Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Visszafogás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 18.   10:35

Erste kommentár A Fed döntéshozói továbbra is egyetértenek abban, hogy az amerikai gazdaság az idő előrehaladtával javulni fog. Ez nyilván nem meglepetés, na meg talán az sem, hogy egyelőre korainak gondolják arról...

Erste kommentár

A Fed döntéshozói továbbra is egyetértenek abban, hogy az amerikai gazdaság az idő előrehaladtával javulni fog. Ez nyilván nem meglepetés, na meg talán az sem, hogy egyelőre korainak gondolják arról beszélni, hogy mikor kellene csökkenteni az eszközvásárlási programot. A tapering az meg még nagyon messze van, hiszen addig még az egyensúlyi kamatszintet is el kell érni. Ahhoz pedig rögös út vezet, hiszen még az sem világos, hogy mekkora lesz pontosan a Biden-féle csomag (valószínűleg 1,5-1,7 milliárd dollár körül), s annak az inflációs hatásairól sem egyeznek meg a vélemények, hiszen az meg attól is függ, hogy milyen ütemben sikerül leküzdeni a járványt. Jelenleg, papíron egyre jobb a helyzet, sőt az oltások is elég jól haladnak, de mint pl. Európában látjuk, bármikor bekövetkezhet csúszás a szállításokban, problémák léphetnek fel, s akkor a mutánsokról még nem is beszéltünk. Mindenesetre az EU is küzd, hogy minél több védőoltást minél hamarabb megkapjon. Ennek egyik kézzelfogható eredménye, hogy a Modrnától idén 150 millió adaggal többet kap, s jövőre is van egy 150 milliós opció.


Ma megjelent elemzéséből kiderül, hogy olajipari szektorelemzőnk az OMV-t szereti a legjobban. A cég nemrég növelte részesedését a Borealis-ban, s közben a petrokémiai jövedelmezőség nagyot javult, ami idén sokat segíthet a cég eredményének növelésében. A MOL esetében is lát egy kis javulást. Az idei eredmény kicsit jobb lehet a jobb olajár és a magasabb gázárak miatt, ezért enyhén, 2.475 forintra emeltük a 12 hónapos célárunkat a korábbi 2.440 forintról.


Ma reggel alapvetően oladalazó piacokat láthatunk a tegnapi csökkenést követően. A DAX-ban szinte nulla az elmozdulás, miközben a BUX egy enyhe emelkedést mutat.

Nem sok meglepetést hozott a Fed jegyzőkönyve

Vegyes kereskedéssel folytatódott a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,3%-ot emelkedett, a Nasdaq Composite pedig 0,6%-ot csökkent. Az S&P 500 értéke változatlan maradt.


Az amerikai monetáris tanács tagjai javuló gazdaságra számítanak az év előrehaladtával, ugyanakkor véleményük szerint a vírusból adódó kockázat továbbra is magas. Ennek köszönhetően nem gondolták helyesnek, hogy már most elkezdjék csökkenteni eszközvásárlási program méretet. Mindazonáltal több jegybankelnök is jelezte, hogy már jóval a programok visszavágásának bejelentése előtt szükséges kommunikálni, hogy a gazdaság egyre közelebb kerül azon kritériumok eléréséhez, amik a programok csökkentését vonják maguk után.

Továbbra sem bőkezű a PBOC

Gyenge teljesítménnyel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 0,2%, a Hang Seng 1,2%, a CSI 300 index pedig 0,7%-os mínuszban kereskedik a nap végéhez közeledve.


Nem meglepő a kínai benchmark gyenge teljesítménye, a PBOC ugyanis az újévi ünnepet követően egyből csökkentette a bankközi likviditást. A mai napon lejáró egy éves MLF finanszírozást tovább görgette a jegybank, az ünnepek előtt adott 7 és 14 napos hiteleket azonban kivonta a bankrendszerből. Az lépést követően a 10 éves kínai állampapír hozama az ünnep előtti 324 bázispontról 328-ra ugrott.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok mínuszban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX és a FTSE pluszban, a CAC mínuszban volt.

Nincs jelentős tér felfelé a MOL részvényárában

Az új olajipari szektor elemzésünkben a korábbi 2.440 forintról enyhén, 2.475 forintra emeltük a MOL célárfolyamát és változatlanul Tartás-ra ajánljuk a részvényt. A cég nyeresége a következő negyedévek során az emelkedő olajár, a kiskereskedelem és a bővülő petrolkémiai marzsok miatt nőhet, ugyanakkor a finomítás csak kismértékben javulhat a világban lévő túlkapacitás és az új ázsiai szereplők miatt. A vállalati sztorik várhatóan nem képviselnek komoly hajtóerőt. Nem számítunk arra, hogy a MOL megegyezik a horvát kormánnyal az INA részvények eladásáról. A cég ugyanakkor tovább veheti saját részvényeit. A poliol gyár a tervek szerint 2022-ben indíthatja termelést. Véleményünk szerint a régióban most vannak a MOL-nál jobb részvénybefektetések is a szektorban (OMV, Romgaz).

Holnap jelent a MOL

A MOL holnap tőzsdenyitás előtt teszi közzé 2020. IV. negyedéves eredményét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben