Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A csekk jótékony hatása

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 16.   10:08

Erste kommentár Újabb csúcs született a Dow Jones ipari átlagindexben, és az S&P500 is új csúcsra tudott kapaszkodni az után, hogy a hét végén megkezdődött az 1.400 dolláros csekkek...

Erste kommentár

Újabb csúcs született a Dow Jones ipari átlagindexben, és az S&P500 is új csúcsra tudott kapaszkodni az után, hogy a hét végén megkezdődött az 1.400 dolláros csekkek kézbesítése. Egy felmérés szerint az összesen 380 milliárd dollárra rúgó támogatásból cirka 40 milliárd dollárt költenének el az emberek tőzsdei meg bitcoin befektetésekre. A 40 milliárd dollár egyébként a 26 ezermilliárd dolláros New York-i részvénypiac mintegy 0,15 százaléka. Persze ha a szokásos tőkeáttételt alkalmazzák, akkor az effektív pénzmennyiség akár a 2-3 százalékpontos hatást is elérheti, ami már tényleg számottevőnek tekinthető. Mindenesetre most örülnek a piacokon, annak ellenére is, hogy technikailag korrekciónak kellene lennie sok index esetében.


A DAX és a BUX index is emelkedik ma reggel.

Újabb csúcsok

Újabb történelmi csúcson zárt a Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 index is. A Nasdaq Composite 1,1%-ot emelkedett a tegnapi kereskedés során, de még így is több mint 5%-os mínuszban van a februári rekord értékéhez képest.


Az 1.900 milliárd dolláros mentőcsomag elfogadást követően a Biden adminisztráció már a következő gazdasági akcióterven dolgozik, ami elsősorban az infrastruktúra és energetikai beruházásokról illetve az oktatás fejlesztéséről szólhat. Nagy kérdés a csomag finanszírozása, a republikánusok ugyanis nem támogatják az adóemelést, a moderált demokraták pedig nem akarják tovább növelni az államháztartási hiányt. Az adminisztráció még nem hozta nyilvánosságra a terv részleteit.


55 ezer fő alá csökkent a napi új fertőzöttek hét napos mozgóátlaga, ami jelentős javulás a január eleji 260 ezer fő körüli értékekről. A 65 év feletti populáció több mint 64%-a már megkapta az első oltást, 36% pedig teljes védettséget élvez a vírus ellen. Már több mint 109 millió oltást adtak be az Egyesült Államokban, a napi oltások hét napos mozgóátlaga pedig 2 millió fölé emelkedett. Ezen trendeknek köszönhetően a kórházban ápoltak száma a januári 138 ezres csúcsról 43 ezer alá esett.

A Federal Reserve mellett a Bank of Japan lesz a piac fókuszában

Pozitív hangulatban folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,5%, a Hang Seng 0,6%, a CSI 300 index pedig 0,9%-os pluszban kereskedik a nap végéhez közeledve.


A héten a Fed mellett a BoJ is ülésezik, ami magyar idő szerint péntek hajnalban fog véget érni. A mostani ülés azért lesz különösen érdekes, mert a jegybank ez alkalommal fogja bejelenteni stratégiai felülvizsgálatának az eredményét. Az elemzők többek között arra számítanak, hogy a jegybank valamilyen módon csökkenteni fogja az ETF vásárlásának az ütemét, illetve szélesebb sávban engedi kereskedni az állampapírokat.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Közgyűlések

Az elmúlt napokban több cég is közzétette közgyűlési meghívóját. Mivel a hatályos jogszabályok a járvány miatt nem teszik lehetővé a közgyűlés személyes jelenléttel történő megtartását, ezért, ahogy tavaly is, a cégek igazgatósága fogja meghozni a közgyűlési határozatokat.


A Richter igazgatósága április 15-én, míg a Magyar Telekom és az OTP igazgatósága április 16-án dönt.


A Richter 225 forintos osztalékjavaslatot tett közzé.


A Magyar Telekom 13.146.399 darab egyenként 100 forint névértékű, a társaság tulajdonában lévő saját részvény bevonásával az alaptőke leszállítását tervezi. Az alaptőke így 102.959.614.400 forintra csökkenne.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben