Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson a Dow!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 16.   09:57

Erste kommentár Tegnap új csúcsra és 34.000 pont fölé emelkedett a Dow Jones ipari átlagindex, ami a pozitív gazdasági adatoknak volt köszönhető. Mindeközben a Pfizer elnöke arról beszélt egy konferencián,...

Erste kommentár

Tegnap új csúcsra és 34.000 pont fölé emelkedett a Dow Jones ipari átlagindex, ami a pozitív gazdasági adatoknak volt köszönhető. Mindeközben a Pfizer elnöke arról beszélt egy konferencián, hogy szükséges lehet az évenkénti oltás a COVID-19 járványok megfékezésére, mert a vírus jobban hasonlít az influenza vírusra, mint a gyermekbénulás vírusra. Az utóbbi esetében egy oltás is elég az egész életre szóló védettséghez. Ha így lenne, az igencsak pozitív lenne a Pfizer-BioNTech páros részére, hiszen most kaszálják el az AstraZeneca és a Johnson&Johnson oltóanyagait a fejlett világban. Ha évenkénti oltás jönne, akkor az 1-2 dollár pozitív hatás, amit korábban számoltunk a Pfizerre a koronavírus kapcsán, a „végtelen idő” hatás miatt nagy valószínűséggel 10 dollár fölé emelkedne (Gordon growth model alapján, 10 százalékos diszkont és 0 százalékos növekedési rátával számolva).


A gazdasági adatok fényében pozitív a piaci hangulat, ennek köszönhetően a DAX index ma is a pozitív tartományban kezdett, s mintegy két hét után új csúcsra is emelkedett, ezzel elkerülve az eladási jelzés kialakulását, ami már nagyon közel volt (és maradt is). Mindeközben a BUX a tegnapi esését követően ma egy halovány emelkedést produkál.

A Pfizer szerint egy éven belül újra kell oltani az embereket

Újabb rendkívül erős teljesítményt mutatott az amerikai részvénypiac. Az S&P 500 index 1,1%-os pluszban zárta a napot, az energia és a pénzügyi szektoron kívül minden emelkedett.


A Pfizer ügyvezető igazgatója szerint a védelem fenntartása érdekében várhatóan egy éven belül újra kell oltani az embereket, majd az influenzához hasonlóan évente megismételni a védőoltást. A korábbi koronavírusok mind úgy viselkedtek, mint az influenza, vagyis évente ismétlődő oltásokra volt szükség.


Az amerikai járványügyi hivatal eddig 5.800 esetet azonosított, ahol a teljes védettség megszerzése után pozitív volt az illető teszteredménye. Az USA-ban már több mint 66 millió ember élvez teljes védettséget, vagyis 0,008%-ot képviselnek ezen esetek, ami megfelel a várakozásoknak.


A republikánusok több módon is próbálják álláspontjukat közelíteni Biden javaslatához. Az egyeztetések még csak a kezdeti fázisban vannak, azt azonban már tudni lehet, hogy két indítvány is született. Egyrészt újra összeült az a 20 fős kétpárti törvényhozó testület, akik a decemberi 900 milliárd dolláros mentőcsomagot elindították. Ezen felül a republikánus szenátorok egy csoportja saját javaslatot dolgoz ki, ami a hagyományos értelemben vett infrastruktúrára fókuszálna, és megközelítőleg 600-800 milliárd dollárba kerülne. A republikánusok egyik legnagyobb problémája az, hogy Biden 2.300 milliárd dolláros infrastruktúra csomagjában mit keres egy 400 milliárdos támogatás az idősek és rokkantak otthoni ellátására.

Rekord növekedést mutatott a kínai gazdaság

Enyhe emelkedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,1%, a Hang Seng 0,3%, a CSI 300 index pedig 0,2%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve.


Év per év alapon 18,3%-kal emelkedett a kínai reál GDP az első negyedévben, amire a statisztika 1992-es indulása óta nem volt példa. Az erős növekedés azonban elsősorban a bázishatásoknak köszönhető, a koronavírus ugyanis 2020 első negyedévében okozta a legnagyobb károkat. A bázishatás jól látszik a 0,6%-os negyedév per negyedév alapú növekedésen, ami már sokkal gyengébben sikerült, és jelentős lassulás az előző negyedév 2,6%-os növekedéséhez képest. Az elemzők 1,4%-ra számítottak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban voltak ma reggel, míg a főbb európai piacok közül a DAX és a FTSE pluszban.

MOL közgyűlés: 100 forint osztalék részvényenként, folytatódhat a részvények visszavásárlása

A MOL közgyűlése megszavazta, hogy 75,875 milliárd forint osztalék kifizetésére kerül sor a tavalyi eredmény és az eredménytartalék terhére. Ez kb. 100 forintot jelent részvényenként, kivéve, ha kikerül a MOL kezében lévő saját részvény a tervezett új alapítványba, de ennek kicsi az esélye. A MOL Igazgatósága felhatalmazást kapott, hogy további saját részvényeket vegyen a következő 18 hónapban az alaptőke maximum 25%-ának erejéig. Mi nem tartjuk valószínűleg, hogy a MOL további saját papírt vegyen.

A MOL poliol üzeme túllépi a tervezett költséget

A MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerint az 1,2 milliárd euró beruházási értékű poliol üzem 7-8%-kal fogja túllépni a tervezett építési költséget és a járványhelyzet miatt 2022 második felében épül csak meg. A cég az egy éves késést már korábban kommunikálta. A 7-8%-os költségtúllépés a mi számításaink szerint kb. 40 forinttal csökkenti a MOL részvények értékét.

Richter közgyűlési határozatok

A közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság megszavazta, hogy a Richter 225 forint osztalékot fizet. A törzsrészvényekre járó osztalék kifizetése 2021. június 14-én kezdődik a június 7-én nyilvántartott részvényesek részére. A társaság a 2022. évi rendes közgyűlés időpontjáig bezárólag legfeljebb 10%-nyi saját részvényt vásárolhat.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben