Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Költségvetési hiány

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 12.   09:48

Erste kommentár Elkészítette az év eleji előrejelzését az amerikai kongresszusi költségvetési hivatal. E szerint a tavalyi 3.142 milliárd dolláros költségvetési hiány 2.220 milliárd dollárra...

Erste kommentár

Elkészítette az év eleji előrejelzését az amerikai kongresszusi költségvetési hivatal. E szerint a tavalyi 3.142 milliárd dolláros költségvetési hiány 2.220 milliárd dollárra csökkenne, ha nem lenne a Biden-féle 1.900 milliárd dolláros költségvetési terv. Ezt az előrejelzés nem tartalmazza. Így e nélkül az államadósság a GDP 102,3 százalékára emelkedhet idén, hogy aztán 2026-ra 101 százalékra essen vissza. A tanulmány egyébként továbbra is laza költségvetéssel számol, hiszen a költségvetési hiány a jó években sem csökken 3 százalék alá (kivéve 2027-et, amikor 2,9 százalék lehet). Szóval nem optimista a költségvetési bizottság a kormányzati költekezés szempontjából. Az államadósság tavaly 16.801 milliárd dollárról 21.019 milliárd dollárra emelkedett, ami idén „csak” 22.641 milliárd dollárig emelkedik. Mindeközben egyre többen beszélnek az inflációról. Az USA-ban átmenetileg 2 százalék fölé, míg Németországban átmenetileg 3 százalék környékére is emelkedhet az infláció idén. Az utóbbi esetben a forgalmi adó emelkedése is szerepet játszik.


Ugyan a rövidtávú indikátorok alapján emelkednie kellene a DAX indexnek, de úgy tűnik, hogy erős a félelem az amerikai eladóktól a hosszú hétvége előtt. Hiszen hétfőn Washington elnök születésnapját ünneplik az USA-ban. Úgy tűnik, hogy Budapesten kisebb a félelem, pedig az amerikai eladók tegnap aktívak voltak Budapesten, legalábbis a délutáni mozgások alapján. S különben akár az S&P-től és a Fitch-től is lehetne félni, igaz, a hitelminősítők nagy valószínűséggel semmilyen változtatást nem jelentenek be ma este. Az adósbesorolásunk jelenleg BBB, stabil kilátással.

2.300 milliárd dolláros deficitre számít a kongresszusi költségvetési hivatal

Enyhe pluszban fejezte be a kereskedést a világ vezető részvénypiaci benchmarkja, az S&P 500 0,2%-os emelkedéssel új rekordon zárta a napot.


A szeptemberig tartó 2021-es fiskális évben 2.300 milliárd dolláros deficittel működhet az amerikai államháztartás a kongresszusi költségvetési hivatal számítása szerint. A várt hiány csupán 450 milliárddal nagyobb, mint az intézet legutóbbi szeptemberi becslése, annak ellenére is, hogy azóta egy több mint 900 milliárd dolláros csomagot hagyott jóvá az amerikai törvényhozás. Az eltérés a magasabb növekedésnek tudható be, ami növeli az állam bevételeit. Fontos megjegyezni, hogy a 2.300 milliárd dolláros becslés csak az eddig jóváhagyott törvényekkel számol, Biden 1.900 milliárdos mentőcsomagja és több ezermilliárdos infrastruktúra és klímaváltozás programja nem képezi részét a várakozásnak.


A Biden adminisztráció véglegesítette a januárban bejelentett 200 millió adagos Pfizer és Moderna oltóanyag megrendelését. Joe Biden saját elmondása szerint Amerikának elég oltóanyaga lesz ahhoz, hogy július végére 300 millió állampolgár megkapja a védettséget.


Tovább emelkedett a Disney+ felhasználóinak száma. Az első negyedévben 94,9 millióra emelkedett a streaming platform felhasználóinak száma, míg az elemzők csak 90,7 millióra számítottak. A 32 centes részvényenkénti eredmény és 16,3 milliárd dolláros bevétel szintén felülmúlta az elemzők által várt 38 centes veszteséget és 15,9 milliárd dolláros bevételt. A vezetőség nem közölt előrejelzést a következő negyedévre.

Kínának ismét sikerült megfékezni a koronavírus terjedését

Enyhe, 0,1%-os csökkenéssel zárja a hetet a japán Nikkei 225. A kínai és a hongkongi tőzsdék az ünnepek miatt továbbra is zárva tartanak.


A januári felfutás során a napi új fertőzöttek hét napos mozgóátlaga elérte a 120 főt Kínában. Mára ez a mérőszám 10 alá csökkent, ami szeptember óta a legalacsonyabb érték.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben