Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Növekedési versus ciklikus?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 23.   09:17

Erste kommentár Tegnap erős választ adott a piac a címben feltett kérdésre, hiszen látványos volt a növekedési részvények alul-, míg a ciklikus részvények felülteljesítése index-szinten is. A...

Erste kommentár

Tegnap erős választ adott a piac a címben feltett kérdésre, hiszen látványos volt a növekedési részvények alul-, míg a ciklikus részvények felülteljesítése index-szinten is. A hagyományos részvényeket nagyobb súllyal tartalmazó Dow Jones index kismértékben emelkedett, míg a Nasdaq, amelyben a technológiai, növekedési részvények dominálnak, jelentőset, mintegy 2,5 százalékot esett. Azok a részvények és cégek, amelyek még mindig szenvednek a lezárásoktól nagyot mentek, hiszen az USA-ban és az Egyesült Királyságban is arra lehet számítani, hogy néhány hónap múlva normalizálódik az élet. Európában is hasonlóra számíthatunk, igaz picit később, ha nem húzunk bele az oltások tekintetében. Így talán nem meglepő, hogy a válságot végül nagy valószínűséggel túlélő TUI 8 százalékkal rallizott, vagy a nyaraló hajókat üzemeltető Carnival több mint 5 százalékot emelkedett, s lehetne folytatni a sort. Így egy szép listát lehet összeállítani azon papírokból, akik most profitálhatnak az inflációból. (Étteremláncok, szállodaláncok, légitársaságok, hajózási társaságok, utazási irodák, stb.)


A mai napon emelkedéssel indított a DAX és a BUX index is, ami a napon belüli technikai indikátorok állása alapján ki is tarthat.

Tovább csökken a koronavírusos betegek száma Amerikában

Vegyes kereskedéssel indult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,1%-ot emelkedett, az S&P 500 és a Nasdaq Composite pedig 0,8% és 2,5%-ot csökkent. Az eltérő kereskedés egyáltalán nem meglepő. Ahogy korábban is írtuk, az emelkedő hozamkörnyezet és az erős gazdasági kilátások csökkentik a magasan értékelt technológia papírok iránti keresletet.


Az új fertőzöttek hét napos mozgóátlaga 66 ezer főre csökkent az USA-ban, amire október vége óta nem volt példa. December és január között jellemzően 200 ezer felett volt a napi új megbetegedések száma. A vírus visszaszorulása mellett a beoltottak száma is egyre jobban emelkedik. Már több mint 64 millió oltást adtak be. Marty Makary, a világ vezető orvostudományi egyeteme, a John Hopkins University professzora szerint ezen trendek hatására a vírus április végére eltűnik Amerikában. Számítása szerint 6,5-szer annyi fertőzött van az országban, mint amennyit a tesztek mutatnak, így a 328 milliós ország lakosságának 55%-a már most is természetes immunitást élvez a vírus ellen. Makary professzor szerint Amerikában április végére kialakul a nyájimmunitás.

Egyre többen tartanak a monetáris szigorítástól Kínában

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és a Hang Seng index 0,5% és 1,2%-ot emelkedik, a CSI 300 azonban 0,3%-ot csökken.


A kínai piac alulteljesítése elsősorban a jegybanki szigorítás körüli félelmekhez köthető. A CSI 300 index az újévi ünnepet követően elérte 2007-es all-time-high csúcsát, majd ezt követően közel 4%-ot csökkent. A befektetők egyik kedvenc részvénye, az alkoholos italokat forgalmazó Kweichow Moutai három nap alatt 12%-ot esett, a technológiai részvényeket tartalmazó ChiNext index pedig közel 9%-os veszteséget szenvedett. A befektetők egyre jobban aggódnak a PBOC jövőbeli lépéseitől, amelyek a monetáris kondíciók szigorodásához vezethetnek. A világ vezető országai közül már jelenleg is Kínában a legszigorúbb a monetáris politika. Az egy éves kínai állampapír hozama 2,56%, ami messze meghaladja a 0,06%-os amerikai, -0,13%-os japán, vagy -0,62%-os német hozamokat. A 10 éves állampapír tekintetében a befektetők 3,27%-os hozamot érhetnek el Kínában, az USA-ban 1,36%-ot, Japánban 0,12%-ot, Németországban pedig -0,33%-ot.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a DAX volt minimális mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben