Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Borúra derű

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 21.   10:38

Erste kommentár A képlet nem változott! Hetek óta ugyanazt látjuk, 1-2 napos esést felpattanás követ. A tegnapi nap is ilyen volt. Ahogy megérkezik a rövidtávú vételi jelzés, szépen és erőteljesen...

Erste kommentár

A képlet nem változott! Hetek óta ugyanazt látjuk, 1-2 napos esést felpattanás követ. A tegnapi nap is ilyen volt. Ahogy megérkezik a rövidtávú vételi jelzés, szépen és erőteljesen reagál a piac. Vagyis a likviditás továbbra is dolgozik. Kérdés, hogy ezt a likviditást mikor veszik el. Tegnap skizofrén reakciót láthattunk, mert az USA-ban az először munkanélküli segélyért jelentkezők száma tovább csökkent (egy hét alatt 444 ezren kérték, míg az előző héten még 478 ezren), aminek lehetett örülni. Pedig a Fed korábban azt mondta, hogy a munkaerőpiac stabilizálódásával fog elgondolkozni azon, hogy mikor kezdi el kivezetni a mennyiségi lazításokat. Ez az adat pedig közelebb hozta az időpontot.


Itthon is nagyot ment az index, ami elsősorban az OTP-nek volt köszönhető. Mind az OTP, mind a BUX a történelmi csúcs közelébe emelkedett. Ezek a csúcsok még a járvány előtt alakultak ki. Egy esetleges jövőbeli kitörés a BUX-ot is azon indexek közé emelné, amelyek újra a járvány előtti csúcson vannak. A nagyobb, fejlett piaci indexekkel ez már régen megtörtént, s azt gondoljuk, hogy nem igazán indokolt ez a nagy lemaradás. Az OTP egyébként úgy mutatott ilyen jó teljesítményt, hogy kiderült, a hiteltörlesztési moratóriumot két hónappal meghosszabbítják. Ebben a maradék három hónapban, amikor már talán kevésbé kell a járványhelyzettel törődni, az érintettek (bankok, kormány MNB) kidolgozzák azt, hogy a rászorulók milyen módon kapjanak segítséget a moratórium lejárta után. A korábbi pletykák szerint egy hosszabb és további moratóriumot adnának ezeknek az adósoknak, ami lehetőséget teremtene számukra újra fizetővé válni. Így a gazdasági élénkítő csomaggal együtt estleg tényleg meglenne a lehetősége annak, hogy a járvány következtében nem teljesítővé váló hitelek után mégse kelljen végül céltartalékot képezni. Ennek örülhetett a piac. Ugyanakkor még sok kérdés van a moratórium jövőjét illetően, s azok nem biztos, hogy elhanyagolhatók! Mindenesetre, ha egy instrumentum hosszú időt követően a korábbi történelmi csúcsához ér, akkor általában elsőre nem szokta azt áttörni.


A Richter háza tájáról is jó hír érkezett. Az Európai Bizottság jóváhagyta a Richter legújabb fogamzásgátlójának forgalomba hozatalát. A Drovelis az elérhető legmodernebb fogamzásgátló, amelynek az értékesítése már a negyedév végén megkezdődhet. A termék csúcsértékesítése az elkövetkező évek során elérheti az 50-70 millió eurót is. A bejelentés egyébként várható volt, hiszen az európai gyógyszerügynökség néhány héttel ezelőtt már bevezetésre javasolta a gyógyszert.


A DAX a mai napon a pozitív tartományban kezdett, de pici az elmozdulás, míg a BUX a pozitív nyitást követően enyhe csökkenésbe váltott. Úgy tűnik, hogy a tegnapi jelentős emelkedést követően ma inkább oldalazás lehet a piacokon.

Legalább 15%-os nemzetközi társasági adókulcs bevezetését szorgalmazza Biden

Erős emelkedéssel zárta a napot Amerika, az S&P 500 index 1,1%-os pluszban fejeztbe a csütörtöki kereskedést.


A Biden-adminisztráció a korábbi 21% helyett most egy 15%-os minimum társasági adókulcs bevezetését szorgalmazza nemzetközi szinten. A cél továbbra is egy 20% körüli adó elfogadása lenne, de az adminisztráció hajlandó kompromisszumot kötni, és 15%-kal is megelégedne.

Csökkent a japán vállalatok aktivitása

Vegyes kereskedéssel zárul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,7%-ot emelkedik, a Hang Seng azonban 0,2%, míg a CSI 300 index 0,9%-os mínuszban kereskedik a nap végéhez közeledve.


A májusi előzetes beszerzési menedzser index adatok alapján a japán feldolgozóipar és a szolgáltatóipar teljesítménye is romlott áprilishoz képest. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 53,6-ról 52,5-re, a szolgáltatóipari index pedig 49,5-ről 45,7-re csökkent május első felében.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a főbb amerikai és európai határidős piacokon.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben