Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

ESG

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 22.   10:43

Erste kommentár Ma kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az amerikai elnök vezetésével, ahova negyven résztvevőt, köztük 17 olyan országot hívtak meg, amelyek a széndioxid kibocsátás 80...

Erste kommentár

Ma kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az amerikai elnök vezetésével, ahova negyven résztvevőt, köztük 17 olyan országot hívtak meg, amelyek a széndioxid kibocsátás 80 százalékáért felelnek. A Bidenék által szervezett Föld Napja konferencia előszele az ősszel megrendezésre kerülő ENSZ rendezvénynek. A kiszivárgott hírek szerint az USA elnöke bejelenti majd, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkenti az üvegház hatású gázokat a 2005-ös szinthez képest, ami az első lépés a felé, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon az ország. A BoFA elemzői különben körbejárták a környezeti, szociális és transzparens vezetésű vállalatok (ESG) árazását az S&P500 indexben, és azt találták, hogy az indextagok kevesebb, mint 15 százaléka felelős a karbon kibocsátás 70 százalékáért. Manapság már a cégek 90 százaléka tesz közzé ESG jelentést, míg 10 évvel ezelőtt csak a cégek mintegy 20 százaléka tette ezt meg. Az átlagosnál kevesebb széndioxid kibocsátással vagy éppen hatékonyabb vízfelhasználással működő cégek magasabb szorzó számos értékeltségen forognak. Általában igaz az, hogy a magas kibocsátással rendelkező cégek legalább 15 százalékos diszkontot mutatnak azon társaikhoz képest, amelyek hatékonyabbak ezen a téren. S az is igaz, hogy amelyek nem tesznek közzé fenntarthatósági jelentést, azok még nagyobb diszkonttal forognak. Ha viszont az elsődleges, másodlagos és harmadlagos széndioxid kibocsátást vizsgáljuk, akkor meglepő eredményre jutunk. A technológiai és internethez köthető vállalatok elsődleges kibocsátása nagyon alacsony, a másodlagos magasabb, de a harmadlagos érték nagyon magasan van, ha az egymillió dollár bevételre jutó kibocsátást nézzük. Ez azért kellemetlen, mert az ESG alapok jelentős internet és IT túlsúlyt mutatnak, amiből valószínűleg le kell majd építeniük. Ugyanakkor a legkisebb lábnyommal rendelkező cégek — mindhárom kibocsátási érték szerint — a bankok, a pénzügyi, a telekommunikációs és a biztosító vállalatok!


Ma is pozitív a hangulat. A DAX tegnap megérintette a 20 napos mozgóátlagot, ahonnan felpattant. Mindeközben az órás MACD is vételi jelzést adott, így ma tovább emelkedik az árfolyam annak ellenére, hogy a napos grafikonon eladási jelzés alakult ki. Ez így együtt egy kis emelkedést eredményez ma reggel, ami így is maradhat a mai napon. A BUX nagyon enyhén emelkedik ma reggel.

Megemelte várakozását a Whirlpool

Ismét pozitív a hangulat Amerikában, az S&P 500 index 0,9%-os pluszban zárta a szerdai kereskedést. A 11 szektor közül csak a közmű és a kommunikációs szektor csökkent a nap folyamán.


A korábbi 19-20 dolláros sávból 22,5-23,5 dollárra emelte az egy részvényre jutó éves eredmény előrejelzését a Whirlpool. A korábbi 6%-os bevételnövekedés helyett már 13%-ra számít a menedzsment. Az első negyedévben 5,36 milliárd dolláros bevételt és 7,20 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett a társaság. Ez jelentősen meghaladta a várakozásokat, mert az elemzők 4,85 milliárd dolláros bevételre és 5,41 dolláros egy részvényre jutó profitra számítottak. Az erős eredmény fényében a vezetőség 2 milliárd dollárral megemelte a részvényvisszavásárlási programot.

Visszatért a piacra a Bank of Japan

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 2,1%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedik, a CSI 300 index pedig 0,2%-ot csökken a záráshoz közeledve.


A szerda reggeli szakasz során ismét esett, méghozzá 2%-ot a Topix index. Ezt már nem nézte tétlenül a japán jegybank, és 70,1 milliárd jen értékben vásárolt index követő ETF-eket. Ennél nagyobb összegben utoljára tavaly szeptemberben vásárolt.

Határidős piacok

A főbb amerikai határidős indexek a +/- nulla körül mozognak, míg az európaiak fél százalék körüli pluszban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben