Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Visszarendeződés?!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 22.   09:53

Erste kommentár Tegnap nagyot emelkedtek az amerikai börzék, és a pénteki jelentős esést követően a DAX is visszaküzdötte magát 15.600 pont fölé. Ez is érdekes, de még érdekesebb az amerikai 10 éves hozam...

Erste kommentár

Tegnap nagyot emelkedtek az amerikai börzék, és a pénteki jelentős esést követően a DAX is visszaküzdötte magát 15.600 pont fölé. Ez is érdekes, de még érdekesebb az amerikai 10 éves hozam mozgása, ami azt követően, hogy 1,4 százalék alá bukott, rekord sebességgel visszament az 1,5 százalék körüli tartományba, ahol a Fed szigorú hangvétele előtt tartózkodott. Vagyis a Fed részéről sugallt, hamarabb bekövetkező szigorítás hatása hamar kiárazódott a kötvénypiacon. Ilyen értelemben visszaálltunk a múlt hét eleji szintre. A félelem egyelőre csak átmeneti volt, mint ahogy már sokszor a közelmúltban. Ugyanakkor, ha a technikai képet nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy mégis csak van némi gyengülés a képben, még ha egyelőre nem is olyan számottevő. Mindenesetre úgy tűnik, hogy több index is tetőt épít már egy ideje.


A mai nap vezető témája mindenképpen a jegybanki ülés, ahol a piaci várakozások szerint 0,6 százalékról 0,9-re emelheti az alapkamatot az MNB, s ennek megfelelően az egyhetes betéti ráta is 0,9 százalékra emelkedhet 0,75 százalékról. A piac kíváncsian várja a kommentárt, amiből kiderülhet, hogy tényleg egy kamatemelési ciklust kezdett-e el a magyar jegybank, elsőként az Európai Unióban. Nyilván egy ciklus kezdete pozitívabb a forint árfolyamára nézve, mint egy egyszeri lépés.


A DAX ma reggel a negatív tartományban nyitott, de a rövid indikátorok alapján akár még emelkedhetne is egy kicsit. A kettő eredője valószínűleg egy oldalazásban fog manifesztálódni. A BUX enyhe emelkedéssel kezdte a napot. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy múlt pénteken megérkezett az eladási jelzés az indexre, azaz a mai emelkedés is inkább a rövidtávú korrekció része lehet.

A legtöbb külföldi tőke az USA-ba áramlik

Ahogy elmúlt az opciós lejáratok nyomása, úgy kezdett emelkedni az amerikai részvénypiac. Az S&P 500 index 1,4%-os pluszban zárta a kereskedést.


Az ENSZ előrejelzése szerint 2021-ben és 2022-ben is az USA lehet a külföldi vállalati beruházások elsőszámú célpontja. A szervezet felülvizsgálta a 2020-as adatokat is, és az előzetes becsléssel ellentétben abban az évben is az Egyesült Államok volt a top desztináció. Kína mindhárom évben szorosan követi az USA-t.


A kongresszusi meghallgatásra készített beszédében nem szolgált meglepetéssel Jerome Powell. A Fed elnöke szerint a gazdasági kilátások pozitívak, a munkaerőpiac várhatóan tovább fog javulni, az ellátási láncban tapasztalt fennakadások pedig idővel javulnak majd. A probléma csak az, hogy jelenleg senki nem tudja, hogy mennyi időre van szükség a termelés felpörgetéséhez. Számos vállalatvezető és egyre több közgazdász még 2022 első felében is fennakadásokra számít.


Az Exxon Mobil azt tervezi, hogy az következő 3-5 évben 5-10%-kal csökkenti évente az amerikai munkavállalóinak számát. A vállalat 2022-ig 14.000 munkahelyet szeretne megszüntetni.

Ismét beszállt a részvénypiacba a Bank of Japan

Az amerikai fordulat szokás szerint pozitív hangulatot hozott Japánban is, ahol a Nikkei Stock Average 3%-ot emelkedik a keddi kereskedés során. A Hang Seng 0,2%-os csökkenést, a CSI 300 index pedig 0,3%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve.


Miután a reggeli szakasz végére a Topix index 2,5%-os csökkenést mutatott, a japán jegybank nem maradt tétlen, és 70,1 milliárd dollár értékben vásárolt ETF termékeket. Legutóbb április 21-én volt aktív a BoJ, akkor a Topix reggeli csökkenése meghaladta a 2%-ot.


A múlt heti gyenge kínai adatoknak köszönhetően a Barclays és a Morgan Stanley csökkentették idei növekedési előrejelzésüket. A korábbi 9% feletti reál GDP növekedés helyett már csak 8,4 és 8,8%-ra számít a két pénzügyi intézet.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben