Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szavazás után hozamcsökkenés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 1.   10:07

Erste kommentár A Képviselőház a vártnak megfelelően elfogadta az elnök mintegy 1.900 milliárd dolláros csomagját, amit még a Szenátusnak is jóvá kell hagynia. A minimálbér 15 dollárra történő...

Erste kommentár

A Képviselőház a vártnak megfelelően elfogadta az elnök mintegy 1.900 milliárd dolláros csomagját, amit még a Szenátusnak is jóvá kell hagynia. A minimálbér 15 dollárra történő közel duplázása nem lesz benne a végső csomagban, mert ahhoz 60 százalékos többség kellene. Így is minden szavazatra szükség lesz, s még akkor is csak az alelnök szava fog dönteni a csomag irányába, mivel a republikánusok nem álltak be a terv mögé. Ennek ellenére a hosszú hozamok elkezdtek csökkenni, s mintegy 10 bázispontot estek mind a német, mind az amerikai 10 éves állampapírok hozamai. Vagyis úgy tűnik, hogy most inkább az „Adj állampapírt a pletykára, s vegyél a hírre!” szcenárió működött, ami a részvénypiacokra nyomást helyezett a hír előtt, most pedig inkább fűti azokat két oldalról is. Gazdasági élénkítés és picit csökkenő alternatíva költség. Ezért láthatunk olyan kirobbanó örömöt ma reggel. Na meg persze azért is, mert a Johnson&Johnson oltását is jóváhagyták az USA-ban, ami az EU-ban is megtörténhet kevesebb, mint két héten belül.


Így ma emelkedik a DAX, amit a technikai kép is segít, hiszen a rövid indikátorok is emelkedést sugallanak. A BUX is emelkedik. A vezető papírok közül a továbbra is visszafogott osztalékhajlandósággal rendelkező Magyar Telekom az, amelyik csökken.

Az USA-ban jóváhagyták a Johnson&Johnson oltóanyagát

Vegyes kereskedéssel zárult a pénteki nap. A Dow Jones Industrial Avearge 1,5%-ot csökkent, a Nasdaq Composite 0,6%-ot emelkedett. Az S&P 500 index 0,5%-os esést szenvedve a kettő között teljesített.


A hétvégen az FDA és a CDC is jóváhagyta a Johnson&Johnson vakcináját, így már háromra emelkedett az elfogadott védőoltások száma az USA-ban. A J&J vezetősége szerint március végéig 20 millió adagot fognak tudnak leszállítani, június végéig pedig már 100 milliót fognak elérhetővé tenni. Fontos különbség a Pfizer és Moderna termékeihez képest, hogy a J&J oltóanyagából egy dózis is elég, és extrém hideg helyett elég a hűtőszekrényben is tárolni.


A Képviselőház 219:212 arányban elfogadta Biden 1.900 milliárd dolláros mentőcsomagját. A tervezet így a Szenátus elé kerül, ahol az elfogadáshoz minden demokrata szavazatra szükség lesz. A legfrissebb fejlemények szerint az egység megőrzésének érdekében a 15 dolláros minimálbér kikerül a tervezetből.


Biden megkezdte a tárgyalásokat azokkal az országokkal, akikkel az USA közösen tervez szembeszállni Kínával. A szövetséget problémakörönként tervezik összeállítani, így például a mesterséges intelligencia témakörében számítanak Izraelre, az export kontroll kérdéskörében pedig többek között Indiát is megpróbálják bevonni.

Érkeznek a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek

Rendkívül pozitív hangulatban indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 2,4%, a Hang Seng és a CSI 300 index pedig egyaránt 1,5%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve.


A januári 51,5-ös értékről 50,9-re csökken a Caixin által összeállított kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke. Az elemzők 51,4-re számítottak.


A végleges japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index 49,8-ról 51,4-re emelkedett.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Az ALTEO éves eredménye több mint duplázott!

Annak ellenére, hogy az ALTEO a negyedik negyedéveben az erős napelemes portfólió szezonálisan gyengébb teljesítménye és a megugró amortizáció miatt nettó eredmény szinten veszteséges lett, az éves nettó eredmény 116 százalékkal 591 millió forintra emelkedett (31,5 forintos egy részvényre jutó eredmény). A stabilabb mutatószámnak tekinthető amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 46 százalékkal 5,5 milliárd forintra emelkedett, ami elsősorban az új szélerőműveknek (40 MW) és az évben már teljes termelést felmutató, tavalyelőtt átadott naperőműveknek (14 MW) köszönhető, mindamellett, hogy tavaly a szabályozói központ teljesítménye kiemelkedő volt. A jövőre már éves kapacitással termelő új szélerőművek és a tavaly két lépcsőben beépített gázmotor (összesen 18 MW) a józan logika szerint az idén tovább növelheti az árbevételt és az eredményt is. Nagy eredmény ugrást különben elsősorban a KÁT és a piaci rendszerben termelő egységekben látunk, ahol fej-fej mellett 3-3 milliárd forintot közelitő EBITDA-t láthattunk az előző év 1,9 és 1,2 milliárd forintjával szemben.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben