Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs itt semmi látnivaló…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 29.   09:56

Erste kommentár A Fed tegnap a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon, s azt is elmondta, hogy még nincs itt az ideje a lazítások visszavételéről beszélni. Mindeközben Biden...

Erste kommentár

A Fed tegnap a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon, s azt is elmondta, hogy még nincs itt az ideje a lazítások visszavételéről beszélni. Mindeközben Biden tovább nyomta a gázpedált az 1.800 milliárd dolláros családtámogatási csomag részleteinek ismertetésével. Ezzel az amerikai kapitalizmus kezd erőteljesen közelíteni az európai kapitalizmus felé, azaz sokkal szociálisabb lesz. Mindeközben a Facebook és az Apple is erős eredményt és pozitív meglepetést hozott, aminek köszönhetően a zárás utáni kereskedésben emelkedett az árfolyamuk. Igaz, nem csak az eredmény bővülés volt hatalmas, hanem a várakozásokhoz képest a felülteljesítés is (~50 százalék!). Ilyen adatok és egyéb pozitív hírek (nagyobb részvényvisszavásárlás, és osztalék, stb.) láttán talán nem is meglepő, hogy pozitív volt az árfolyamreakció. Így az amerikai piacok alapvetően enyhe emelkedést vetítenek előre ma reggel.


A DAX enyhe pluszban nyitott, majd átcsúszott a negatív tartományba, de továbbra is inkább oldalazásnak tekinthető a mozgás, ahogy itthon a BUX index esetében is. A DAX index különben alapvetően egy korrekciós fázisban van, azaz az oldalazás nagyon jó teljesítménynek mondható, „longos” szemüvegen át nézve a világot.

Biden ismertette a családtámogatási csomagot

Enyhe mínuszban zárt tegnap az amerikai részvénypiac, az S&P 500 index 0,1%-ot csökkent Powell sajtótájékoztatóját követően.


A márciusban bejelentett 2.300 milliárd dolláros infrastruktúra csomagot Biden egy 1.800 milliárdos családtámogatási csomaggal egészítené ki. A tervezet a következő 10 év során 1.000 milliárddal növelné a költségvetést, bizonyos adójóváírásokat pedig 800 milliárddal emelne meg. A költekezés az alábbi fő elemekre fókuszálna:


225 milliárd dollár jutna az állami fizetett szabadság bevezetésére. Ez azok számára lenne elérhető, akik betegség vagy egy családtag gondozása miatt nem tudnak dolgozni.


225 milliárdot szánnának gyermekgondozási támogatásokra.


200 milliárdból minden 3-4 éves gyerek számára ingyenessé tennék az óvodát.


109 milliárdból mindenki számára ingyenessé tennék a két éves főiskolai képzéseket.


Az adójóváírások három fő elemből álnak:


400 milliárd dollárba kerülne, ha 2025-ig folyósítanák a gyermekek után járó megnövelt és rendkívüli adójóváírásokat, ami jelen állás szerint 2021 végéig jár, és ami a koronavírus mentőcsomaggal került bevezetésre. Ez gyakorlatilag a „universal basic income” vagyis a feltétel nélküli alapjövedelem előszele, ugyanis kerek nulla jövedelem (és ebből következően nulla adófizetési kötelezettség) mellett egy 6 éves gyerek után 3.600 dolláros „adóvisszatérítésre” lennének jogosultak a szülők. 2021 előtt csak akkor volt valaki jogosult az adóvisszatérítésre, ha volt fennálló adófizetési kötelezettsége, vagyis jövedelme és munkája is.


200 milliárd dollárból állandósítani lehetne a koronavírus mentőcsomagban bevezetett egészségbiztosítási adókedvezményeket.


120 milliárd pedig elég lenne a szintén a koronavírus mentőcsomagban bevezetett, megnövelt jövedelemadó-jóváírások állandósítására.


A csomagot elsősorban az adóhivatal fejlesztésével finanszíroznák, ami Biden elmondása szerint 700 milliárddal növelné az adóbevételeket. További 370 milliárd dollár az árfolyamnyereség adó megemeléséből származna, ami csak az 1 millió feletti jövedelemmel rendelkezőket érintené és a jelenlegi 23,8%-ról 43,4%-ra emelkedne. A legmagasabb személyi jövedelemadó kulcs 37,0%-ról 39,6%-ra emelkedne, ami további 100 milliárddal növelné a következő 10 évben az adóbevételeket.


Nem okozott meglepetést a Federal Reserve. Sem a jegybanki közlemény, sem Powell a sajtótájékoztatón nem utalt arra, hogy egyhamar leépítenék a jegybanki vásárlási programokat.


Erős számokat jelentett az Apple. A világ legértékesebb vállalata 89,6 milliárd dolláros bevételt és 1,4 dolláros részvényenkénti eredményt ért el a pénzügyi második negyedévben. Az elemzők 77,3 milliárdos bevételre és 99 centes profitra számítottak. A vezetőség 90 milliárddal növelte a részvényvisszavásárlási program keretösszegét, és 7 centtel 22 centre emelték az osztalék mértékét.


A Facebook is felülteljesítette a várakozásokat. A médiavállalat 26,2 milliárd dolláros árbevételt és részvényenként 3,3 dolláros eredményt ért el az első negyedévben. Az elemzők 23,7 milliárdra és részvényenként 2,34 dollárra számítottak. A második negyedévtől stabil, vagy enyhén emelkedő bevételre számít a menedzsment.


Csökkentette várakozását a Ford vezetősége. A globális chiphiány miatt 5,5 és 6,5 milliárd dollár közötti üzemi eredményre számít a társaság, míg az elemzők eddig 6,8 milliárddal számoltak. Az első negyedévben részvényenként 89 cent profitot és 33,6 milliárd dolláros bevételt ért el a Ford, ami meghaladta a konszenzus által várt 20 centet és 31,3 milliárd dollárt. A menedzsment szerint a második negyedévben 50%-kal eshet vissza az autógyártás.

Tovább is erős kínai gazdaságról árulkodnak a nyersanyagárak

Erős kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A japán tőzsde ma zárva tart, míg a Hang Seng 0,8%, a CSI 300 index pedig 0,9%-os pluszban kereskedik a záráshoz közeledve.


A Shanghai tőzsdén kereskedett réz határidős termék 10 éves csúcsra emelkedett, az alumínium ára 13 éve nem volt ilyen magas, az acélárak pedig rekord szintre emelkedtek. Az ipari fémek szárnyalása továbbra is erős kínai gazdaságról árulkodik.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben