Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Moratórium

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 14.   10:07

Erste kommentár A Portfolio.hu értesülései szerint megszületett a megállapodás a kormány és a bankok között a moratóriumról. Ugyan korábban olyan javaslatok is elhangzottak, hogy csak valamilyen szelektív...

Erste kommentár

A Portfolio.hu értesülései szerint megszületett a megállapodás a kormány és a bankok között a moratóriumról. Ugyan korábban olyan javaslatok is elhangzottak, hogy csak valamilyen szelektív könnyítés legyen, ennek ellenére most mégis inkább a 2 hónapos általános hosszabbítás látszik megvalósulni. Úgy tűnik, hogy a bajba került adósók augusztus végétől egy egyelőre nem tisztázott időintervallumon belül bizonyos feltételrendszer szerint beléphetnek egy új moratórium alá, ami 2022. június 30-ig tartana. Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez jó, vagy esetleg rossz a bankoknak, de a híradások szerint a bankok és a kormány közötti egyezségről van szó, vagyis egy érdekegyeztetés keretében alakult ki a dolog. Ami a részletek ismerete nélkül is azt sugallja, hogy jó lehet a bankoknak, a kormánynak és nyilván az adósoknak is. Persze a részletek — például a céltartalék képzés, vagy az adósok újra fizetővé tétele, illetve az előtörlesztési lehetőségek tekintetében, és lehetne folytatni a sort — nagyon fontosak, és még okozhatnak meglepetést. Ugyanakkor üdvözlendő a lépés, ami remélhetőleg a bankrendszer stabilitásnak megőrzése irányába is mutat.


A DAX emelkedéssel kezdett, és a rövid indikátorok alapján emelkedhetne akár erőteljesebben is, de az erősebb kezdést egyelőre egy gyengébb folytatás követi. Itthon a BUX index gyengélkedve kezdett, majd kis pluszba váltott. Úgy tűnik, hogy a mai hírszegényebb környezetben talán nem lesznek komolyabb elmozdulások.

Az amerikai nagyvállalatok sorra emelik a fizetéseket

Erős emelkedéssel zárult a csütörtöki kereskedés az USA-ban, az S&P 500 index 1,2%-os pluszban zárta a napot.


A szűk munkaerőpiac közepette az Amazontól kezdve a Walmarton át a McDonald’s-ig számos nagyvállalat kezdte jelentős mértékben emelni az órabéreket. A relatíve magas munkanélküliség ellenére az emberek nem hajlandóak dolgozni, így az Amazon 1000 dolláros kezdési bónusszal, a McDonald’s pedig 10%-os béremeléssel próbálja rávenni az otthonmaradókat arra, hogy menjenek dolgozni. A vírustól való félelem, az iskolák zárva tartása, és a rendkívül magas munkanélküli támogatások mind az otthonmaradásra ösztönzik a lakosságot.


Az amerikai járványügyi hivatal legújabb ajánlása szerint a teljes védettséggel rendelkezőknek a kórházakat leszámítva nem szükséges maszkot viselni, illetve sem benti, sem kinti környezetben nem kell távolságot tartaniuk.

Sokkal visszafogottabb lett a japán jegybank

Nem meglepő módon a tegnapi pozitív hangulat ma reggelre Ázsiára is átterjedt. A Nikkei 225 2,4%, a Hang Seng 0,9%, a CSI 300 index pedig 2,1%-os pluszban kereskedik a nap végéhez közeledve.


A japán jegybank márciusban úgy döntött, hogy áprilistól kezdve eltörli az ETF vásárlási célját, és csak szükség esetén fog ismét vásárolni. Április eleje óta összesen egyszer, április 21-én vásárolt ETF termékeket a BoJ, amikor a Topix a reggeli szakaszban több mint 2%-ot csökkent. A Topix index kedd és csütörtök között összesen 5,3%-ot csökkent, azonban a jegybanktól semmilyen válaszreakció nem érkezett.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek.

A Richter közzétette az osztalékfizetés menetrendjét

Az egy részvényre jutó osztalék 225 forint, a kifizetés június 14-én kezdődik. A Budapesti Értéktőzsdén június 3-án lehet utoljára osztalékra jogosító papírt vásárolni, június 4-től már osztalékszelvény nélkül forog a részvény.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben