Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vita az inflációról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 17.   09:15

Erste kommentár Miközben Biden szerint idén karácsonyra normalizálódhat az élet, hiszen júliusra minden amerikai állampolgárnak elérhető lesz az oltás, amit az is alátámaszt, hogy a heti 11 millióról...

Erste kommentár

Miközben Biden szerint idén karácsonyra normalizálódhat az élet, hiszen júliusra minden amerikai állampolgárnak elérhető lesz az oltás, amit az is alátámaszt, hogy a heti 11 millióról hamarosan 13,5 millióra növekszik a beoltottak száma, egyre többen aggódnak a várható élénkítő csomag inflációs hatásai miatt. Sokak szerint az 1.900 milliárd dolláros csomag nagyobb, mint amire szükség van, és olyan inflációs sokkot okozhat, mint amilyet az 1970-es években láthattunk. Mindeközben a Bidenhez köthető közgazdászok Powellel, a Fed elnökével együtt átmeneti inflációs emelkedésről beszélnek. Próbálják hűteni az aggodalmakat. Pedig múlt héten az Obama és a Clinton adminisztráció volt tisztviselője, Larry Summers is annak a véleményének adott hangot, hogy a terv túlzó, és „olyan inflációs nyomást válthat ki, amilyet egy generáció óta nem láttunk, és aminek következményei lehetnek a dollár értékére és a pénzügyi stabilitásra". Mindenesetre a közgazdászok többsége egyelőre egyetért abban, hogy az inflációs nyomás az élet normalizálódásával átmeneti lehet, és a magasabb infláció valószínűleg nem marad velünk hosszabb távon.


Különben heteken belül jöhet a J&J védőoltása is, amelyet a cég már benyújtott engedélyeztetésre az EU-ban is. Ebből az egyszer beadandó oltásból 200 millió adagot rendelt az Európai Unió.


Tegnap az USA-ban is inkább oldalazást láthattunk, míg az EU-ban inkább lefelé tendáltak az indexek. A DAX is egy enyhe korrekcióba kezdett, ami a mai napon is folytatódhat. Itthon a BUX emelkedett. A piacot vezető Richter nagyot száguldott az után, hogy a gyógyszeripari szektorelemzőnk jelentősen megemelte a célárat. Az OTP-ben pedig vételi jelzés készül kialakulni.

Biden ma a szakszervezetekkel tárgyal

Vegyes kereskedéssel zárult a hét első tőzsdei napja Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,2%-ot emelkedett, az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek azonban 0,1% és 0,3%-ot csökkentek.


Miután a múlt héten a szenátornak egy csoportjának és több kormányzónak illetve polgármesternek is bemutatta infrastruktúra tervét az amerikai elnök, ezen a héten az ország legnagyobb szakszervezeteinek vezetőit is beszélgetésre hívta. Biden kampánya során egy 2 ezermilliárd dolláros csomagról beszélt, amit négy év alatt használnának fel. A szakszervezetek vezetői szerint viszont 4 ezermilliárdra lenne szükség.


A JP Morgan hitel- és bankkártya forgalma továbbra is rendkívül erős, év per év alapon 8% körüli forgalmat mutat. Az erős költekezéshez jelentősen hozzájárul a január elején kiküldött, személyenként 600 dolláros támogatás.

Tovább gyorsul az export növekedés Japánban

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,6%-ot csökken, a Hang Seng index pedig 1,3%-ot emelkedik a nap végéhez közeledve.


A várt 6,8% helyett csak 6,4%-kal emelkedett év per év alapon a japán export januárban. A növekedés azonban jelentős gyorsulás a decemberi 2,0%-hoz képest, és 2018 októbere óta a legmagasabb érték. Az import 9,5%-kal csökkent januárban, ami szintén alulmúlta a -5,5%-os elemzői várakozást, viszont javulás a decemberi -11,6%-hoz képest.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P, a DAX és a FTSE pluszban, a Nasdaq és a CAC mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben