Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szigorít az MNB? Kirobbanó eredmény az Alteo-tól!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 17.   10:45

Erste kommentár Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint adat-vezérelt kamatemelési ciklus veheti kezdetét Magyarországon. A rövidtávú piaci anomáliákat továbbra is a hetes betéti ráta...

Erste kommentár

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint adat-vezérelt kamatemelési ciklus veheti kezdetét Magyarországon. A rövidtávú piaci anomáliákat továbbra is a hetes betéti ráta változtatásával kívánja kezelni a jegybank, de a nyitással egyidejűleg akár az alapkamat emelésére is sor kerülhet. A valóság az, hogy igazándiból a hetes betéti ráta az, ami leginkább tud a piaci folyamtokra hatni. Mindenesetre a jegybank horgonyozni szeretné az inflációs várakozásokat, s ez a szóbeli intervenció az első lépés ezen az úton. Különben az érdekesség az, hogy a jegybank úgy képzeli, hogy előszőr a kamatokhoz nyúl, s esteleg később hoz egyéb intézkedéseket. Vagyis a gázpedált továbbra is ugyanazzal az erővel tervezi nyomni, miközben a fékpedált nyomná mélyebre. Az MNB szerint egyébként a második negyedévben kétszámjeggyel is növekedhet a GDP (a tavalyi kétszámjegyű visszaesést követően), s idén a hat százalékot közelítheti a GDP növekedés. A világban egyre több jegybankár beszél a szigorítások estleges szükségességéről.


Ma reggel jelentett az Alteo. A cég kirobbanó, 927 millió forintos, 137 százalékkal bővülő nettó eredményt ért el. A 2,3 milliárd forintos EBITDA is közel duplázást jelent, ami mindössze 5 százalékos árbevétel növekedés mellett valósult meg. A Szabályozási Központ árbevétele a tavalyi kapacitás bővítésének köszönhetően nőtt (miközben a gázárak csökkentek), a KÁT rendszerben bekövetkezett bővülés is bevétel növekedést hozott, míg a szolgáltatói üzletág bevételei csökkentek. Ugyankkor az EBITDA szinte minden szegmensben növekedett. Legjelentősebben, 707 millió forinttal a Szabályozási Központnak köszönhetően, míg a szolgáltatások esetében kis visszaesést láthattunk 226 millióról 224 millióra. Vagyis ez sem számottevő. A központ a megnövekvő szolgáltatásainak és a részvényopciós programnak köszönhetően növekvő veszteségről számolt be (a tavalyi 119 milliós mínusz 182 millióra növekedett). A nagyobb hitelállomány és a tavalyi pozitív EURHUF hatás miatt a pénzügyi veszteség 262 millió forintot romlott (kis pluszból). Sőt az effektív adóráta is javult, a tavalyi 28 százalékról 22-re csökkent az idei első negyedévben. Mindent egybevetve ez egy nagyon erős eredmény. Ráadásul a szezonalitás miatt a 20 MW-nyi napelempark még csak nem is nagyon adott hozzá az EBITDA eredményhez.



A DAX ugyan enyhe pluszban nyitott ma, de a rövidtávú indikátorok alapján csökkennie kellene. A BUX a reggeli órákban nulla környékén mozog.

Soha nem jelentettek be ilyen sok visszavásárlási programot az amerikai vállalatok

Pénteken tovább folytatódott a rally Amerikában, az S&P 500 index 1,5%-os pluszban zárta a kereskedést. Kivétel nélkül mind a 11 szektor emelkedett.


A Goldman Sachs számításai alapján az S&P 500 index tagjai május 7-ével bezárólag 504 milliárd dollár értékben hagytak jóvá részvény visszavásárlási programokat, ami új rekordnak számít. A visszavásárlások növelik a részvények iránti keresletet és javítják a részvényenkénti eredményt, ami magasabb árfolyamhoz vezethet. Azonban a visszavásárlási programok önmagukban nem garantálják az erős piaci teljesítményt. A május 7-ig bejelentett visszavásárlások értéke az idei mellett 2015-ben és 2018-ban haladta meg a 400 milliárd dollárt, az S&P 500 index mindkét évben csökkent az előző év végéhez képest.


Az új fertőzöttek 7 napos mozgóátlaga 33 ezer főre csökkent az USA-ban, amire tavaly június vége óta nem volt példa. Úgy tűnik, hogy az oltási kampánynak sikerült felülírni a brit variáns terjedését. A 18 év feletti lakosság 60%-a már legalább egy oltáson túlesett, 47%-uk pedig teljes védettséget élvez.

A vártnál gyengébb adatok érkeztek Kínából

Vegyes teljesítménnyel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,9%-ot csökken, a Hang Seng és a CSI 300 indexek azonban 0,6% és 1,2%-os pluszban kereskednek a záráshoz közeledve.


Év per év alapon 17,7%-kal bővült a kínai kiskereskedelmi forgalom és 9,8%-kal az ipari termelés áprilisban Kínában. Az adatok ismét alulmúlták az elemzők által várt 25% és 10%-os értékeket. Egyedül a városi munkanélküliségi ráta hozott pozitív meglepetést, ami a márciusi 5,3%-ról a várt 5,2% helyett 5,1%-ra csökkent.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben