Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 30.   10:08

Erste kommentár Még mindig a pénteki eladási hullámról beszélnek a piacon. Egyrészt körvonalazódni látszik, hogy a 10 milliárdos tőkével rendelkező Archegos Capital 50 milliárd dolláros...

Erste kommentár

Még mindig a pénteki eladási hullámról beszélnek a piacon. Egyrészt körvonalazódni látszik, hogy a 10 milliárdos tőkével rendelkező Archegos Capital 50 milliárd dolláros pozíciót épített ki az elmúlt valamivel több, mint fél év során, s most ez a jelentős tőkeáttétellel rendelkező pozíció omlott a nyakába. Ebből likvidáltak 30 milliárd dollárt pénteken. Azóta azt is megtudtuk, hogy a Deutsche Bank nem szenvedett el veszteséget a „nagy öntésen”, míg másoknál akár több milliárd dolláros veszteségek is megjelenhettek. Mindenesetre a piaci szereplők többsége azon spekulál, hogy van-e még csontváz a szekrényben, s ha igen, akkor hol kell azt keresni. Ugyanakkor az is látszik, hogy a sok pénzzel kipárnázott világban egy ilyen (jelentős) hírnek kicsi a hatása a piacokra, hiszen a felszínen még csak komolyabb fodrot sem vetett ez a hullám.


A DAX index tegnap egy doji-t hagyott (ráadásul új csúcson), amiből ma lefordulásra következtethettünk volna, ennek ellenére tovább emelkedik az index. A BUX próbálja követni, de azért egy picit lemaradó. A Magyar Telekom viszonylag jól állja a sarat, pedig a potenciális 4iG-Digi összeborulás (a 4iG szeptemberig megvenné a Digi magyar érdekeltségét) eléggé kedvezőtlen fejlemény lenne számára.

35 éve nem indult olyan kevés csődeljárás az USA-ban mint 2020-ban

Vegyes kereskedéssel indult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,3%-ot emelkedett, a Nasdaq Composite index azonban 0,6%-ot csökkent. A kettő között az S&P 500 gyakorlatilag változatlan értéken zárt.


A tavalyi évben összesen 529 ezer lakossági és vállalati csődeljárás indult Amerikában. Ilyen kevés csődre 1986 óta nem volt példa, ami a koronavírus válságot figyelembe véve meglehetősen bizarrnak tűnhet. A rendkívüli fiskális támogatások fényében azonban nem meglepő a csődök számának visszaesése. A lakosság személyenként több ezer dollár állami támogatásban részesült, a heti munkanélküli segély több száz dollárral emelkedett, a diák- és jelzáloghitelekre moratóriumot vezettek be, a kis- és nagyvállalatok pedig vissza nem térítendő formában jutottak likviditáshoz. Az 529 ezer csődeljárásból közel 33 ezer a kereskedelmi kategóriába tartozott, 497 ezer pedig fogyasztói volt. A két kategória 17 és 31%-kal csökkent 2019-hez képest.


Rochelle Walensky, a CDC új vezetője „közelgő katasztrófára” figyelmeztette az amerikai lakosságot, miután az elmúlt napokban enyhén emelkedni kezdett a napi új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Biden is óvatosságra intette az embereket, és felszólította az államokat, hogy szüneteltessék a korlátozások feloldását.


A Washington Post értesülései szerint a korábban emlegetett 3 ezermilliárd dollár helyett 4 ezermilliárd dollárba kerülhet Biden közelgő gazdasági akcióterve. A valódi terv első, infrastruktúrára fókuszáló részét az elnök szerdán pittsburghi látogatása során tervezi bemutatni. Sokkal fontosabb azonban a Fehér Ház szóvivőjének hétfői nyilatkozata, miszerint Biden az infrastruktúra csomag teljes egészét adóemeléssel szeretné finanszírozni.

Japánban erősödik a kiskereskedelmi forgalom

Pozitív hangulatban folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,2%, a Hang Seng 0,8%, a CSI 300 index pedig 1,0%-os pluszban kereskedik a záráshoz közeledve.


Januárhoz képest 3,1%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Japánban, meghaladva az elemzők által várt 0,8%-os növekedést. Év per év alapon azonban továbbra is csökkenés látszik, 1,5%-kal volt kisebb a forgalom, mint 2020 februárjában.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a Nasdaq volt mínuszos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben