-kal növelné a GDP-t, és 0,9%-kal csökkentené az államadósságot.


Az USA várakozásokat meghaladó gazdasági teljesítménye indokolja az eszközvásárlások hamarabbi visszaszorítást, mondta Christopher Waller szövetségi jegybankelnök, aki a jelzálog fedezetű értékpapírokkal kezdené a csökkentést, mivel a növekvő ingatlanárak alapján már nincs szükség a jegybank dotálására. Waller szerint a kötvényvásárlások csökkentése meg kell, hogy előzze a kamatlábak emelését, így jövő év elejére tűzné ki az eszközvásárlási program kivezetését. Az alapkamatot a június 15-16-i találkozón nulla százalék környékén tartották, és jelezték, hogy 2023-ig ezen a szinten maradhat. A jegybankárok ígéretet tettek, hogy addig fognak 120 milliárd dollár értékben államkötvényeket és jelzálog fedezetű értékpapírokat vásárolni havonta, ameddig nem történik jelentős előrelépés a foglalkoztatottsági, illetve az inflációs célok elérésében. Március óta hat jegybankár pártolt át a legalább egy pontos emelést támogatók táborába, 13:5-re emelve az arányt.

Ázsia ismét a vírus markában

Az ázsiai piacok vegyesen teljesítettek, hiszen a japán Nikkei 225 lényegében nem változott, a Shanghai Composite index 0,4%-kal emelkedett, a Hang Seng viszont 0,4%-ot esett.


A gazdasági fellendülés júniusban is folytatódott Kínában. A feldolgozóipar teljes kapacitással működik, de az új vírus kitörése miatt a szolgáltatási szektorban lassult a fellendülés. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 50,9 pontra esett vissza júniusban, míg a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 53,5 pontra csúszott.


A japán ipari termelés 5,9%-kal esett vissza májusban hó/hó alapon, ami az első csökkenő adat az elmúlt három hónap alatt. A konszenzus 2,1%-os esésre számított, miután az új vírus terjedése először múlja felül az export növekedése által okozott gazdasági növekedést.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak pedig a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben