Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem tartanak az inflációtól a jegybankárok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 11.   09:51

Erste kommentár Tegnap Christine Lagarde EKB, és Jerome Powell Fed elnök is nagyon hasonló üzenetet fogalmazott meg egymástól függetlenül két különböző rendezvényen. Mindkét jegybankár úgy látja,...

Erste kommentár

Tegnap Christine Lagarde EKB, és Jerome Powell Fed elnök is nagyon hasonló üzenetet fogalmazott meg egymástól függetlenül két különböző rendezvényen. Mindkét jegybankár úgy látja, hogy az infláció tartósan elmaradhat a jegybank céljától, és az elmúlt hónapokban jelentkező inflációs nyomást átmenetinek tekintik, középtávon még nem érzékelnek jelentős inflációs nyomást. Különösen igaz ez az EKB esetében. Ez fontos üzenet a piacoknak, amelyek szempontjából két tényező jelenti a fő kockázatot. Az egyik a Covid19 vakcinák beadásának sebessége és így az élet és a gazdaság várható normalizálódásának időpontja. A másik pedig az inflációs félelem volt, ugyanis az infláció megugrására a jegybankoknak szigorítással kéne reagálniuk, amivel a részvénypiacok jelenlegi fő hajtóerejét, a likviditást fognák vissza. A jegybankárok szavai alapján viszont legalább a második miatt nem kell még egy darabig aggódni, ami kedvező környezetet teremt a részvénypiacok számára.

Egyelőre nem tervez változtatni a Fed

Vegyes teljesítménnyel zárult a tegnapi kereskedés Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,2%-ot emelkedett, a Nasdaq Composite azonban 0,3%-os csökkent. Az S&P 500 index teljesítménye jellemzően az előbbi kettő közé esik, ami tegnap stagnáláshoz vezetett.


Az Economic Club of New York tegnapi vendége, Jerome Powell arról beszélt, hogy a gazdaságnak továbbra is szüksége van az erősen támogató monetáris politikára. A bázis hatások és az újranyitás okozta közelgő inflációs hullám véleménye szerint nem lesz se jelentős, se tartós. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ha az infláció nem a várakozásaiknak megfelelően alakulna, akkor a helyzetnek megfelelően reagálnának. A jegybankelnök azt is hozzátette, hogy az államadósság fenntarthatósága nem játszik szerepet a monetáris politika kialakításában, így ha szükséges, akkor meg fogják emelni a kamatot.


Megvolt az első telefonhívás Biden és Xi között. A világ két legnagyobb gazdaságának vezetője többek között az emberi jogokról, a kereskedelmi konfliktusról és a nemzetközi biztonság megosztó kérdéseiről beszélt, de tárgyaltak a klímaváltozás és az atomfegyverek területén szükséges együttműködésről is.

Elkezdődött a kínai holdújévi ünnepség

A kínai holdújév miatt Shanghai és Shenzen tőzsdéi legközelebb csak jövő hét csütörtökön fognak kinyitni. Az egy hétig tartó ünnepség során több száz millió kínai szokott útnak indulni, hogy meglátogassa családját. Idén a mozgás részben korlátozott lesz, ami a gazdaság teljesítményén is meglátszhat.


Államalapítási ünnep miatt ma a japán tőzsde is zárva tartott.


A Hang Seng 0,5%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Horvátország állítólag vételi ajánlatot tett az INA-ra

Tomislav Coric horvát gazdasági miniszter twitter üzenete szerint Horvátország még novemberben vételi ajánlatot tett a MOL INA részesedésére. A miniszter az év végéig várja a vételi ajánlat teljesülését. Véleményünk: A MOL-lal beszéltünk már korábban a kérdésről, és a cég nem erősítette meg ezeket az értesüléseket. Mi nem hisszük, hogy a koronavírus válság közepette Horvátország ilyen döntést hozna.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben