Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed horgonyoz

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 12.   10:04

Erste kommentár Jerome Powell a hétvégi interjújában kihangsúlyozta, hogy az amerikai munkaerőpiac ugyan a javulás útjára lépett, de ahhoz, hogy a Fed elgondolkozzon jelenlegi eszközrendszerének...

Erste kommentár

Jerome Powell a hétvégi interjújában kihangsúlyozta, hogy az amerikai munkaerőpiac ugyan a javulás útjára lépett, de ahhoz, hogy a Fed elgondolkozzon jelenlegi eszközrendszerének megváltoztatásán, további javulásra van szükség. Az infláció átmenetileg a 2 százalékos cél fölé fog emelkedni, de éves átlagban a célszám körül alakul majd. Egyelőre tartják a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. Annak megváltoztatásáról jó előre szólni fognak. A kamatemelések egyébként 2023 közepén elkezdődhetnek, azaz előbb, mint ahogy néhány Fed döntéshozó kommunikációjából sejteni lehet, hiszen ők 2024-et szuggerálnak. Egyébként kell is a segítség a Fed részéről, kell a horgony, mert a megnövekvő kiadásokat megnövekvő kötvénykibocsátások kísérik. Ez nem lesz másképp az elkövetkező hetekben sem. Ugyanis az elkövetkező három hétben az amerikai pénzügyminisztérium 370 milliárd dollár értékben bocsát ki állampapírokat. Ma 58 milliárd dollárnyi 3 éves futamidejű papír kerül kalapács alá, és 38 milliárd dollár értékben bocsátanak ki 10 éves futamidejű papírt. Holnap 24 milliárd dollár értékben bocsátanak ki 30 éves papírt, míg a jövő héten 120 milliárd, az az utáni héten pedig 183 milliárd dollár értékű kötvény kerül piacra. Ez pedig valószínűleg nyomást fog gyakorolni a hosszú hozamokra, amelyek ha újra elkezdnek emelkedni, az valószínűleg aggodalmat fog okozni a részvénypiacon is. Azaz nem árt óvatosnak lenni, s a biztonsági öveket becsatolni. Rövidtávon különben a réseket a nagyobb volumenű kötvénykibocsátás hivatott betölteni, míg hosszabb távon az egyik ilyen intézkedés a vállalati adóráta megemelése 21-ről 28 százalékra, ami a Citi stratégája szerint jövőre 9 százalékot nyírhat le a vállalatok egy részvényre jutó eredményéből, legalábbis ami az S&P500 indextagokat illeti.


A DAX kis mínuszban nyitott a múlt hét végi amerikai csúcsokat és az ázsiai általános esést követően. Valójában stagnál, akárcsak Budapest, ahol egy enyhe emelkedést láthatunk a kereskedés elején.

Powell jelentős növekedésre számít

Rendkívül erős nappal zárta a hetet az amerikai részvénypiac, az S&P 500 0,8%-ot emelkedett.


Jerome Powell vasárnap este interjút adott a CBS-nek. A Federal Reserve elnöke rendkívül erős növekedésre számít a következő hónapok során, amennyiben a vírust sikerül kontrol alatt tartani. Véleménye szerint havi egy millió körülre emelkedhet a foglalkoztatottak számának bővülése. Ahogy azt Powell mindig elmondja, a 120 milliárd dolláros eszközvársárlási programokat addig tervezi fentartani a jegybank, amíg nem tapasztalható további jelentős javulás. A jegybankárok azt is hangsúlyozták korábban, hogy időben, jóval a QE lecsengése előtt fogják jelezni, ha úgy látják, közeledik a gazdaság ehhez a ponthoz. Lehet, hogy ezt a kommunikációt tervezte elindítani Powell az interjú során.


Kéthetes szünet után visszatér az élet az amerikai Kongresszusba, ahol a következő hetekben Biden infrastruktúra csomagja lehet a középpontban. A csomag mihamarabbi elfogadásának érdekében Biden már hétfőn találkozni szeretne a republikánus vezetőséggel. A republikánusok nem zárkóznak el az infrastruktúra csomagtól, azonban sokkal limitáltabb programot támogatnának.

Kína egyre kevésbé tolerálja a nyersanyag árak emelkedését

Meglehetősen gyengén indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,8%, a Hang Seng 1,0%, a CSI 300 index pedig 1,7%-os mínuszban kereskedik a záráshoz közeledve.


Az inflációtól tartva a kínai vezetőség erősíteni fogja a nyersanyag piacok feletti kontrolt, jelentette be Li Keqiang, Kína miniszterelnöke. Azt, hogy ez pontosan milyen intézkedéséket jelent, nem lehet tudni, a Bloomberg szerint azonban az állami készletek értékesítése és a tőzsdei spekuláció megfékezése is a bevethető eszközök között van.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben