Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcsok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 25.   10:06

Erste kommentár Megint új csúcsokat láthattunk az USA-ban. Az infrastruktúra csomag egyezség, amely amúgy várható volt, az újonnan munkanélküli segélyért jelentkezők számának csökkenése...

Erste kommentár

Megint új csúcsokat láthattunk az USA-ban. Az infrastruktúra csomag egyezség, amely amúgy várható volt, az újonnan munkanélküli segélyért jelentkezők számának csökkenése és a tartós fogyasztási cikkek növekvő rendelésállománya is segítette a piacokat. A hagyományos infrastruktúra cégek (Caterpillar) mellett vették a telekommunikációs és a megújuló szektort is, hiszen pl. az előbbibe 5G fejlesztésre és a vidéki Amerika gyors internettel való ellátására 65 milliárd dollárt költene az 580 milliárd dollár friss pénzt tartalmazó cirka 1 milliárd dolláros program. Csak csendben jegyezzük meg, hogy hasonló program már volt Európában, amiből a Magar Telekom is részesedett, de nem ez volt a legfőbb árfolyam tényező. Igaz, akkor a befektetők beszéltek róla, és hozott is a konyhára a cégnek, de azért az ilyen támogatott fejlesztések arról szolnak, hogy a gazdaságtalan beruházásokat, annyira olcsósítják meg, hogy még éppen megérje megcsinálni őket. Azaz a cég értékére nézve nagyon pici hatással bírnak. Így mi inkább a jó makrogazdasági adatoknak illetve a továbbra is tomboló infláció átmeneti figyelmen kívül hagyásának tulajdonítjuk az új csúcsokat, aminek köszönhetően amúgy az érintett Nasdaq és S&P500 indexek is kissé túlvetté váltak rövidtávon. Ez pedig hozhatja azt a korábban látott forgatókönyvet, hogy innen egylőre nem lesz további szignifikáns áremelkedés.


Különben az EU-ban és Angliában is a gázpedál további nyomására biztatták a jegybankárok kollegáikat és a fiskális döntéshozókat is. Kissé aggódva nézzük ezt az őrült száguldást, amit a fiskális és a monetáris oldal együttesen gerjeszt, figyelmen kívül hagyva mindent. Mindeközben a Morgan Stanley örömét fejezte ki a magyar és cseh kamatemelési ciklus kapcsán, legalábbis ami az érintett bankokat illeti. Így az OTP-re nézve is pozitív kilátásokat fogalmazott meg.


A DAX oldalazással kezdte a kereskedést a tegnapi emelkedés után, és a technikai indikátorok alapján ez így is maradhat, hiszen már a tegnapi emelkedés is több volt annál, mint amit várhattunk. A BUX enyhe emelkedést mutat a reggeli órákban, amit a Morgan Stanley fent említett pozitív véleménye is segíthet ma és segíthetett tegnap is.

Elveszett a kétoldalúság Amerikában

Továbbra is kitart a befektetői optimizmus a részvénypiacokon, aminek következtében az S&P 500 index 0,6%-ot emelkedett és a tegnapi kereskedés során új csúcson zárt.


Ugyan tegnap a Fehér Háznak sikerült megállapodnia a kétpárti szenátorokkal az 580 milliárd dolláros infrastruktúra csomag kapcsán, az egyezséget követően Joe Biden, Nancy Pelosi és Chuck Schumer is egyértelműen kijelentette, hogy csak akkor fogják támogatni az infrastruktúra csomagot, ha ezzel párhuzamosan egy több ezer milliárdos családtámogatásokra, egészségügyre és oktatásra fókuszáló csomag is elfogadásra kerül. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy Joe Biden vezetésével és az infrastruktúra csomaggal létrejön a kétoldalú törvényhozás Amerikában, valójában azonban a demokraták nem hajlandóak egyezséget kötni anélkül, hogy a saját prioritásaikat is megkapnák.


A szélsőbaloldali Bernie Sanders egy 6 ezer milliárd dolláros szociális csomagot szeretne Biden asztalára tenni, ez azonban aligha lesz összeegyeztethető a középút felé hajló demokrata szenátor, Joe Manchin elképzelésével. Mivel a republikánusok nem támogatják sem az adók, sem pedig a költségvetési hiány masszív megemelését, így a családtámogatási csomag elfogadásához Sanders, Manchin és az összes demokrata szenátor szavazatára is szükség lesz.


Az USA-ban egy hónappal, július végéig meghosszabbítják a kilakoltatási tilalmat. Erre azért van szükség, mert még mindig nem sikerült eljuttatni a rászorulóknak az összesen 47 milliárd dolláros lakhatási támogatásokat, amiből fedezni tudnák a felhalmozott bérleti díj hátralékot.


Az Apple után a Microsoft is átlépte a 2000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. A vállalat bejelentette, hogy karácsony környékén fog megjelenni a Windows 11, hat évvel az után, hogy kiadták a Windows 10 rendszert.


Az amerikai banki stresszteszt alapján a Fed megállapította, hogy a bankoknak van elég készpénz tartaléka, így megszűnt a korlátozás, a bankok közzé tehetik osztalék javaslataikat, illetve részvényvisszavásárlási terveiket. A bankok június 28-át követően elkezdhetik bejelenteni osztalékfizetési terveiket, és az iparág erős teljesítménye miatt ezek az összegek magasabbak lehetnek mint az elmúlt években. A hat legnagyobb amerikai bank az előrejelzések szerint közel 140 milliárd dollárt juttathat vissza a részvényeseinek. A Tier1 tőkemegfelelés 10,6% volt, ami több, mint duplája a minimum 4,5%-nak.


A Nike negyedik negyedéves jelentése felülmúlta az elemzői várakozásokat. A vállalat bevétele elérte a 12,34 milliárd dollárt, túlszárnyalva a várt 11,03 milliárdot. Az észak-amerikai bevételek közel 25%-ot ugrottak. A vállalat részvényenkénti eredménye 93 cent lett a tavalyi 51 centes veszteséghez képest, és az 50 centes várakozást is sikerült felülmúlni. A hírre a vállalat részvényei 12%-os emelkedést mutattak utókereskedésben tegnap este.


A FedEx részvényei 4%-ot estek utókereskedésben tegnap este, a negyedik negyedéves gyorsjelentést követően. A cég bevételei éves bázison 30%-os növekedést mutattak, elérve a 22,6 milliárd dollárt, miközben a várakozás 21,49 milliárd volt. A cég részvényenkénti eredménye 5,01 dollárra ugrott a tavalyi 2,53-ról. A bejelentést követően esett a részvény, mivel a 2022-es évre szóló előrejelzések nem érik el az elemzői várakozásokat, és a munkaerőhiány is megnehezíti a cég számára a növekedést a magasabb fizetések és alacsonyabb produktivitás miatt.

A jó hangulat Ázsiára is átragadt

Az ázsiai indexek nagyot ugrottak, miután az amerikai részvények rekord szinteket ütöttek meg azt követően, hogy Joe Biden egy 1000 milliárd dolláros infrasktruktúra tervezetet fogadtatott el a kongresszussal. A japán Nikkei 225 0,6%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai Composite pedig és 1,1%-ot emelkedett.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben