Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rossz nekünk!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 5.   10:13

Erste kommentár Mondhatnánk, hogy rossz nekünk, mert jön a „teljes” lezárás, vagy rossz nekünk, mert növekszik a megbetegedés szám, de nem ezért, vagy nem csak ezért rossz nekünk. Hanem a legújabb OPEC+...

Erste kommentár

Mondhatnánk, hogy rossz nekünk, mert jön a „teljes” lezárás, vagy rossz nekünk, mert növekszik a megbetegedés szám, de nem ezért, vagy nem csak ezért rossz nekünk. Hanem a legújabb OPEC+ lépés miatt is rossz. Igen, drágább lesz a benzin és a gázolaj, miattuk. Ugyanis ők pl. az USA-ra szegezik a tekintetüket, ahol most nagy az optimizmus a kilábalás tekintetében, de az OPEC+ fél attól, hogy esetleg mégsem mennek olyan jól a dolgok, ezért egyelőre hagyja a piaci folyamatokat érvényesülni. Ez pedig számos országnak, köztük a cseheknek vagy éppen a magyaroknak nagyon rossz, mert egy olyan időszakban helyez további inflációs nyomást a gazdaságra, amikor az éppen szenved (vagy szenvedni fog a lezárások miatt). Ez pedig azt mutatja, hogy a most bajban levő országoknak még nagyobb bajt tud okozni az, hogy kezd kétsebességessé válni a világ. Ráadásul még tovább nyomják a gázt odaát! Powel elmondta, hogy az infláció átmeneti lesz, ezért arra nem kíván reagálni, nem kíván a hozamgörbe emelkedése ellen tenni semmit. Nem is kellett több a – nem tudom korábban miben hívő – befektetőknek, akik az elszabaduló inflációtól félve jól beleadtak a piacokba. Különben a Fed elnök azzal indokolta, hogy nem kell tenni semmit, hogy az amerikai foglalkoztatottság még mindig 10 millió fővel elmarad a potenciális értéktől, s az infláció még egyébként is messze van a 2 százalékos céltól.


Mindeközben itthon kijött az OTP eredménye, ami a vártnak megfelelően alakult, pedig az 52 milliárd forintos céltartalék képzés 5 milliárddal nagyobb volt mint amire az elemzői közösség számított. Erre pedig a meghosszabbított moratóriumok miatt volt szükség, hiszen szinte a régió összes országában van fizetési könnyítés a piaci szereplőknek. Az is igaz, hogy legnagyobb mértékben – a struktúrája miatt – itthon veszik igénybe, ez pedig az adósok 37 százaléka, s mivel mostanra az OTP 11-ről 13,9 százalékra növelte a stage II kockázati besorolású hitelek állományát (a potenciálisan bajban levő ügyfeleket jelenti), ezért ezeknek az ügyfeleknek valamivel több, mint egyharmada már magasabb fedezettséggel rendelkezik a bank részéről. A nettó kamatmarzs, tovább szűkült, és valószínűleg idén is folytatódni fog ez a trend. Ugyanakkor a bank azt gondolja, hogy a tőkearányos megtérülés idén növekedni fog a tavalyi 13 százalékról (tisztított eredményre számítva). Azt is megtudtuk, hogy a törvényekkel és ajánlásokkal összhangban 119 milliárd forintnyi tartalékot képzett osztalékfizetésre a bank, amit az év harmadik negyedévében fizethet ki, ha az ezzel kapcsolatos tiltást a felügyelet (MNB, EKB) nem hosszabbítja meg. Ez pedig, ha a saját részvényeket nem vesszük figyelembe, 457 forint körüli összeg, ami közel 3,5 százalékos egyszeri osztalékhozamot jelent (két év összevonva).



Ma a negatív tartományban kezdett a DAX és a BUX is, engedve a tengerentúli elszabaduló indulatoknak. Ugyanakkor a DAX esetében a rövidtávú technikai kép ellentmond a nemzetközi hangulatnak. A kettő eredőjeként pedig lehet, hogy végül visszafogott mozgást láthatunk majd.

Nem okozott meglepetést Powell

Jerome Powell a vártnak megfelelően nem szolgált új információval az amerikai monetáris politikát illetően. Furcsa is lett volna, ha igen, hiszen a múlt héten a kongresszusi meghallgatása során kétszer is lett volna rá lehetősége. A legtöbb elemző arra számított, hogy fel fog szólalni a kötvényhozamok emelkedése ellen, ez a várakozás azonban teljesen indokolatlan. A pénzügyi kondíciók rendkívül lazák, a vállalati és bóvli kötvények hozama rekord alacsony, a lakosság olyan kedvező kamatok mellett tud jelzáloghitelt felvenni, mint még soha, a commercial paper piac pedig továbbra is likvid. A Fed már jelenleg is rendkívül laza politikát folytat a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlásával. A legnagyobb butaság lenne azért növelni a lazítást, mert az S&P 500 4%-os mínuszba esett a valaha volt legmagasabb csúcsértékéről. A márciusi mélyponttól számítva 76%-ot emelkedett az amerikai részvénypiac, így egy korrekció természetes részét képezi a trendnek. Ha 6%-os reál GDP növekedés és több tíz éve nem látott inflációs nyomás mellett tovább lazítana a Fed, akkor soha nem lennének képesek szigorítani!


Mivel a legtöbb elemző valamilyen megnyugtató bejelentésre számított, ezért Powell beszédét követően tovább folytatódott a korrekció. Az S&P 500 1,3%-os mínuszban zárta a napot. A Nasdaq Composite 2,1%-ot esett, amivel idei évi hozama negatívba fordult.

6% feletti növekedést szeretne látni a kínai vezetőség

Vegyes kereskedéssel zárul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,2%, a CSI 300 index 0,3%-ot csökken, a Hang Seng pedig változatlan a záráshoz közeledve.


Szokásos módon, a parlament évnyitó ülésén jelentette be Li Keqiang miniszterelnök az idén elérendő GDP növekedést. A Kínai Kommunista Párt vezetősége 6% feletti növekedést céloz meg a 2021-es tekintetében és enyhén csökkentené az államháztartási hiányt. Az idei tervszámok mellett a 14. ötéves terv is bemutatásra került. A precedenssel ellentétben a jelenlegi terv nem számszerűsíti a várt átlagos GDP növekedést, helyette inkább a városi munkanélküliségi ráta 5,5% alatt tartását tűzi ki célul. A következő 5 év során a vezetőség nagyobb teret akar adni a lakossági fogyasztásnak és sok erőforrást fektetne a jövő technológiáiba. Az K+F-re szánt állami költségvetést évente átlagosan 7%-kal tervezik növelni.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben