Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fantasztikus reakció az erősödő inflációra

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 11.   09:19

Erste kommentár A tegnap nyitás előtt érkezett amerikai CPI inflációs jelentés nem meglepő módon ismét a konszenzus felett érkezett, a piacok reakciója azonban egészen elképesztő volt. A főbb részvény indexek...

Erste kommentár

A tegnap nyitás előtt érkezett amerikai CPI inflációs jelentés nem meglepő módon ismét a konszenzus felett érkezett, a piacok reakciója azonban egészen elképesztő volt. A főbb részvény indexek közül a legerősebb teljesítményt a technológiai és növekedési részvényektől súlyos NASDAQ 100 Index mutatta, ami több mint 1%-os pluszban zárta a kereskedést. A legnagyobb meglepetést azonban az amerikai állampapírpiac okozta, ahol a 10 éves kötvény hozama közel 6 bázispontos csökkenéssel 3 hónapos mélypontra esett. Ezen reakciókra csak egy magyarázat látszik: a Federal Reserve monetáris politikája átmenetileg hibernálta a piacok árazó képességét, így érdemi fordulatra sem a kötvény, sem pedig a részvénypiacokon nem számíthatunk addig a pontig, amíg a Fed nem változtat jelenlegi stratégiáján.

Újabb fejlemények az infrastruktúra csomag tekintetében

Meglehetősen erős teljesítménnyel zárult a tegnap nap Amerikában, az S&P 500 Index 0,5%-os pluszban zárta a kereskedést.


A tegnapi napon a szenátusi Demokraták és Republikánusok egy 10 fős csoportjának sikerült megegyezésre jutni a saját infrastruktúra javaslatuk tekintetében, ami közel ezer milliárdot költene a következő 5 év során az infrastruktúra fejlesztésére. A csoport elmondása alapján a csomag egyrészt nem növelné tovább a várt államháztartási hiányt, másrészt viszont adóemelésekkel sem járna.

Nem várnak változást a japán jegybanktól az elemzők

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 változatlan, a Hang Seng Index 0,4%-ot emelkedik, a CSI 300 Index pedig 0,9%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


A Bank of Japan monetáris tanácsa a jövő héten a Federal Reserve után, június 18-án fogja tartani következő ülését. A Bloomberg által megkérdezett 44 elemzőből 39-en semmi változtatásra nem számítanak. Az elemzők 68%-a továbbá 2022-ig bezárólag nem várja a japán monetáris politika szigorodását.

Határidős piacok

Az amerikai és európai határidős indexek is emelkedést mutatnak.

A Waberer’s B + minősítést kapott a Scope minősítő társaságtól

Ez előfeltétele a Növekedési Kötényprogramban való részvételre. (Ez a program segít a résztvevők 10 éves fedezet nélküli kötvények kibocsátásában alacsony hozam mellett, oly módon, hogy a jegybank a kibocsátó kötvények mintegy felét nagyon alacsony hozam mellett jegyzi, míg a piaci szereplők a fennmaradó részt piaci árfolyamú hozamokkal jegyzik.)


Üzleti tervének minősítése szerint a Waberer’s-nek lehetősége van 60 milliárd forintig kibocsátani kötvényeket, de erről még az igazgatóság nem döntött.


A társaság valószínűleg pénzbevételt a következő módokon használja fel: (i) nemzetközi flottáinak megújítására és ezen keresztül a működési költségek csökkentésére (3-4%); (ii) hitel refinanszírozása; (iii) saját raktárokat épít, és bérleti díjakon mintegy 5-6% -ot takarít meg; (iv) kiterjesztheti regionális üzleti tevékenységét egy szomszédos országban. Mivel ezek a kötvények magyar pénznemben denomináltak, míg a társaság funkcionális pénzneme euró, valószínűleg a kibocsátott kötvényekből befolyó forintokat euróra cserélik swap ügylet keretében, és ez a lépés csökkentheti az effektív hozamot is.

Új akkumulátoros projekt az Alteo-nál

Tegnap jelentette be az Alteo, hogy a korábbi Budapesti 6MW-os akkumulátoros tároló mellett, egy új 5MW-os tároló kiépítését kezdi meg még ebben a hónapban, a Kazincbarcikai fűtőerőmű területén. Az újdonság az lesz, hogy elektromos tárolásra optimalizált akkumulátorok mellett  elektromos gépjárművekből „leselejtezett”, de még magas kapacitással rendelkező akkumulátorokat is beépít a rendszerbe. Különben hasonló kísérletet a Nissan Leaf akkumulátorokkal már végeztek, végeznek az óbudai egyetemen, sokkal kisebb méretben. (A Nissan akkumulátorok még kb. 10 éves használat után is cirka 70 százalékos kapacitással rendelkeznek.) Mivel ez egy kísérleti projekt is egyben, ezért a projekt állami támogatásban részesül. 228 millió vissza nem terítendő és 250 millió visszatérítendő támogatást kap a vállalat. A cég eddig - a 6MW-os tárolójával, amivel a leggyorsabban tud kiegyenlítést adni a hálózatra, azaz úgynevezett primer (FCR) piacon szereplő kapacitás - 21 százalékos piaci részesdéssel rendelkezett, amelyet ezzel a fejlesztéssel akár 30 százalék fölé is tornázhat. Nem kell ecsetelnünk, hogy a primer kiegyenlítés az egyik legkifizetődőbb tevékenység. Így az új fejlesztés pozitív, s a jövő év elejére várható projektzárást követően egy újabb jelentős profittermelő eszköz kerül az Alteo kezébe. A hír egyértelműen pozitív.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben