Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hedge fund csőd?!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 29.   11:20

Erste kommentár Komolyabb leépítést láthattunk néhány részvényben a múlt hét végén. A Goldman 10,5 milliárd dollár értékben adott el blokkokban Baidu, Tencent, Vipshop, ViacomCBS, Discovery,...

Erste kommentár

Komolyabb leépítést láthattunk néhány részvényben a múlt hét végén. A Goldman 10,5 milliárd dollár értékben adott el blokkokban Baidu, Tencent, Vipshop, ViacomCBS, Discovery, Farfetch, iQiyi és GTS Techedu részvényeket. Az eladás annak volt köszönhető, hogy a Bill Hwang által alapított Archegos Capital alap jelentős tőkeáttételes pozíciókat halmozott fel a fent említett részvényekben, amelyek különben az elmúlt fél év során felrobbantak, mivel jelentős short pozíciók voltak bennük. Mostanra viszont a rossz nyelvek szerint fedezet hiány miatt a fent említett likvidációs hullám alakult ki, amelyben a Morgan Stanley is szerepet játszott 4-4 milliárd dollárral, s valószínűleg a Deutsche Bank is érintett az ügyben. A fent említett pozíciók leépítése valószínűleg az érintett bankoknak is veszteséget okozott. Kérdés, hogy lesz-e ennek tovagyűrűző hatása? Jelenleg nagy a likviditás a piacon, így valószínűleg nem lesz komolyabb baj belőle, de jól mutatja azt a felelőtlen kereskedést, amit az elmúlt időszakban láthattunk. Ugyanis három évvel ezelőtt a nagy befektetési házak még nem üzleteltek az Archegos alapítójával, mert 2018-ban volt egy bennfentes kereskedési ügye. Mostanra viszont komoly tőkeáttételt engedélyeztek neki, aminek most csúnya vége lett. A pénteken „agyoncsapott” részvények vélhetően magukhoz térnek, míg a veszteségeket elszenvedett befektetési bankokra csúnyán nézhetnek a befektetők. Mindenesetre az egész jelenség jól mutatja, hogy az az eufória, amit az elmúlt több, mint fél évben láthattunk, mostanra véget ért. Mivel éppen kilábalunk a járványból, s a pénz is sok s rendszerben, ezért összeomlástól valószínűleg nem kell tartanunk, de aki elfelejti, vagy nem veszi észre, hogy megváltozott a világ, azt gyorsan letarolja a piac!


A DAX ma enyhe emelkedéssel kezdte a napot, de a héten kialakulhat a napi grafikonon egy eladási jelzés, így nem árt az óvatosság. A BUX enyhe emelkedést produkál, ami elsősorban a Richternek köszönhető.

A Biden-adminisztráció nem töröli el a kínai vámokat

Rendkívül erős teljesítménnyel zárult a hét Amerikában, az S&P 500 új rekordon zárt. Egyedül a telekommunikációs szektor mutatott csökkenést a pénteki nap során.


Katherin Tai, a Biden-adminisztráció új kereskedelmi biztosa arról nyilatkozott a hétvégén, hogy a Trump által a kínai termékekre bevezetett vámokat egyelőre életben hagyják. A 2020 januári kereskedelmi megállapodás értélmében a kínai és amerikai kereskedelmi biztosoknak hat havonta kellene egyeztetni egymással. A legutóbbi tárgyalásnak januárban kellett volna megtörténni, Tai azonban eddig még nem kereste fel kínai kollégáját.


Az elmúlt egy évben maradandó változások mehettek végbe az amerikai munkaerőpiacon, az 55 év felettiek részvételi aránya ugyanis a 2020. februári 40,3%-ról 38,3%-ra csökkent 2021 februárjára. Ez 1,5 millió foglalkoztatott kiesését jelenti. Utoljára 2007 áprilisában volt ilyen alacsony ennek a korosztálynak a részvételi aránya. Jelenleg még nem tudhatjuk, hogy a vírus eltűnését követően ebből az 1,5 millió emberből hányan fognak újra munkát keresni, de könnyen elképzelhető, hogy egy nagy részük a nyugdíjat választva már nem fog visszatérni a munkaerőpiacra.

Szigorodnak a kínai hitelminősítési szabályok

Vegyes kereskedéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és CSI 300 index 0,4% és 0,2%-ot emelkednek, a Hang Seng index pedig 0,3%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


A függetlenség növelése és a minőség javulása érdekében a PBOC szigorúbban fogja felülvizsgálni a helyi hitelminősítők működését. Kínában a renminbi kötvények 96%-a befektetési minősítéssel rendelkezik, ami egyáltalán nem tükrözi a valóságot. Tavaly több AAA minősítéssel rendelkező vállalat is csődöt mondott, aminek hatására a PBOC több hitelminősítőt is átmenetileg felfüggesztett. A megnövekedett csődhullám következtében a jegybank számára egyre fontosabb lesz az, hogy a hitelminősítések jobban tükrözzék a kötvények valós kockázati profilját.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európai indexek közül a DAX és a CAC pluszban, a FTSE mínuszban volt.

Jóváhagyták a Richter fogamzásgátlóját

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhaszsnálásra szánt készítmények bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogalmazott meg a Richter Drovelis névre hallgató, új generációs fogamzásgátlójára. Ezzel lényegében engedélyt kapott a készítmény. A Richter 2018-ban a Mithra-tól vette a jogokat, az akkor még Estelle névre hallgató gyógyszerre. Februárban a mendzsment azt mondta, hogy a gyógyszert egyes európai országokban már idén június végén piacra dobhatja, és szeptembertől további országokban is elérhető lesz. A készítmény csúcs árbevétele 50-70 millió euró körül alakulhat és 3-4 év alatt érhető el. A hír kedvező, de várható volt, nincs nagy pénzügyi jelentősége sem. A készítmény jól illeszkedik a már meglévő nőgyógyászati portfolióba.

A MOL részvényenként 100 forint osztalékot fizet

A MOL igazgatósága kiadta javaslatait az április 15-i közgyűlésre, ami többek között azt tartalmazza, hogy a cég 75,8 milliárd forint osztalékot fizet a tavalyi év után, ami 100 forintot jelent részvényenként. A piac 85 forintot várt, tehát ez a javaslat egy kicsit felette van a várakozásoknak, de megfelel a cég stratégiájának. Az igazgatóság javaslatot tesz a saját részvény megszerzésére vonatkozó felhatalmazás megadására a következő 18 hónapra vonatkozóan. Ez inkább csak keretrendszert jelent, nem feltétlenül további saját részvény vásárlást.

Soha nem látott osztalékot fizet az Alteo

Az Alteo pénteken jelentette be, hogy az április 19-i közgyűlésen 24 forint osztalék kifizetését fogja javasolni a közgyűlésnek. Ugyan az osztalék jóval magasabb, mint a korábban megszokott 16 forint, de így is, csak 1,8 százalékos osztalékhozamot jelent.

A magyar adósbesorolás Baa3 maradt

A Moody’s pénteken nem publikált új elemzést, így hazánk adósbesorolása pozitív kilátás mellett Baa3 maradt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben