Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Transzformáció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 24.   10:00

Erste kommentár A MOL ma reggel jelentette meg az igazgatóság által jóváhagyott stratégiát, ami a 2030-ig tartó transzformációs tervet tartalmazza nagyvonalakban. Ez alapján a cég a finomítói üzletet...

Erste kommentár

A MOL ma reggel jelentette meg az igazgatóság által jóváhagyott stratégiát, ami a 2030-ig tartó transzformációs tervet tartalmazza nagyvonalakban. Ez alapján a cég a finomítói üzletet egyre inkább a petrolkémiának rendeli majd alá, amit tovább fejleszt. Az üzemanyagtöltő állomások egyre inkább kiskereskedelmi egységek (is) lesznek. S a cég a digitális forradalomból is kiveszi a részét, miközben egyre inkább a karbonsemlegességre fókuszál. Így a 3,5 milliárd dollárnyi tervezett beruházási összegből 2025-ig 1 milliárd dollárt már olyan fejlesztésekbe tesz, amik ezt a célt szolgálják. Mindeközben az idénre tervezett 2,3 milliárd dolláros EBITDA-t 2,6 milliárd dollárra növelik. Az osztalék 100 forint körül alakulhat, és nem zárják ki a saját részvény vásárlások lehetőségét sem. Valószínűleg többet megtudhatunk majd a ma 10 és 15 óra között tartott befektetői napot követően.


Mindeközben az USA-ban a Fed részéről még nem érkezett el a transzformáció ideje. Borítékolni lehetett, hogy a Biden-féle 1.900 milliárd dolláros élénkítő csomag valószínűsíthető hétvégi képviselőházi elfogadása előtt Jerome Powell nem fog a potenciális mennyiségi lazítás visszafogásáról beszélni a meghallgatásán, s ez így is történt. Szerintünk más lesz a helyzet néhány hét vagy hónap múlva, amikor már nemcsak elfogadták a csomagot, de akár már annak inflációs hatásai is érzékelhetők lesznek.


A ma reggeli órákban emelkedik a DAX és a BUX is. A DAX index esetében a rövid indikátorok már tegnap is emelkedést jeleztek előre, ennek ellenére meglepetésre egy komolyabb esés alakult ki a nap elején, amit a nap végére jelentős részben sikerült ledolgozni. Így most megint inkább felfelé áll a zászló az indikátorok tekintetében.

Powell még csak utalni sem hajlandó a szigorításra

Volatilis napon van túl az amerikai részvénypiac. A Nasdaq Composite index 0,5%-os mínuszban zárt, a kereskedés első órájában azonban még 3,9%-os veszteséget mutatott. Az S&P 500 index végül 0,1%-os pluszban zárt.


A nap meghatározó eseménye Jerome Powell szenátusi meghallgatása volt. A meglehetősen tiszta gazdasági jövőkép, az extrém fiskális lazítás és az emelkedő inflációs nyomás ellenére a jegybankelnök továbbra sem hajlandó még csak utalni sem a szigorításra. Beszéde ellenére a szigorítás kezdetét elsősorban a gazdasági kilátások fogják meghatározni, így rendkívül gyors növekedés és tartós inflációs nyomás esetén az sincs kizárva, hogy jövőre kamatemeléseket fogunk látni. Ennek a túlhevülő gazdaságnak a kockázatát árazza az amerikai kötvénypiac is. Powell beszéde ellenére a 30 éves állampapír árfolyama újabb mínuszban zárt tegnap.


A chiphiány enyhítésére Biden a következő napokban újabb elnöki rendeletet írhat alá, ami a belföldi gyártás felgyorsítását segítené elő.

13 hónapos mélyponton a japán jen

Masszív csökkenéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225, a Hang Seng és CSI 300 indexek 1,6%, 2,9% és 2,3%-os csökkenést mutatnak a nap végéhez közeledve.


A japán jegybank által összeállított jen index 13 hónapos mélypontra esett a világ vezetői devizáival szemben. Ez elsősorban az úgynevezett „carry trade” fellángolásával magyarázható, ahol az alacsony hozamú devizákból a magas hozamú alternatívákba áramlik a spekulatív tőke. Ennek megfelelően idén a G10 devizák közül a japán jen és a svájci frank teljesítenek a leggyengébben.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a DAX volt minimális pluszban.

A MOL új stratégiai célokat fogalmazott meg 2030-ra

A MOL Igazgatósága új stratégiai célkitűzéseket fogalmazott meg 2030-ra, mely a következő fő elemeket tartalmazza:


A meglévő üzleti stratégia átalakítása, melynek a célja, hogy a csökkenő üzemanyag keresletnek és a környezeti kihívásoknak megfeleljen a vállalat.
Befektetések új üzletekbe, hogy a MOL az alacsony karbonkibocsátású, magas újrahasznosítási arányt képviselő energiagazdálkodás része legyen.
2030-ig jelentős széndioxid kibocsátás csökkenés elérése, ami összhangban van az EU 2050-es nettó karbonsemlegesség célkitűzéseivel.
Fenntartható keretek kialakítása, ami négy pilléren nyugszik: közösség és emberek, biztonság és egészség, átláthatóság és integritás, környezet és klíma.
A kutatás-termelés divízió átépítése egy hatékony, fenntartható, vegyiparra épülő üzletággá. Európa legmagasabb minőségű vegyipari cégei közé kerülés.
A fogyasztói szolgáltatások üzletág digitálisan vezérelt kiskereskedelemmé való transzformációja, mely komplex mobilitási szolgáltatásokat nyújt és magasabb nyereséget termel 2030-ra.
A 2021-2025 közti pénzügyi keretek kialakítása, ami lehetővé teszik az átalakítás finanszírozását. A MOL stabil részvényesi kompenzációra és erős mérlegre törekszik.


Véleményünk: A MOL számára is egyre nagyobb kihívás a klímavédelem és a tradicionális üzemanyagok iránti keresletcsökkenés, ami rákényszeríti a vállalatokat az új energetikai és vegyipari megoldások használatára. A MOL ezért a nagy európai integrált olajcégekhez hasonlóan olyan stratégiába kezd, hogy megfeleljen ezeknek az új követelményeknek. A cég saját készpénztermelő képessége nyújt erre fedezetet, de ez azt is jelenti, hogy a MOL osztalékfizető képessége romlik. A cég ma 10 és 15 óra között tart online elemzői találkozót, ahol ennek a folyamatnak a részleteit ismertetik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben