Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az élelmiszerárak emelkedése növeli a tartós infláció kockázatát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 4.   09:57

Erste kommentár Az ENSZ által összeállított nemzetközi élelmiszer árindex már 12 hónapja megállás nélkül emelkedik, és 2011 szeptembere óta a legmagasabb értékre ugrott májusban....

Erste kommentár

Az ENSZ által összeállított nemzetközi élelmiszer árindex már 12 hónapja megállás nélkül emelkedik, és 2011 szeptembere óta a legmagasabb értékre ugrott májusban. Áprilishoz képest 4,8%-kal emelkedett az élelmiszer kosár értéke, amilyen magas növekedésre több mint 10 éve nem volt példa. A gabonáktól elkezdve a növényi olajokon át a húsokig az index minden komponense emelkedik, és év per év alapon legalább kétszámjegyű emelkedést mutat. A fejlődő világ szempontjából kifejezetten nagy problémát jelent az élelmiszer árak masszív emelkedése. Utoljára 2010-2011-ben láthattunk hasonló emelkedést, ami számos országban társadalmi elégedetlenségekhez vezetett, és közrejátszott az arab tavasz kirobbanásában. A nyugati világ szempontjából azért probléma az élelmiszerárak nemzetközi emelkedése, mert Ázsiában, ahol a fejlett országok fogyasztási cikkeinek zöme kerül legyártásra, a munkások bérének sokkal nagyobb hányadát teszik ki az alapvető élelmiszerek, így ezen termékek árának emelkedése bérinflációs nyomást generálhat a régióban. A magasabb ázsiai bérek pedig az importon keresztül magasabb fogyasztói árakhoz vezethet a nyugati világban.

Oroszország csökkenti dollár kitettségét

Pesszimista hangulatban folyt a csütörtöki kereskedés, az S&P 500 Index 0,4%-os mínuszban zárta a napot.


A nyugati szankciók hatására a közel 186 milliárd dolláros orosz nemzeti vagyonalap teljes mértékben megszünteti dollár kitettségét. Jelenleg 42 milliárd értékben tart dollárban denominált eszközöket az alap, az értékpapírok azonban nem kerülnek piaci értékesítésre, hanem a jegybank fogja átvenni őket. A jegybank ugyanakkor maga dönt az eszközök sorsáról, így indirekt módon a bejelentés növelheti a dolláron az eladói nyomást. A Treasury felmérése szerint Oroszország nem több mint 4 milliárd dollár értékben tart rövid és hosszú amerikai állampapírokat, így a tranzakció elsősorban az amerikai kredit és részvénypiacot érintheti negatívan.


Rekord szintre ugrott az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye májusban az ISM felmérése szerint. Az index 1998-as felmérése óta egyedül 2005 szeptemberében volt magasabb a szolgáltatóipari infláció, mint jelenleg.


John Williams, a New York Fed elnöke úgy látszik nem olvasott újságot az elmúlt három hónapban, véleménye szerint ugyanis Amerika gazdasága még mindig meglehetősen messze áll attól a ponttól, ahol már nem lesz szükség a példátlan monetáris lazítás fenntartására.

Nincs kereslet a japán államkötvények iránt

Vegyes kereskedéssel zárul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,3%-ot csökken, a Hang Seng és CSI 300 indexek azonban 0,1 és 0,5%-os emelkedést mutatnak a nap végéhez közeledve.


A Bank of Japan rendkívüli, évtizedeken át tartó eszközvásárlási programjainak és a hozamgörbe horgonyzásának köszönhetően eltűntek a kereskedők a japán állampapírpiacról. Kedden egyáltálan nem volt kötés a világ egyik legnagyobb kötvénypiacán, szerdán alig beszélhettünk forgalomról, csütörtökön pedig 5 éves mélypontra esett az aktuális állampapír aukció licitjeinek száma.

Határidős piacok

Az európai és amerikai határidős indexek is jellemzően 0,1-0,2% közötti csökkenést mutatnak.

Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter

Az egy részvényre jutó osztalék 225,3 forint, a kifizetés június 14-én kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben