Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hozamok és infláció (megint)

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 15.   10:21

Erste kommentár Miközben az infláció szerte a világban emelkedik, a görögéknél még mindig defláció van. Így talán nem meglepő, hogy egy pillanatra a negatív tartományba fordult az ötéves...

Erste kommentár

Miközben az infláció szerte a világban emelkedik, a görögéknél még mindig defláció van. Így talán nem meglepő, hogy egy pillanatra a negatív tartományba fordult az ötéves állampapír hozama, amelynek köszönhetően már csak az olaszok rendelkeznek pozitív hozammal ezen az időtávon az EMU-ban. Talán a monetáris unióban levő relatíve alacsony hozamok kevésbé meglepők, de az már inkább figyelemre méltó, hogy miközben az infláció a vártnál nagyobb mértékben emelkedik, az amerikai 10 éves hozam az elmúlt napokban újra 1,5 százalék alá bukott, miközben márciusban már 1,7 százalék fölött is járt. Így nyilván érdekes lesz a Fed ma kezdődő kamatdöntő ülése, elsősorban azért, hogy megtudjuk hogyan képzelik el a havi 120 milliárd dolláros rekord mértékű lazítás kivezetését. Ezt a piac árgus szemekkel és – valljuk meg – optimistán figyeli. Mindeközben a csehek is bedobni látszanak a törölközőt. Nevezetesen egyre erősebbek a monetáris tanácson belüli hangok, hogy már júniusban a kamatemelési ciklus útjára kellene lépni, s nem várni a korábban hangoztatott év végi kamatemelési ciklus kezdéssel. A későbbi lépés költségei egyesek szerint mostanra nagyon megemelkedtek. Ezzel a csehek is felzárkóznának a magyar jegybankhoz a szigorítás tekintetében. A furcsa az, hogy a tegnapi félreértést követően – amely arról szólt, hogy a piac félreértelmezett egy kijelentést, s azt gondolta, hogy megszűnik a jelenlegi legfontosabb monetáris eszköz, az egyhetes betét, amelyet ha az O/N betét venne át, akkor jelentős kamatcsökkentésről beszélhetnénk – a cáfolat után a forint nem erősödik, hanem továbbra is együtt gyengül a zlotyival. Pedig a lengyelek más utat járnak, még nem gondolkoznak kamatemelésben.


Szóval a likviditás vezérelt optimizmus jegyében a DAX megint a pozitív tartományban nyitott, de a rövid indikátorok csak részben támogatják ezt az emelkedést. A BUX is egyre közelebb kerül a bűvös 50.000 ponthoz, ami az index komponensek becsült teljesítménye alapján nagyjából a célárfolyam.

Az amerikai felnőttek közel kétharmada már legalább egy oltáson átesett

Pozitív hangulatban indult a hét az USA-ban, az S&P 500 index 0,2%-os pluszban zárta a kereskedést. A múlt csütörtöki inflációs jelentés publikálása után a növekedési papírok mutatják a legjobb teljesítményt.


Az Egyesült Államokban a 18 év feletti lakosság 65%-a már legalább egy koronavírus elleni oltást kapott. Az immunizálás üteme a Johnson & Johnson átmeneti felfüggesztését követően erősen csökkent. Április közepén még több mint 3,3 millió oltást adtak be naponta az USA-ban, míg ez jelenleg nem éri el a napi 1,1 milliót.


A Novavax amerikai biotech cég Covid-19 vakcinája 90,4%-os hatékonyságot mutat a harmadik klinikai fázis vizsgálata során, melynek keretében 30.000 emberen tesztelték az USA-ban és Mexikóban. A vállalat egy úgynevezett rekombináns nanorészecske technológiát alkalmaz a vakcina készítése során. Az oltóanyagot a harmadik negyedévben tervezik engedélyeztetni.


A Citi elemzője semlegesről vételre minősítette fel a Nio részvényeit, és továbbá 50%-os felértékelődést lát a papírban, ami a növekedő keresletnek tudható be.

Kína ismét bajban

Az ázsiai részvények vegyes teljesítményt mutattak kedden. A japán Nikkei 225 index 1,0%-os emelkedést mutatott, míg a Hang Seng 0,7%-kal kereskedett lejjebb, és a Shanghai Composite is 0,8%-os mínuszban volt, miután az amerikai börzék a Fed találkozó előtt újabb rekord szinten zártak.


Miután a világ átvészelte a szállítókonténerek globális hiányát, majd a Szuezi-csatornán keresztbefordult hajó miatt kialakult dugót, a hajózási társaságoknak most egy újabb problémával kell szembenézniük. Egy újabb Covid vírus variáns terjed Dél-Kínában, ami ismét megzavarja a kikötők működését, illetve késlelteti a szállítmányokat. Guangdong tartomány vezetősége úgy döntött, hogy leállítja a kerületeket, illetve a gazdasági tevekénységet, hogy megfékezzék a vírus terjedését. Az elmúlt időszak eseményei közel megtízszerezték a szállítási költségeket, így ezt a tartományi változtatás sem fogja lejjebb vinni.


Kína figyelmeztette a NATO-t, hogy nem fogja hátradőlve nézni, ahogy az USA megpróbálja meggyőzni szövetségeseit, hogy keményebben lépjenek fel az ázsiai nemzet ellen. Peking azt üzente, hogy az ország nem jelent semmilyen fenyegetést egyetlen országnak sem, és a NATO ne túlozza el Kína katonai hatalmát.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben