Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kamatot emelt a jegybank

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 23.   09:48

Erste kommentár Maga a 30 bázispontos alapkamat és 15 bázispontos hetes betéti ráta emelés egységesen 0,9 százalékra a vártnak megfelelő volt, de az az erős üzenet, hogy az adatok függvényében havonta...

Erste kommentár

Maga a 30 bázispontos alapkamat és 15 bázispontos hetes betéti ráta emelés egységesen 0,9 százalékra a vártnak megfelelő volt, de az az erős üzenet, hogy az adatok függvényében havonta jöhet további kamatemelés egészen addig, amíg az MNB az inflációs célt veszélyeztetettnek látja, meglepte a piacokat és pozitívan hatott a forint árfolyamára. Ráadásul azt gondoljuk, hogy a forinterősödésnek nincs vége, mert valószínűleg gyökeres változásra kell felkészülnünk a kamatpolitikában. Míg korábban a magasnyomású gazdaságpolitikában az elvárt kockázati prémiumnál alacsonyabb rövid oldali hozamszinteket alakított ki a jegybank, s ezzel effektíve gyengítette a forintot, most változik a gazdasági mix. Az eddig szigorúan józan fiskális oldal „alkoholizálni” kezdett. A jegybank pedig átmegy a szigorú rendőr szerepbe, ahol nagy valószínűséggel magasabb hozam szintet alakít ki, mint amit az elvárt kockázati prémium indokolna. Ez hasonlít a 2002 utáni világra, azzal a különbséggel, hogy akkor ikerdeficit volt (nagy költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány). A folyó fizetési mérleget a lakosság devizahitel felvétele rakta helyre, és a deviza leváltásán keresztül erősítette a forintot, amelyben a relatíve magas kamatnak is jelentős szerepe volt. Most a magas költségvetési hiány megnöveli a magyar hitelek kockázati prémiumát, míg a jegybank relatíve magas kamattal küzdhet a költségvetési lazaság által okozott infláció ellen (elvárt kockázati prémium fölötti), miközben a folyó fizetési mérleg valószínűleg többletes marad (bár csökkenhet a többlet). Így most a folyó fizetési mérleg többlet plusz a szigorú monetáris politika eredőjeként a forint erősödhet. Azaz a 2002 (inkább 2003) utáni devizaleváltás forinterősítő szerepét most a folyó fizetési mérleg többlete veszi át nagy valószínűséggel. Így az összkép a forint tekintetében nagyon hasonló lehet, mint cirka 20 éve volt.


A DAX a kezdeti emelkedést követően csökkenésbe váltott, de a rövid távú indikátorokon még csak most kezd kialakulni valamiféle eladási jelzés. A BUX enyhe emelkedéssel kezdte a napot.

Nem hozott meglepetést Powell

Tovább folytatódott a pozitív hangulat a tőzsdéken, az S&P 500 index 0,5%-os pluszban zárta a kereskedést.


A Federal Reserve elnöke a tegnapi kongresszusi meghallgatás során nem szolgált új információval sem a gazdasági kilátásokat, sem pedig a monetáris politikát illetően.


Év per év alapon 23,6%-kal emelkedett májusban a használt ingatlanok ára az USA-ban, amire az adatsor 1999-es indulása óta nem volt példa. 2005 végén az ingatlanbuborék csúcsán az áremelkedés nem haladta meg a 16,6%-ot.


Továbbra sem sikerült megállapodni a tervezett infrastruktúra csomag finanszírozását illetően. A szenátorok az üzemanyag adók inflációs indexálását és az elektromos autók megadóztatását favorizálják, a Biden-adminisztráció azonban elutasítja ezen javaslatokat.

Három éve nem szenvedett ilyen hosszan veszteséget a renminbi

Az amerikai befektetők optimizmusa az ázsiai piacokra is kiterjedt. A Nikkei 225 0,1%, a Hang Seng 1,5 %, a CSI 300 index pedig 0,7%-os pluszban volt a nap végéhez közeledve.


Az offshore piacokon kereskedett kínai fizetőeszköz már kilencedik napja csökken megállás nélkül a dollárral szemben, amire utoljára 2018 júniusában volt példa. Jelenleg a robosztus amerikai gazdaság mellett a Federal Reserve múlt heti előrejelzései váltották ki a renminbi csökkenését, amelyek a felhalmozott pozíciók csökkentésére kényszerítették a piaci szereplőket.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon, a főbb indexek közül csak a FTSE volt mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben